Ћирилица Latinica
24.08.2019.
Култура

Лабудови стихови питкости и бриткости

Аутор: Редакција 2 Оставите коментар

Лабуд Н. Лончар, предсједник Међународног удружења књижевника "Неказано" у протеклом периоду се доказао као веома добар организатор културних дешавања у граду под Румијом.

Асоцијација чији је челник и оснивач наметнула се као својерврсни носилац свих значајанијих активности које за циљ имају организацију овдашњих књижевно-умјетничких програма и афирмацију књижевника из Црне Горе, региона, али и свијета. И њиховог стваралаштва, дакако.

Све то продукт је готово невјероватне упорности Лончара, иначе пензионисаног дугогодишњег официра.

Без икаквог буџета, уз помоћ "штапа и канапа", "Неказано" је ове године и суорганизатор популарног фестивала културе "Дани Заграђа", заједно са истоименом НВО из Сутомора.

Као организатор "Неказано" потписује бројне вечери одржане у храму Светог Јована Владимира, али и у "храму" барске културе - Дворцу краља Николе, те на платоу "Виле Ћетковић" у Заграђу, а чланови ове књижевне организације наступају и на бројним културним догађајима широм бивше Југославије и Европе.

"Неказано" се успјешно бави и издаваштвом, о чему говоре штампани часописи за културу које уређује Лончар, као и издате књиге многих аутора. Чак 27 наслова објавили су у овом удружењу за само двије и по године постојања.

На управо окончаном Другом фестивалу љубавне поезије "Пјесник - Светионик" у Бару, промовисана је и књига "Ако прећутим пjесму", чији је аутор Лабуд Н. Лончар.

Доц. др Раде М. Вучићевић за поезију Лончара рекао је да је она описна, и приповједачки сугестивна, те да собом носи “читаву умјетничку каквоћу, питкост и бриткост у исто вријеме”.

У поезији је Лончар још од давне 1986. године.

До сада је објавио четири, од којих му је трећа „Полеђина сна“ објављена на “Амазону” након што је његова пјесма побиједила на конкурсу “Друштва живих песника Србије”. 

Вучићевић, говорећи о пјесмама Лончара истиче да у његовим стиховима, редовима и маргинама, нема ничег нејасног, сувислог, необјашњивог, површног и неупотребљивог.

"Језик Лончара је чист, јасан, милозвучан и прецизан у одређивању, изражавању и проналажењу суштине битности. Ова књига је истински драгуљ овога времена и овог поднебља. Подижем свјетло своје, пут да јој освијетлим”, рекао је Вучићевић.

На промоцији његове књиге у Дворцу модераторка вечери била је књижевница Гроздана Цица Лучић Лалић, чланица УКС–а. Поред аутора, стихове из књиге казивале су књижевница Лучић Лалић и београдска поетеса Славица Шешум.

У програму су наступили и ученици Музичке школе Бар Ања Маркоч, Ксенија Ђаловић и Теодора Бабовић, а специјални гости биле су пјесникиње Гордана Сарић из Никшића и Виолета Сековска из Сјеверне Македоније.

 

Коментари
Gorčilo
Gorčilo: Entuzijazam za svaki respekt i pohvalu. Ljubavna poezija Lončara isto tako. Bravo !
24.08.2019 15:38
Božo
Božo: LABUDovi stihovi za pohvalu
01.09.2019 20:43
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar