Ћирилица Latinica
01.07.2022.
Култура

"Животна трагања" Наталије Тање Новаковић

Аутор: Редакција 1 Оставите коментар

У мултимедијалној Сали КИЦ "Будо Томовић", у Подгорици а у организацији Међународнног удружења књижевних стваралаца и умјетника “Неказано” одртажана је промоција књиге “Животна трагања” ауторке Наталије Тање Новаковић. Модератор вечери била је Аника Вулетић, пјесникиња из Подгорице.

"Послије уводних поздравних ријечи модераторке вечери Лабуд Н. Лончар, пјесник - рецензент књиге и издавач, поздравио је присутне и захвалио се  на посјети. Он је казао да је Наталија Новаковић је у свом зрелу добу после доказано квалитетног и стваралаштвом испуњеног живота, а после одласка у пензију, наставила да ствара, те да не стаје да ствара до данас.

"Нити ће стати до краја! Њена платна којима је осликавала своје најљепше снове наставила је да осликава пјесмом осликавајући ријечима свјетлост, снове и сва сновиђења. И то одлично, тако да нема разлике између њених слика ствараних сликарском четком и оних слика које простире и нуди без имало себичности и страха нашој машти кроз стихове који мало кога могу оставити равнодушним.У ишчекивању још неког лијепог изненађења, којима је иначе склона, завршавам овај преглед њеног рукописа и топло га препоручујем читаоцима у нади да ће они ( а и ја) до краја моћи да схвате величину њеног бића.И на крају, Наталија наставља усправно, али без гордости, да хода пред свим ствараоцима, сликарима, пјесницима и пјевачима мада не без жаљења за оним што је прошло и што пролази… “ - казао је Лончар.

Затим је Аника Вулетић, модераторка вечери, позвала своје и Наталијине пријатеље пјеснике да говоре ауторкине стихове из књиге. Стихове из књиге говорили су ауторкини пријатељи пјесници Лабуд Н. Лончар, Дарко Булић, Ана Иванчевић, Маја Николић, Савка Гудовић Парађина и Аника Вулетић.

Након тога публици се после читања својих стихова обратила ауторка Новаковић која је пробраним ријечима захвалила посјетиоцима на посјети која је била препуна. У публици су били присутни и њени ученици, будући да је Наталија просветни радник у пензији. Тако, атмосфери није могао да одоли ни адвокат Владан С. Бојић, који је као њен ученик прочитао једну њену пјесму којом је опјевала своју љубав према Метохији. И њена унука Исидора понешена сјајном атмосфером прочитала је пар пјесама своје баке.

Лабуд Н. Лончар испред Међународног удружења "Неказано", уручио је Наталији Признање за допринос раду и афирмацији удружења.

"Ово признање се додјељује по први пут у петогодишњем постојању удружења "Неказано" и говори о томе колико је Тања важна свом удружењу" - нагласио је Лончар.

Као круна вечери услиједило је заједничко фотографисање и потписивање књига од стране Наталије Тање Новаковић, која је сваком присутном госту поклонила по једну своју књигу, након чега је услиједио богат кетеринг и пријатељски разговори, а дружење се наставило и у оближењем кафеу, упркос Подгоричкој врелој ноћи.

 

 

*

Наталија Тања Новаковић, рођена негде у прошлом вijеку, у Лесковцу, граду на обалама Ветернице, под брдом Хисар. Гимназију завршила у Лесковцу, а студије Француског језика- југословенске књижевности у Нишу. Трагајући за самом собом, обрела се у граду Пећи, гдје је радила до 1981. године као професор у Гимназији „11. мај“. Затим напушта Пећ и са породицом долази у Титоград - Подгорицу.

Она јој широм отвора своје двери. Радни вијек професора енглеског и француског језика, завршила је у Машинској школи „Иван Ускоковић“.

Пензију није схватила као мировање, већ се латила својих затомљених љубави из младости - сликању и писању.

Члан је Сликарског уранка, Удружења ликовних стваралаца Црне Горе, Међународног удружења књижевника и умјетника „Неказано“ из Бара и Удружења књижевника и умјетника „Зенит“ из Подгорице. Своје ликовне радове излагала је на многим заједничким изложбама Удружења.

Пише углавном љубавну поезију. Пјесме су јој објављиване у yборницима Удружења “Неказано”, „Пјесник светионик“ у часопису Неказано, на порталу за културу и умјетност Неказано као и у зборницима удружења “Зенит”. Била је учесник VI Међународног песничког сусрета „Орфеј на Дунаву“ 2018. године на коме је добила Плакету и песма ушла у зборник „Таласи несмираја“. Такође, на ВИИ Песничким сусретима „Орфеј на Дунаву“ 2019. године, добила је захвалницу, а пjесма јој се нашла у зборнику „На обали снова“. Инспирацију за своје стварање налази у својој породици, седморо унучади и многим пријатељима. Љубав је њена покретачка снага.

Коментари
Љутко
Љутко: Сјајна Наталија!
02.07.2022 11:36
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
barskiportal@gmail.com

Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar