Ћирилица Latinica
08.03.2020.
Култура

Етно дива Даница Црногорчевић: Не дамо светиње!

Аутор: Редакција 7 Оставите коментар

Баранка Даница Црногорчевић, наша је најпопуларнија млада умјетница која се бави етно пјевањем и духовном музиком. У разговору за портал ИН4С Даница каже да прво пјева Господу, и да не очекује за узврат никакву славу ни овоземаљски успјех.

На тему око тренутне ситуације у Црној Гори која се тиче тзв. Закона о слободи вјероисповијести, Даница је истакла да су ове литије знак "да смо будни, да још увијек Црна Гора има чиме да се дичи, и да овај народ има будућност."


ИН4С: Данице, у Црној Гори и у земљама региона, готово сви уживају у твом анђеоском гласу. Препозната си као неко ко чува и његује етно стил и духовну музику. Одакле љубав према тој врсти музике?


Д.Ц: Помаже Бог свим читаоцима! Драго ми је да је тако. Та љубав постоји још од раног дјетињства, усадили су ми је моји родитељи. А и трудећи се да останем досљедна свом васпитању које сам стекла тада, зато и идем овим путем. Више пута сам рекла да прво пјевамо Господу нашем, и да не очекујемо за узврат никакву славу ни овоземаљски успјех… Мени је то, видим, само дошло али та слава и успјех је мач са двије оштрице, те се нисам потпуно предала само пјевању него то пјевање иде уз мој свакодневни живот, уз моју породицу , дјецу, уз моје пријатеље, рођаке, невоље и радости које сваки дан доноси свима нама.

ИН4С: На шта си највише поносна када је у питању твоје стваралаштво?

Д.Ц: Ако се под тим стваралаштвом подразумијева породица онда је то оно што могу да кажем да сам највише поносна. Јер за једну жену је најбоља, највећа и најтежа каријера да буде супруга и мајка.

А што се тиче појања, онда издвајам посебну радост дјечице када слушају моје пјесме и када ме виде. Толико занимљивих анегдота има са дјецом која питају родитеље…”мама је ли она стварно постоји?” , да говоре како живим у храму, да им је “новогодишња жеља да упознају Даницу” … итд. Највише ме радује то што видим да има плода мога труда што се тиче његовања ове врсте музике, што је, признаћете јако тешко у мору кича и шунда.

ИН4С: Такође, препозната је твоја хуманитарна активност кроз одзив на бројне манифестације, прије свега на Косову и Метохији. Како се осјећаш када на том простору наступаш?

Д.Ц: Заиста се трудим да се увијек одазовем таквим позивима, јер шта смо ми без наше душе, Косова и Метохије. Било је ту наравно још хуманитарних концерата и хвала Богу да их буде још више.

ИН4С: У Црној Гори већ три мјесеца трају величанствене литије у знак протеста против накарадног Закона о слободи вјероисповијести. Као неко ко је посвећен Цркви и Богу, како си ти доживјела усвајање овог тзв. Закона?

Д.Ц: Не могу заборавити ту ноћ и неизвјесност након вечери кад је тај закон “изгласан”. Удари на Христову Цркву су били вјековима и прије нас, сваки удар је болан, али ко иде стопама Исуса Христа он носи свој Крст, исто тако и ми као народ носимо велики Крст и што је наш Крст већи то знамо да смо Богу милији. Можда је нама тешко да то схватимо али што су нам искушења већа, таква ће и бити наша срећа. Ове литије знак су да смо будни, да још увијек Црна Гора има чиме да се дичи, и да овај народ има будућност. Велика се благодат осјећа на литијама која се не може ријечима исказати. Надам се да ће та благодат огријати срца оних људи који су донијели тај закон и утицати на то да се у што скорије вријеме повуче.

ИН4С: Шта можеш да видиш на лицима тих људи који учествују у литијама?

Д.Ц: Радост, љубав, вјеру, мир, топлину, родољубље, Богољубље, братољубље.


ИН4С: Јавност је имала прилику да прочита једну твоју животну исповијест, а која се тиче твоје ћерке Касијане коју је још као бебу у инкубатору крстио отац Предраг Шћепановић.

Д.Ц: Због пријевременог порођаја изазваног високим крвним притиском, беба је имала тровање, и била је у критичном здравственом стању. Инсистирали смо на што скоријем Крштењу и заиста се показало да, сила Светог Крштења чуда твори. Одмах сјутрадан је беба била боље и инфекција је почела нагло да опада. То је било заиста велико искушење.

ИН4С: За крај, да наше читаоце обрадујемо информацијом, да ћеш ускоро издати нову пјесму. О каквом пројекту је ријеч и кад је можемо очекивати?

Д.Ц: Дошла је сасвим спонтано, после много пјесама које су ми други пјесници слали везано за литије, ова ми је некако највише легла срцу. Текст и музику је писала попадија Дајана Петровић из Ваљева, која је члан групе Нектарија. Главни инструмент кавал је свирао Милош В. Николић, пјесма је снимљена у студију Александра Ковачевића у Београду.
Убрзо ће бити и спот , тако да ћете ускоро моћи да је чујете. А више детаља о самој пјесми сазнаћете кад буде објављена.

ИН4С: Твоја порука за све читаоце портала ИН4С би била..?

Д.Ц: НЕ ДАМО СВЕТИЊЕ !

Породица, Црква и Отаџбина изнад свега

Заиста имам ту привилегију да мој супруг, отац ђакон Иван, има прије свега оштар ум и расуђивање, када је потребно да ми да прави савјет а исто тако, што је најважније, да чува да не скренем са правог и јединог пута, да не заборавим Коме и зашто пјевам, да не утонем у море похвала …итд. Такође, главни дио који се тиче самог техничког објављивања CD-а је он обавио. Као и то да је написао пар текстова за пјесме које ћете ускоро моћи да чујете на мом другом албуму. А на првом албуму је написао прву пјесму која је посвећена и снимљена о Васкрсењу Ловћенске капеле.

Коментари
Eskobar
Eskobar: Bravo Dano,ne damo svetinje nikome, a kamoli ovim ,, kovertasima,,
08.03.2020 12:35
General
General: Crknite milogorci
08.03.2020 13:05
Dino
Dino: Bravo djevojko,branite svoje
08.03.2020 13:12
Dino
Dino: Dje su ovi pacovi danas na portalu ? Mozda spavaju, da bi nocas bili na prozore kad vi budete setali, hahaha
08.03.2020 13:26
Љутко
Љутко: Браво! А часној Жени не може нико приговорит! Па ни дежурни и плаћени пљувачи!!! Респект умјетници!!!
08.03.2020 22:28
Nikola
Nikola : Ovo je ogledalo SRPSTVA svaka cast DANICE svi treba da se ugledaju na SRBE to je CAST biti zivela SRBIJA
09.03.2020 01:25
LOLA CG
LOLA CG: Vi ste,Danice, rijetki Boziji dar. Vjera, ljubav i nada sa svima nama. Bratoljublje i Bogom darivani plodovi divnih majki. To je nas put. NE DAMO SVETINJE! BRANIMO I CUVAMO NAS TEMELJ, NAS KORIJEN. SVETOSAVLJE SVETO!
09.03.2020 18:20
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar