Ћирилица Latinica
22.10.2019.
Култура

И наши ствараоци на 64. Сајму књига у Београду

Аутор: Редакција 5 Оставите коментар

Јуче, другог дана 64. Сајма књига у Београду, у Хали 4, на штанду "Марко Миљанов" своја издања представило је Међународно удружење књижевника "Неказано" чије је сједиште у Бару.

Штанд стваралаца из града подно Румије и других чланова ове асоцијације био је изузетно посјећен, а по ријечима Лабуда Лончара, предсједника "Неказаног", договрен је и низ књижевних промоција и сусрета са другим удружењима и појединцима.

Подсјетимо, овогодишњи међународни Сајам књига у српског престоници, под слоганом "Писмо = Глава", отворен је прије два дана (20.октобра, гдје ће се посјетиоцима до 27. октобра представити око 500 излагача од којих је 60 из иностранства.

Књижевник Милован Витезовић на отварању рекао је да је сајам књига врхунац прославе осам вјекова Српске православне цркве, српске књижевности и српске државности, и најавио да ће Србија затражити враћање 5.000 српских средњовјековних рукописа, колико се процјењује да их је сада у свијету.

"У свијету се налази бар 5.000 српских средњовјековних рукописа", рекао је Витезовић и додао да је каталог са 1.000 истражених рукописа изложен на штанду "Чигоја штампе". Витезовић је истакао да је ријеч о десетогодишњем пројекту и да је план да уколико рукописи не буду могли да се врате у оригиналу, да се траже њихове дигиталне копије.

"Писци Србије са научним и културним институцијама, уз помоћ Министарства културе и Министарства спољних послова затражиће повратак рукописа. Али, имајући у виду египатско и грчко искуство када је реч о враћању светски значајних артефакта у матичну културу, ми ћемо тражити дигиталне копије са циљем да се истраже", казао је Витезовић.

Он је поновио да је план да се то уради од 2020. до 2030. године и да ће на једном од наредних сајмова књига у Београду бити приређена изложба рукописних књига.

Египат почасни гост сајма

У име Египта, земље почасног госта сајма књига, присутне је поздравио предсједник Генералне египатске организације за књиге, предавач књижевне критике, директор Међународног сајма књига у Каиру и гостујући професор на Универзитету Нинџиа у Кини Хаитам Ал Хај Али. Он је оцијенио да је књига путоказ за почетак сарадње за две земље у области културе, а да је књижевна размјена ослонац за изградњу трајне комуникације између два народа.

Организатори очекују већу посету него прошле године

Организатори очекују да број посјетилаца премаши прошлогодишњи, када је сајам посјетило 193.000 људи. Најављено је да ће поред куповине књига посјетиоци моћи да присуствују и сајамским изложбама, трибинама, промоцијама књига, као и Фестивалу стваралаштва младих, на којем ће бити представљена дјела умјетника млађих од 30 година из разних области стваралаштва.

Током сајма биће обиљежене годишњице књижевника Данила Киша, Милорада Павића и Оскара Давича, а гости су и бројни инострани писци, преводиоци и издавачи.

На сајму књига, осим издавача из Србије, учествују и издавачи из Босне и Херцеговине, Републике Српске, Русије, Хрватске, Црне Горе, Северне Македоније, Италије, Турске, Кине, Румуније, Ирана, Белорусије, Швајцарске, Марока, Алжира, Туниса, Немачке и Албаније.

Гости овогодишњег сајма биће Дејвид Ван из САД, Нермин Јилдирим из Турске, Сергеј Шаргунов из Русије и Лаура Синтија Черњаускајте из Литваније.

У оквиру Сајма књига традиционално ће бити додијељене награде и оцијењена годишња издавачка продукција у категоријама: издавач године, издавачки подухват године, дјечја књига године. Биће додијељена и награда за издавача из дијаспоре на српском језику, али и специјално признање за допринос у области науке, специјално признање за издавача, књигу или стрип, награда "Богдан Кршић" за најлепшу књигу, награда за најлепшу дечју књигу, као и специјално признање за младог дизајнера.

Награду "Доситеј Обрадовић" и ове године ће добити страни издавач за континуирани допринос у објављивању и промоцији српске књижевности. Истовремено са Сајмом књига, на Београдском сајму од 23. до 27. октобра биће одржани Сајам образовања и наставних средстава и Сајам информисања, комуникација и маркетинга "Медиа маркет".

Промоција

Током трајања Сајма у Беграду биће одржана и промоција књиге Лабуда Лончара "Свако остави неки траг", која је недавно изашла из штампе. Након Београда, ова књига првог човјека "Неказаног" биће промовисана и пред публиком у Бару.

 

Коментари
Verica
Verica: Bravo. Ponos ste svog Bara
22.10.2019 18:46
Marica
Marica: A koji su to pisci iz Bara???? 🤔🤔
22.10.2019 21:27
Љутко
Љутко: Сајам књига у Београду најљепши сајам на свијету!!! Још кад наши заблистају ;) Понос!!!
22.10.2019 22:53
Љутко
Љутко: За Maricu: Пођеш на Сајам у Београд и провјериш ;)
22.10.2019 23:01
Marica
Marica: TOTENHEM : ZVEZDA 5 : 0 PROVJERENO😂
22.10.2019 23:35
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar