Ћирилица Latinica
30.09.2018.
Култура

Загарчанин о Св. Јовану Владимиру: Грчко житије постојаније од латинског !

Аутор: Редакција 21 Оставите коментар

 

Прошле су двије године од када смо обиљежили један величанствени датум везан за свеукупно хришћанство, а то је десет вијекова од мученичке смрти великог диоклијског валадара, Светог Јована Владимира.

Имали смо најразличитија обиљежја: велики научни симпозијум, много дивних скуповао о светом краљу, предивних црквених светковина, ходочашћа до мјеста његове мученичке смрти, бесједа, али све би то остало недоречено да се много тога није преточило у писану ријеч, јер се и оно што је забиљежено у различитим видовима модерних медија (а тога је било пуно такође) лагано заборавља, а само је књига право и истинско свједочанство људског постојања.

Мене је, прије свега, импресионирала велика воља и снага издавача да се на једном мјесту саберу сви валидни списи посвећени светом краљу, а све то је обједињено у овој едицији, у којој су дјела писанa деценијама уназад од стране великих имена наше духовне прошлости, историје, историје умјетности, филологије и археологије…

Обично је ријетко да се код великих датума наше прошлости мари за сав претходни труд, већ се објављују монографије без присјећања на изузетна стваралаштва, без којих бисмоданас били потпуно усамљени у трагању за величином Владимирове земаљске мисије и чуда које су записивана у славу његове небеске моћи.

Из тог разлога могу слободно да кажем да је ова едиција јединствена ретроспектива великог научног прегалаштва, али и добра основа за одгонетање много других непознаница с почетка средњовјековља, о чему је нарочито писано у два повезана тома који су настали као продукт научног симпозијума.

Из перспективе једног „новог“ времена, и након великог броја објављених списа и огромне историјске грађе, еминентни научници из изузетно значајних институција, већ доказана имена у оквиру проучавања прошлости, освјежила су нам још увијек скривени и тајновити период X-XI вијека.

Потврде старијих становишта, као и нова виђења могу се сублимирати у реченици коју је преузвишени Владика Амфилохије написао у једном од предговора: „У Божијим очима миленијум је као дан, а дан само трен у коме је стао сав миленијум.“

На тај начин, новија разматрања можемо схватити и као преплитања различитих видова проучавања Владиморовог култа, црквених предања, умјетности, филологије и археологије, јер она су једнако везана за бит светитетеља, од давнина па до данас.

Осврћући се на најзначајније дјелове проучавања Светог Јована Владимира, могао бих сву претходну дјелатност подијелити на два дијела. Ону гдје је у одређеним тумачењима дата можда и превлика пажња, као што је то латинско житије тзв. Попа Дукљанина, у односу на оно мање проучавано „Грчко житје“, које је много дуже и много постојаније остало у свијести православног народа од Преспе до Елбасана, гдје су стољећима почивале мошти светитеља, у цркви Светог Јована Владимира, а не у цркви Светог Јована Претече, како би неки новоисторичари хтјели, само да би избацили његово крштено име Јован.

Зато, када се ове временске дистанце осврнемо на земљски живот овог великог владара не можемо а да не поменемо различита тумачња и заблуде које се јављају као продукт такве, некритичке науке садашње Црне Горе.

На та тумачења, иако по мом скромном мишљењу погрешна, постоје и одговори, али они нису још увијек синтетизовани у једном дјелу које би било прилагођено не само за научну елиту, већ и за народ који се не бави овом проблематиком, вјерујући или не.

Данас, након проучавања неких нових података морамо да се запитамо у ком смјеру треба да крену будућа научна истраживања X-XI вијека. Када ово кажем првенствено мислим на материјалне, археолошке податке, који нису никада узимани превише у обзир, а њихов број је толико велики да их је немогуће и побројати овом приликом.

Из мора таквих издвојио бих древни град Свач, или Владимир, и близу њега Облик, или, такође, именом Владимир, који нису озбиљно узимани као предмет расправа и научног разматрања.

Не користити археолошке податке, народна предања, и једну другу перспективу у проучавању Владимировог култа је упасти у ћорскокак или странпутицу која нас сигурно одводи на погрешна мјеста.

Са друге стране пређашња историографија није узимала превише за озбиљно „Грчко житје“ светитеља које се такође служило оригиналним житијем и другим списима које помиње Козма Китијејски, јер он каже да се користио записима из: Велике књиге, и срспким докуменатима.

То нас ставља поново пред један другачији проблем који би по мом мишљењу морао да има своје мјесто у будућем проучавању Владимировог светитељског култа.

Да ли смо у праву ако пренебрегнемо Козмину реченицу да је у Великој књизи било више о служби о његовом животу али су се она изгубила, а у књигама српским чувају се боље живот и чудеса светитељева?

Мислим да нисмо и да је неприхватљиво да у данашњем житију Светог Јована Владимира не постоје приче које су забиљежене у тзв. Грчком житију, као нпр: Чудновато дрво, Појава крста и одређивање мјеста његове задужбине, Свети Јован Владимир као коњаник без главе…

Ако нам о томе свједочи огромно поштовање култа Светог Јована Владимира на простору Охридске архиепископије и велики број мјеста која су повезана са Владимировим култом по цијелој Албанији и данашњој Македонији, о чему најбоље говори његово огромно поштовањемеђу хришћанима православцима на продручју од Охрида до Елбасана, онда одређени дјелови данашњег житија, по мом мишљењу, морају да се допуне.

Дукљанин је из свога латинског житија избацио неке од кључних прича које су веома важне за одређене дјелове светитељевог култа, посебно оног гдје се говори о томе у којој цркви је сахрањен и каква чуда су претходила његовој смрти, па можемо да закључимо да се тзв. Поп Дукљанин неравномјерно прилагођава једном другом схватању његовог живота, избацивши одређене дјелове, “правдајући се” последњом реченицом: „Ако неко жели да сазна које је и какаве врлине Бог благоизволио нека прочита књигу о његовим дјелима (liber gestorum eius).“

Много тога има да се каже на основу упроређивања ова два списа, првенствено коришћењем археолошких података, али тај процес није лак и тражи још пуно научног рада, премда је овом едицијом ударен темељ у приступу многим неразјашњеним питањима.

Наше средњовјековље крије много непознаница. Неке од њих су научним методама обрадили многи еминентни научници чија су дјела објављена у овој горостасној едицији. И то није мало, наравно, али будућност која почива на оваквим подвизима даје нам наду да ћемо имати много кристалнију слику тог далеког времена.

Слава Светом Јовану Владимиру уз предивне стихове румијске литије: „Крст се носи, Бог се моли, Господе помилуј!“

 

мр Младен Загарчанин, археолог

 

(Из осврта са промоције едиције „У спомен и славу Светог Јована Владимира“, одржане у Бару)

Коментари
Жарко
Жарко: Неупитно је да је Св.Јован Владимир био Србин, и најзад он је и званично први светац у роду српском.
30.09.2018 13:37
IRENA
IRENA: A ne no bi bilo najjace da su tad postojali Crnogorci, ili pak Montenegrini, kako se neki izrodi predstavljaju
30.09.2018 13:38
za Pametnu Irenu i Zarka
za Pametnu Irenu i Zarka: Jovan Vladimir je bio hriscanski svetac jer je rodjen i umro kad je postojalo samo hriscanstvo filozofi, i po cemu je on neosporno srbin.ljudska glupost je bezgranicna
30.09.2018 18:14
ZA pametnicu Irenu
ZA pametnicu Irenu: Irenice, pametna, A je li prva srpska drzava bila Raska, pa kako su se njeni stanovnici zvali, Duklja je bila prethodnica CG drzave, ili je po tvome taj narod izumro i nestao, ovo jeste Montenegro i bice na vasu muku za vijek i vjekova
30.09.2018 19:11
Crmnicanin
Crmnicanin: Duklja je bila srpska, o cemu bre burlices ti sto svima odgovaras? Bjezi odavde u svoje Gusinje.
30.09.2018 19:26
HAHAHA
HAHAHA: A MICI SE POSRO JEDAN TI MENE RODJENOG BARANINA SALJES ZA GUSINJE MORA DA SI BIO KOD BADANJA I DA SI SE NACUTUCIO KAKVE BRLJE PA SAD PAMETUJES A IZ KOJEG SI PREDMETA OSIM MUZICKOG I FIZICKOG IMAO VISE OD DVOJKE I SAD TI PROSIPAS PAMET A MUCI TESKA SU OVO STIVA ZA TEBE
01.10.2018 01:46
ARCI
ARCI: E sad smo najebali evo ga jos jedan DRASKO br dva umjesto da se pozabavi starim gradom onim sto najbolje zna i dje je neprikosnoven i to radi za pohvalu on ko DRASKO oce da dokaze da sve osim eskima potice od srba blago nama snjima sta drugo reci nego BOJKOT pa neka se dopisuju izmedju sebe do mile volje
01.10.2018 01:56
1918.
1918.: Бриљантно господине Загарчанин. Тако се, са позиције струке, на најкредибилнији могући начин свједочи о истини која овдје многима смета. Смета поунијаћеним Србима и једном броју потурица.
01.10.2018 09:04
za 1918
za 1918: A sta je to briljantno , i jesi li ti uopste razumio i proocitao ovaj tekst., i ko je to pounicen, mozda mislis na nas pravoslavne Crnogorce koji smo samo Crnogorci a ne posrbice kao vi, mi smo Crnogorci i becemo kao sto su bili i nasi preci koji su se vjekovima borili za nasu NEZAVISNU CRNU GORU, kad su oni po vasem misljenju bli srbi, sto je oni ne pripojise srbiji i nazvase srbija, nema vaseg objasnjenja, svi vasi dokazi su bukvari i knjizice iz doba NJegosa i Kralja Nikole, a najveci je apsurd sto se pozivate na njih a iscerali ste ih iz zemlje i detronizovali, Crnogorci su vjekovima imali osjecaj pripadnosti Crnogorskoj naciji koja je i nastala ujedinjavanjem Crnogorskih plemena, stvorili su i svoju drzavu koju su ljubomorno cuvali, vecina vas i ne zna ni sto je nacija ni sta je narod, a dajete sebi pravo da diskutujete, vama je vrhunac znanja to da su Crnogorci srbi to sto je rekao NJegos, pa nije on nas praotac pa da m budemo sto i on, a i on je na svakom mjestu prvo isticao da je Crnogorac, i ostavite se vase price, ko ste vi da nekome odredjujete nacionalnu pripadnost.
01.10.2018 11:58
Drndoje
Drndoje: Mustafa, u Gusinje bre, dobro ti ovaj rece, u zavicaj idi
01.10.2018 12:03
za Drndoja bukvu
za Drndoja bukvu: Drndo, ti si najgluplji lik, sa najglupljim komentarinma, na svim portalima
01.10.2018 14:14
List Crne Gore
List Crne Gore: Bravo, obrazovani i nacitani gospodine Mladenu. Vidi se ciji ste potomak. Mnogi i ne citaju pravilno, a jos manje da Vas razumiju. Vjerujem da cete i Vi biti gospodin kao i gospodim Soc i da se necete pravdati i dopisivati s neukim i nafilovanim monyenegrinima, nazalost potomcima pravih Srba ( treba izuzeti ustase i unijate!). Drago mi je da citam yekstove jos jednog Baranina intelektualca. Godine su, ali da se puno toga nauciti pametnoga. Doduse Vi znate koji je najskuplji i najbolji fakultet na svijetu. Vi znate i gdje se nalazi meta. Yoliko otvoren i do srzi ispoljen animozitet prema SRPSKOM RODU, ni na jednom portalu, cak i u "sjajnom " okruzenju ne moze se naci. A i brate, pismenost im je jaca strana. Strahota. Svako dobro i sto vise kolumnistickog pojavljivanja. Smije li se u ovoj Crnulji Srbin biti?
01.10.2018 21:46
za lista
za lista: Liste , znas ko je stvorio animozitet prema vama posrbicama, vi sami vasom mrznjom prema svojoj rodjenoj otadzbini i doovini, prema svoojim rodjenim bratstvenicima i plemenicima, vasom mrznjom prema svemu Crnogorskom, jer mi nemamo razloga nikakvih da budemo srbi, nasi preci su sebe nazivali Crnogorcima i imali vjekovnu suverenu CRNU GORU, zasto bi oni tu CG zvali Crnom Gorom i sebe Crnogorcima , ako su bili srbi, smijesan si do neba, nauci pojam sta je nacija i narod i ne pisi gluposti.
02.10.2018 14:21
Crmnicanin
Crmnicanin: E ovaj krete😅nko zna i dje sam bio. Kod Badnja ili kod Bujica ili nedje trece, sve kod Srba idem, necu se tebi pravdati, vazno mi je da sam u srpsku Crmnicu. Nego, ne lutaj muto, uci iz ovog izlaganja mr Zagarcanina, da bar nesto znas o svojima, iako se stidis oca i djeda te su Srbi bili.
02.10.2018 21:24
HAHAHA
HAHAHA: O MASALA EVOGA OVAJ MRCO SE OTRIJEZNIO OD ONE BRLJE I ODMAH POCEO DA KAO NESTO ON PISE CUS SRPSKA CRMNICA TO TI SAMO SANJAS PROBUDI SE MRCO SVANULO JE.
02.10.2018 23:56
za crmnicanina Dupilo
za crmnicanina Dupilo: A moj Crmnicanine, dje vidis ti tu srpsku Crmnicu, pa na zadnjem popisu 100 njak Crmnicana se izjasnilo kao srbi, samo ti uzivaj sa Bujicima i sanjaj srpstvo koje niksad nece doci, jer je nasa Crmnica uvijek bila i ostace STARA CRNA GORA.
03.10.2018 10:26
Жарко
Жарко: Црмница припада Србији
03.10.2018 12:00
za zara posrbicu
za zara posrbicu: Jeste Zarko, u pravu si, ali samo u tvojoj bolesnoj glavi.
03.10.2018 15:38
Za zarka
Za zarka: Jesi li i ti bio sa ovim mrcom kod badanja pa sad i ti haluciniras i sanjas veliku srbiju ko albanci veliku albaniju a posto je ovo CRNA GORA BILA UVIJEK I OSTACE VI ZA SRBIJU ONI ZA ALBANIJU I DANAS BOG SVE VIDI SVI SRETNI I SVI ZADOVOLJNI
03.10.2018 15:55
Za dupilo
Za dupilo : Sve ti zivjelo i cvetalo i bogu hvala sto ste u vecini a to i vrapci znaju jedino njih stotinak sanja nedosanjani san nediraj ih neka sanjaju .
03.10.2018 16:00
marko
marko: duklja je srpska drzva od 854 godine i od tad do danas u crnoj gori su srbi
18.02.2020 05:37
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar