Ћирилица Latinica
26.06.2022.
Култура

Књига о патријарху Павлу изазвала пажњу Барана свих вјера и нација

Аутор: Редакција 3 Оставите коментар

Патријарх српски Павле, као што се зна, био је личност која је била узор и пример хришћанске етике и живота у складу са највишим узусима вјере.

Бројни су догађаји из његовог живота који и данас плене пажњу и изазивају поштовање патријархових савременика свих вјера и нација. Бројне су његове мудре ријечи и поуке које и данас одзвањају овим просторима позивајући православне Србе, али и све друге, да се врате истинским моралним вриједностима које нас чине људима.

“Немојмо на туђе зло одговарати злом у себи”, само је једна у низу мудрих опомена и благих поука овог дивног патријарха и светитеља. Патријарх Свети Павле  Српски био је и изузетан теолог, мислилац и интелектуалац, али увијек и изнад свега скромни монах који је то остао до последњег дана свога живота. Благог погледа, мудрих ријечи, тихог гласа, делатан, досљедан, достојанствен… Све је то био патријарх српски који се 2009.године преселио у вјечност.

О његовом лику и дјелу, прексиноћ се говорило и у „Парку пјесника“ у Бару,  гдје је промовисана  књига „Патријарх Павле, светац којег смо познавали“ аутора Ђорђа Рандеља, у организацији Међународног удружења књижевних стваралаца и умјетника "Неказано".

"Рандељ је на веома занимљив начин приповиједао о почетку своје новинарске службе и познанству са патријархом Павлом, од времена када је био владика Рашко – призренски, па до његових задњих овоземаљских дана.

Посебно занимљиви детаљи су били они са Косова и Метохије из времена прије чувене прославе на Газиместану.

На крају  изузетно занимљиве вечери изузетно мотивисана публика је постављала питања на која је аутор одговарао.

Колико је српски патријарх био поштован и колико се данас према његовом дјелу са нарочитим пијететом сјећају људи без обзира на припадност вјери, посвједочило је и то да је су уз бројну публику у којој су били препознатиљиви свештеници Српске православне цркве, промоцији књиге Рандеља присуствовао и значај број припадника католичке и исламске заједнице из Бара.

Организатори су се захвалили пароху барском, протојереју Јовану Пламенцу им је, како су рекли, омогућио познанство са Ђорђем Рандељем и прилику да представе књигу о једној изузетној личности која је оставила трага у сјећању свих вјера на просторима бивше СФРЈ.

"Посебно смо срећни што су вечерас у публици били представници свих вјера и нација и што овакве вечери служе међусобном зближавању и разумијевању" - казао је Лабуд Н. Лончар, први човјек "Неказаног". Лончар се захвалио и пјесницима из Подгорице који су, како је рекао, на изузетан начин употпунили иначе диван догађај на неформалном фестивалу културе у граду под Румијом који "Неказано" организује улажући велике напоре и ентузијазам.

Коментари
Amela
Amela: Sto je istina - istina je! Bio je veliki Covjek i zasluzio svako postovanje od svih vjera. Ljudi smo, a Bog je jedan, nema ih dva ni vise.
26.06.2022 12:30
Milko
Milko: Đole moj, predivan si.
29.06.2022 10:42
Beba
Beba: Nisam imala tu čast da uopznam patrijarha Pavla, ali poznajem Đorda Randelja! Zahvalna sam mu što nam je kroz svoje delo podelio ljubav i divljenje koje je patrijarh zaslužio, jer je zaista bio "svetac kojeg smo poznavali"!
29.06.2022 11:53
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
barskiportal@gmail.com

Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar