Ћирилица Latinica
18.04.2020.
Култура

ЈП "Културни центар" Бар: Постигнут договор о континуираном одржавању Старе маслине

Аутор: Редакција 2 Оставите коментар

ЈП "Културни центар" Бар и Друштво маслинара Бар склопили су Договор о континуираном одржавању Старе маслине на Мировици, која је симбол града Бара.

Овај споменик природе је законом заштићен 1963. године, процијењена старост му је 2.245 година, а Општина Бар је комплекс Старе маслине раније дала на управљање Културном центру, подсјетили су из тог јавног предузећа.

Како је данас саопштено, први потез у сарадњи "Културног центра" и Друштва маслинара Бар, највеће и најактивније маслинарске организације у Црној Гори, био је резидба Старе маслине, која је била неопходна за одржавање њене виталности.

"Резидба Старе маслине је извршена са посебном пажњом и поштовањем дрвета које за све Баране има изузетну вриједност, а част да је обаве припала је члановима Друштва секретару Дину Мујићу, Ибрахиму Дураковићу, Осману Перазићу и Заиму Ивачковићу који су водили рачуна о свакој гранчици, како о њеном биолошком значају, тако и о естетици, те укупном изгледу крошње.

Ови чланови Друштва су у Бару и шире препознати као изузетни стручњаци, а за послове резидбе су посебно обучени и посједују сертификате о завршеним обукама које су реализовали стручњаци из региона, укључујући и положени испит за коришћење хемијских средстава за заштиту биља" - наводи се у саопштењу "Културног центра".

Свака „рана“ од изрезане гране је, кажу,  премазана калемарским воском, како би се стабло максимално заштитило, а након резидбе, запрашивањем маслине извршени су прихрана преко листа и заштита хемијским препаратима.

Од већих одрезаних грана, појашњавају, након сушења биће израђени посебни сувенири који ће бити поклони у изузетним приликама, јер дрво маслине која је старија од двије хиљаде година има непроцјењиву вриједност.

"Резидбу Старе маслине и све друге активности у примјени агротехничких мјера организовао је предсједник Друштва маслинара Бар Ћазим Алковић, уједно и менаџер Општине Бар, који је истакао да су барским маслинарима резидба и брига о Старој маслини посебна част,и из поштовања према овом дрвету резидба је извршена волонтерски.

С обзиром да су на снази мјере заштите од коронавируса, маслинари су се током резидбе придржавали свих мјера, а посебно су држали међусобну социјалну дистанцу" - подсјетили су из ЈП "Културни центар".

Коментари
Раде
Раде: Тим који сада води Културни центар заслужује пун респект. Људи у офанзиви. Нова енергија, нови пројекти, чак и у доба короне на висини задатка. Не мислим ништа добро о људима који воде Бар, али Ерол и сарадници из Културног центра ово што раде збиља заслужује поштовање. Идемо даље.
18.04.2020 12:52
Indira Buljubašić
Indira Buljubašić: Jučer posjetila staru maslinu. Najljepše utiske nosim za Sarajevo.
09.08.2020 15:36
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar