Ћирилица Latinica
01.07.2018.
Култура

Изложба Јована Јеркова на "Барском љетопису"

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

Самостална изложба „Анима олива“ младог умјетника Јована Јеркова биће вечерас ( сриједа) у 21 час отворена у барској Галерији „Велимир А. Лековић“, у оквиру ликовног програма 31. "Барског љетописа".

*******************************************************

Изложбу ће отворити директорица Народног музеја Црне Горе, историчарка умјетности др Анастазија Мирановић.

Поставку чине иконе модернијег израза, али традиционалног виђења. Уз њих, ту су предмети примјењене умјетности, утилитарних комада.

„Анима олива“ или „Душа маслине“ је изложба модернијег погледа на традиционално, спојено нераскидивом везом са природом и исконским материјалима подручија Црне Горе, прецизније Бара.

Шта је, у ствари, духовност, а шта дух природе нашега окружења?

Коришћењем модерних материјала и флуоросцентних боја, радови свијетле у мраку, исијавајући и наглашавајући мистику природе икона и предмета, као нераскидиву везу са нашом душом и прецима. Љепота годова маслине доминира већим дијелом изложбе.

Умјетност се све више враћа оном исконском и природном - па зашто не и утилитарном, примјењеном - кроз ликовнији и више природан начин - рекао је умјетник у сусрет отварању његове нове самосталне изложбе.

 

Биографија

Јован С. Јерков рођен је 1980. године у Подгорици. Дипломирао је 2010. године на одсјеку за графику Академије ликовних умјетности у Требињу, у класи проф. мр Мирка Тољића. Добитник је више студентских награда.

Од 2006. године се бави примијењеним дизајном и маркетингом. Директор је и оснивач „Blue IT“, креатор портала www.tvojar.me и многих других сајтова.

Члан је Удружења ликовних умјетника Црне Горе од 2012. године. Живи и ствара у Бару.

Иза себе има велики број изложби. До сад је своје радове, поред осталог, представио на Традиционалној изложби чланова УЛУЦГ у Подгорици 2012., 2014. и 2018. године, затим на колективној изложби младих чланова УЛУЦГ (Подгорица, 2012), ликовних колонија „Стари мост“ у Бијелом Пољу и „Суводо“ у Беранама, као и у поставци радова барских ликовних умјетника на отварању овогодишњег "Барског љетописа."

Самостално је излагао у Бијелом Пољу, Подгорици, Пљевљима и Бару.

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar