Ћирилица Latinica
05.11.2018.
Култура

Муратовићеве слике са терапијским ефектом

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

Културни календар Сутомора 2018. НВУ “Ново и љепше Сутоморе” настављена је изложбом слика угледног црногорског сликара Мухарема Муратовића у амбијенту породичне куће и ресторана Александра Петровића.

Бројним поштоваоцима и пријатељима, Муратовић је представио 20 уља на платну малих формата насталих у току ове године.

Истичући да је Муратовић један од првих савремених зачетника великих корака Бара у културолошком смислу, управник барске галерије “Велимир А. Лековић” и ликовни критичар мр Милун Лутовац казао је да су култура и стваралаштво везивно ткиво савременог Бара “и ако се будемо држали и правилно тумачили тај спој, неће бити бриге за наш град и његов развој”.

“Мухарем је један од првих зачетника тих великих корака. Направио је одисеју у стваралаштву, велико дјело, познато и ван граница Црне Горе, понос је нашег града и његов препознатљиви знак. Мени је тешко говорити о умјетнику којег познајем и иза штафелаја, пратио сам настајање његових слика и на почетку и у завршници, дијелио са њим и успјехе и незадовољство које је нормално код свих стваралаца, јер без незадовољства нема ни великог дјела, и тако открио праву ризницу, рудник свега онога што се налази иза естетике коју видимо на његовим сликама”, рекао је Лутовац.

Отварајући изложбу, позната активисткиња барског невладиног сектора др Гина Масоничић подсјетила је на Мухаремове ријечи.

“Наш Мухарем је заиста лијепо рекао: ‘Није срећан човјек који много узлети, прави срећници су они који успију да спусте небо на земљу и заору га’, а он је то урадио прије 45 година када је заорао своју прву сликарску бразду. Мени као љекару, његове слике имају терапијски ефекат, јер на њима доминира жена између сна и јаве, медитеранска жена префињене љепоте, која не узнемирава, већ напротив, смирује”, рекла је др Масоничић.

Поздрављајући званице и домаћине, Муратовић је нагласио да су у Бару Петровићи познати као мецене умјетности, “али и чувари традиције и оног највреднијег у њој - чојства”.

“Они су примјер како треба радити, живјети, зарађивати и како треба друге чувати. Како је казао Андрић ‘Сунце ће гријати док задњи добар човјек буде на овој планети’.

Наши домаћини и људи окупљени у НВО не праве неке велике паре, не градимо, не рушимо, већ стварамо нешто добро, чувамо традицију и љепоту. Они то сјајно раде и ја својом изложбом само доприносим тим напорима ‘Новог и љепшег Сутомора’”, поручио је Муратовић.

Госте су поздравили и предсједница “Новог и љепшег Сутомора” Слободанка Хрватин и домаћин Александар Петровић, програм је водила Тијана Вукчевић, а наступиле су и млада виолинисткиња Милена Јарамаз и пијанисткиња Ана Вуказић, професорица барске Музичке школе.

www.vijesti.me 

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar