Ћирилица Latinica
09.06.2018.
Култура

Сви Словени су Срби

Аутор: Редакција 11 Оставите коментар
Piše:
Хаџи Драгиша Шоћ

У једном рукопису из Минхена из 1837 год. пише: "Србско царство је било толико велико да су из њега произишли сви словенски народи."

И сами Словени тврде да своје порекло воде од Срба. Осим овога има још безброј доказа да је Срби најстарије име Словена.

Тако Јосиф Шафарик у свом дјелу "Словенске старине" наводи да је Срб прастаро име Словена.

Велтман, руски историчар, сматра да су малоруси Словени, а запорошки и донски козаци Срби!

Лужички Срби кажу да се под именом Сораб, или Срб, подразумјева најбоље и најљепше и најразборитије у роду!

Јосиф Добровски, отац Славистике сматра да су се у прастарим временима сви Словени називали Срби.

Наравно, кроз вјекове, многи историчари називали су их разним именима! Херодот их је звао Трачанима, а Хрват Тома Маретић, лингвиста, је тврдио да је Трачани заправо погрчени облик од Рашани.

И Фрањо Рачки, каноник, је тврдио да су се у почетку сви Словени називали Срби, то јест рођаци. А Њемци су их називали Венди или Вендети, говорио је Рачки.

Венемијан Калајн, Мађар, тврдио је да су сви Словени сабраћа, Сораби, Сорби, Срби.

Грегор Крек, професор у Грацу написао је : "Име Срби, које је некад означавало сав словенски род се све више ограничавало, те данас представља име само двије области, Лужички Срби и јужнословенско племе Срби".

Француз Дифрен Диканж набраја 141 владара Рашке и наводи вријеме владавине, па тек онда као 142 именује Стефана Немању. Рино де Самори тврди да се за владара Илирије, још прије римљана каже да је био краљ Срба.

Наравно,за све ове тврдње, ови и многи други научници налазе упориште код Античких историчара и филозофа. Тако код старих Персијанаца ријеч Сарб, значи глава, а код Јевреја, Арабљана и Халдејаца, под ријеч Срб, подразумјева се непокоран јунак и слободан човјек.

Плиније помиње ријеч Серби, Прокопије Спори, а Птоломеј каже Сирби, Хелмохолд Сораби, Нестор Часни Кијевски каже Сереб, помиње се још много варијација као; Сирви, Сорби, Соави, Сарби и још доста тога!

Платон тврди да су прастари Пелазги Срби и да говоре србски. По тврдњама Херодота, сви Трачани, Скити, Венди, Трибали и ИЛИРИ су Срби!

Тацит је још одређенији и каже да су Срби становници Сарматије, Венди или Лужички Срби су житељи Норцијума, Рашани Рашке, Раци Рације, Панонци Панпоније, Далмати далмације, Дачани Дакије, Илири Илирикума, Мези Мезије и истиче да су сви они Срби.

Чак и кинези 1600 године прије нове ере кроз Хју Јуа, пограничног гувернера кажу : "Срби су нас нападали тридесет пута од...."

Исто тако Цај Јун каже да откако су побјегли Хуни, Срби се осилише и завладаше земљама њиховим".

О њемцу Шпануту сам већ писао и његовим открићима србских гробаља на подручју Шпаније, Португалије и Бретање и то око три хиљаде година прије Христоса!

У најстаријим халдејским, асирским и мисирским рукописима и каменим споменицима који су стари око пет хиљада година помиње се име Србин.

Сипријан Робер, Француз, Србе доњег Дунава зове Прото-Срби, тврдећи да су ту прије Мојсија. Прокопије тврди да су Венди и Срби два имена истог народа, а пољски научници су утврдили присусутво Срба на обалама Балтика око 2000 година прије нове ере.

Настављамо, наравно.... Читаћемо се...

 

(Аутор је професор историје и директор Издавачке куће "Јерусалим" из Бара)

Коментари
KKK
KKK: VI ste gospodine Soce postali stvarno smijesni, pa ovo vase pisanje i nove cinjenice ce izazvati potres i bum u svjetskoj istoriji i nauci, divno sto ste nas '' prosvjetlili'', nijesmo ni znali da su nasi prapreci Sloveni u stvari srbi, , pa to znaci da su i Rusi i Poljaci i Cesi i svi ostali Slovenski narodi srbi, divno, steta sto za vas niko nezna i sto svoje radove objavljujete samo na ovom portalu, pa vi ste genije, haaaaaaaaaaa
09.06.2018 11:32
Небојша
Небојша: Опет лажи против српског народа. Зашто не кажеш да су германи старо србско племе? Има хиљаде и хиљаде доказа за то. До када геноцид над украденом србском историјом????
09.06.2018 11:58
Mladen
Mladen: Znači treba uništiti sve institucije, slavni Vizantološki i Balkanološki institut, Arheološki institut, Filozofski fakultet sa tri odsjeka koja su pronjela slavu srpske istoriografije zbog vaših besepotrebno nesmotrenih, glupih i netačnih citata izvučenih iz konteksta. Treba se odreći svih, od Ostrogorskog, Ćorovića, Ćirkovića, Kovačecića mnoogih... Božića do Pirivatrića, Batkovića i Radića... i sve zbog bolesnog Deretića. sramota... pa shvatate li kakvu štetu pravite narodu??? Ili ne...?? Uništavate ga, svoj narod jadni i napaćeni uništavate dajući povoda polupismenim budalama da šire neistine. Treba da se izvinite svim svojim učenicima!! Javno!
09.06.2018 12:30
Aco Pg
Aco Pg: E bolidi jedni pa da ste išta pročitali od onoga što vam ne servira zvanična politika vidjeli bi da čovjek sve navodi strane autore.
09.06.2018 15:31
xxy
xxy: Meni djeluje da neki od komentatora nisu dobro shvatii tekst. Nije pisac teksta gospodin Soc nista rekao iz svoje glave samo je citirao strane istoricare iz proslih vijekova. Tacno je naveo ime svakog pojedinacno i njegov citat , pa vi sami zakjucite sta je istina ako vise Istoricara iz vise razicitih drzava u razlicitim vremenskim periodima kaze istu ili slicnu stvar u vezi Srba i Slovena. Procitajte tekst jos jednom ,nisu ovo njegove licne tvrdnje nego gore navedenih licnosti iz istorije.
09.06.2018 21:16
List Crne Gore
List Crne Gore: Ovo je strasno. Nepismen i neucen svijet. Povrsan do zla boga. Tuga. Ubiti sve sta je SRPSKO. Bijedno. Nigdje ne pricitah da je gospodin Soc pisao bajke. Koliko pametan zakljucuje, dao nam je tacne izvore gdje se o istom jos detaljnije mozemo informisati. Kakav animozitet prema gospodinu Socu. Osjecate li komlekse ili bar sramotu. Sto gluplje reagujete, zatupljni ucenjem i kazivanjima neistina, danasnjih kvazi istoricara i politicara u agresivnoj mrznji prema Srbima, to ostavljate prostora da se normalan covjek zainteresuje i nauci nesto pa makar bio i Busmanin. Zatvorite portal, izludje vas arhivskom gradjom, jedan pravi gospodin. Steta sto ga ne mozete pratiti. Nekako mu se omakne i uvijek je ispred vas. Pricajte malo o vasim profesorima....mozda nas zasjenite njihovim skolskim rezultatima i lovorovim vinencima okicenim mudrim glavama. Dajte ta imena vrsnih istoricara koja nam truju potomstbo. Naprijed srbofobi! Vase je vrijeme. Ali, "... nicija nije gorela do zore".
10.06.2018 00:31
Adam Najstariji
Adam Najstariji: Kako su samo svi ti silni Srbi zaboravili da su Srbi?
10.06.2018 11:34
za Adama
za Adama: Zaboravii su tako jer vijekovi prolaze a mocni katoicki zapad vrsi etnicki inzinjering a takodje i isamski istok. Po popisu 1909 u CG 95% Srbi a 1945 po dekretu Komunista svi Pravoslavci u CG bez svoje voje upisani kao Crnogorci i tako prodje par generacija i tesko je to vratiti. Poturceni Srbi su bili vise vijekova Srbi musimanske vjere ,pa poitickim odukama postajuju po naiciji Muslimani pa onda Bosnjaci. Vijekovima su postojali Srbi Katolici koji su promjenom vjere pod uticajem Vatikana ,Mlecana,Austro-Ugara od Srba Pravoslavaca potstali Katolici pa kasnije vijekovima pod pritiskom postajali Hrvati. Politika Ustasa i Pavelica je je bila 1/3 pobiti ,1/3 procerati a 1/3 pokatoiciti. Madjari su vjeovima vrsili madjarizaciju Srba i Slovena uopste,Albanci takodje a sve uz blagosov Vatikana i Njemacke ,Austrije a i Engleza koji su uvijek bili negativno raspolozeni prema Srbima iz straha od Rusa da ne dodju na Balkan i Jadransko more. Srbi nisu nikad htjeli prihvatiti Papu ni Uniju i zato su vijekovima na udaru Zapada. Itd ..itd ..... moze se na ovu temu naci dosta argumenata i istorijskih cinjenica. I Barski Nadbiskup nosi tituu Primas Srpski ,valda zbog nekog razloga koji ima veze sa Srbima.
10.06.2018 14:22
List Crne Gire
List Crne Gire: Za Adama: mozes li navesti barem jedno prezime, jednu kucu uzcte mihe matuce Srbije gdje se za 500 godina(!) neko poturcio? Zato su se ovdje na ivom zlokobnom tlu i turcili i katolicili. A bili su Srbi. Srbi sve tri vjere. Znas li sta o tome. Vjerovatno iz tvog ugla i uvjerenja bili su to Crnigorci. A i sada su samo sto jedino se digne hzbuna na izjasnjavanje Srba iz CG. Svi istu, od dvijnog drzavljanstva do radnog angazovanja, bez problema. I Kinezi imaju prava. Svi. Samo da nije ko Srbin. Eto tako nestajemo. Stigli divlji da tjeraju pitome.Dok se vi takvi niste pojavili mi smo svi zivjeli kao rod rodneni, a nosili smo sadasnja imena i prezimna, slavili vnetske praznike mo je kojoj vjeri pripadao, zenili se, udavali, kumovali, bratiili. A danas? Vi ste nas " ujedinili" u zlo koje hara ovim gradom pod Rumijom. Zagospodarili ste propovijedajuci visu rasu, koja je potpuno nalik inoj koju je sirio po svijetu jedan Adolf. Da sve je preslo granice. Fasisoidno ponasanje. Baranima ne moze pomoci da setaju i sa cijelim korijenom masline, a kamoli s a grancicom. I na setalistu vise ima vas iz svih hacijendi radjenim sa 100% glasackim dozvolama. Jedino nas spadava aki se koja djevojka uda za Baranina, a da ga ne obradi, bilo koje vjere bio i da se nadamo da ce nekiga ostati od nasih. A moja nadanja su us.jerena na opstanak Srba i to brinuci samo od vas koji ste zalud isti nacion, ali volite da ste bar 99,99% nacija sa velikim slovom C iz ne tako davnig perioda.
10.06.2018 16:22
Adam Najstariji
Adam Najstariji: Ne bih nabrajao prezimena, ali cela Gora kod Prizrena je primila islam i danas su Goranci i poneki Bosnjak. Medutim, vecina Bosnjaka u Srbiji su poreklom iz Crne Gore i severne Albanije, doseljeni su u XVIII veku i verovatno im je kao dosljacima bilo teze da se odupru islamizaciji, nego u njihovim maticnim plemenima. Do XIX veka veroispovest je bila vaznija od narodnosti, a kada je narodnost postala popularna, verske granice su manje-vise postale etnicke. To nije zasluga ni Vatikana, ni SPC, niti nekog muftije, vec straha da cete morati da se odreknete svog verskog identiteta, ako se izjasnite kao pripadnik naroda koji je vecinom druge vere. Tacno je, komunisti su voleli da kreiraju narode i narodnosti, ali ako se pogledaju popisi stanovnistva vidi se da je bilo i pojedinaca dovoljno hrabrih da se izjasnjavaju kao Srbi katolici ( cak i nekih sa albanskim maternjim jezikom), Crnogorci muslimani itd. Mislim da je danas problem sto su mnogi u Crnoj Gori iskljucivi: ako je neko Crnogorac ne moze biti Srbin, ako je neko Srbin ne moze biti Crnogorac. A identiteti nisu crno-beli, vec kompleksni i slojeviti. Postoje istorijski zapisi koji pominju Srbe na teritoriji danasnje Crne Gore, BiH, Hrvatske, Nemacke i Ceske, i nije sporno da su neki od njih menjali veru i etnicku pripadnost. Pominju se i neki Serbi ( Sirbi, Sirboi, Serboi) ispod Kavkaza. Ali, ako neko tvrdi da su svi Sloveni poreklom Srbi, dokazi za to su veoma slabi. Kako je moguce da je Srba nestalo u Rusiji, tako daleko od Vatikana i Meke, dok su se ocuvali Luzicki Srbi posle vekova germanizacije. A da ne govorimo o Ilirima, Tracanima, Pelazgima, Skitima i srpskim grobljima u Spaniji, Portugaliji i Bretanji. Tako brojan i rasiren narod odrekao se svog imena. U starim jezicima na Bliskom Istoku sar znaci glava ili po-glava-r i otuda poticu reci kao serdar ili serasker ( zapovednik vojske). U indoevropskim jezicima *ser- je koren reci koji znaci cuvati ili zastititi. Moguce je i da su Srbi dobili ime po nekoj od ovih reci, ali to ne znaci da je svaki etnonim ili toponim koji pocinje sa Sar- ili Ser- trag Srba, vec potice od pomenutih korena. Vi imate pravo koristite istoriju u odbrani svog identiteta ili da dokazujete da su drugi narodi nastali od Vaseg, ali ako koristite ovako klimave temelje, samo pomazete svoje neprijatelje, ta zgrada ce Vam se obiti o "sar".
19.06.2018 21:27
Lidt Crne Gore
Lidt Crne Gore: Adamu: u prilog Vasem pojasnjenju i naucnom dodatku, kratko, da se zvijeri ne pomame: Biskup Nikola Dibrecic je bio Srbin katolik-maternji jezik Albanski O muslimanima i van granica Bara- veliki Mesa Selimovic Srbin musliman O dolasku Srba sa Kavkaza... ne mogu pisati jer se ne bavim tim istrazivanjem, samo mogu napisati sto su oci vidjele, susret i usi cule: u jednoj od bivsih republika SSSR-a postoji puno prezimena kao nasa ( jedna od Akademija nauka nosi ime cuvenog. Mirovica), Popovic, Jovanovic, Stankovic.... Pominjete groblja Srba u Egiptu, Tunisu....10.000 grobala Srba je po svijetu za koje se zna. Naravno ovdje su uvrscena i vojna groblja koja nisu predmet price o porijeklu. A gdje je Sirija, Angola.. je li to dio Svijeta i dio istorije Srba. Koliko je toga sto jos ne znamo. Toliko je toga sto mi sami unistavamo , pa i pricom da bi potirali sve sta je SRPSKO. ( a Turci cuvaju Srpski pravoslavni manastir Dejrulzafaran). Mozda je CPC Treba provjeriti, zbog svih sto im Serb- ne odgovara. Zaista je Vase pojasnjenje korektno, ali zakljucak, po meni, prati neku drugu rijeku, jer se nama preko jednog kolumniste priblizava istrazivanje i rijec sasvim drugih ljudi, ciji su radovi bili njihova uska specijalnost. A najvaznije od svega, nisu o Srbskom bicu i pirijeklu pisali damo pravoslavci.
24.06.2018 19:47
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar