Ћирилица Latinica
14.09.2016.
Култура

Изложба скулптура Мија Мијушковића

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

У организацији НВО „Ново и љепше Сутоморе“, у хотелу „Корали“ прексиноћ је отворена изложба истакнутог црногорског вајара Мија Мијушковића. 

„Лубарду честу називају пјесником „каменог мора“. У том контексту, Мијо Мијушковић је пјесник њеног каменог неба.Он нас креће неомеђеним каменим пространствима пружајући нам додир свијета, спектрум дуге, миленијумско трајање у живућим, скулпторским формама. Његови „камени облаци“ се не растачу (иако су сличним процесима настајали), већ чврсто, сигурно стоје баш гдје им је мјесто – у вјечном универзуму природе“ – казала је др Анастазија Мирановић, историчарка умјетности и ликовна критичарка, отварајући изложбу скулптура чувеног умјетника, који већ двије и по деценије живи и ствара управо у Сутомору.По њеним ријечима, „камени портрети“ Мијушковића, анимални и људски у исто вријеме, носе карактер, емоцију и став. 

„У њима се осјећа дихотомија бића природе-крхкоф, порозног, нестално-нестварног, и једнако присна чврстина, стамена одлучност, топло-хладна тактилност, баш као што је и сам саткан од најмекшег сензитивног материјала и оног дијамантске тврдоће, тврдоглаве упоррности и стратсвене жестине стварања“ – казала је Мирановић. Предсједница НВО „Ново и љепше Сутоморе“, Слободанка Хрватин, казала је да је организацији коју представља част што реализација њеног овогодишњег културног календара започиње управо изложбом Мијушковића, „чије чудесне скулптуре свједоче о величанственом, бескрајном стваралачком видокругу аутора,који је,ето, да нам привилегија буде потпуна,и наш суграђанин“. 

Публициста и новинар Перо Радовић, казао је да је познато да умјетници без сталног стварања практично не могу да живе, док се за неуморног Мијушковића с правом може рећи да без свакодневног умјетничког рада, иако у 86.години, не може ни да дише. 

Захваљујући се организаторима што су уприличили његову прву изложбу у Сутомору, Мијушковић је казао да се осјећа поносним што трећу деценију увелико „троши“ у крају из кога потиче и први црногорски вајар – Марко Брежанин.

 

„Кад сам код Брежанина, напоменућу да је ријеч о умјетнику који је школован у аустроугарској држави којој је Спич некада припадао. Чак је био у једном периоду и официр аустроугарске војске.Ипак, Брежанин је и својим стваралаштвом, веома циљано, умјетнички мудро и надасве патриотски, остављао поруку да су Аустроугари окупатори његове Црне Горе и његовог Спича, посебно то обиљежавајући својим чувеним рељефом“ – казао је Мијо Мијушковић. Он је истакао и како је прилика да каже да је у исто вријеме поносан и на своју скулптуру „Спичанка“, коју је радио безмало три деценије. На отварању његове изложбе скулптура, која ће бити отворена до краја недјеље, наступио је и женски камерни хор „Антивари“ из Бара. 

Преко 40 изложби

Мијушковић је рођен 1931.године. Имао је до сада преко 40 самосталних и колективнох изложби широм свијета. Добитник је бројних награда, међу којима је и Тринаестојулска награда 1992.године за ликовне умјетности. 

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar