Ћирилица Latinica
11.09.2020.
Култура

Збирка љубавне поезије са 120 заступљених аутора

Аутор: Редакција 1 Оставите коментар

Међународно удружење књижевних стваралаца и умјетника „Неказано” из Бара објавило је заједничку збирку љубавне поезије Пјeсник – Светионик 3”.

У овој богатој књизи заступљено је  120 аутора из петнаестак земаља свијета. Поред аутора из Црне Горе ту су заступљени пјесници из Србије, Босне и Херцеговине, Хрватске, Словеније, Пољске,Швајцарске, Русије, Македоније, Бугарске, Турске,Италије, Шпаније, Канаде, Холандије, Шведске...

Књига је саставни дио међународног фестивала љубавне поезије који се већ трећа године одржава у Бару. Ове године због епидемије коронавируса питање је да ли ће се фестивал одржати.Међународно удружењее књижевних стваралаца и умјетника „Неказано” из Бара објавило је заједничку збирку љубавне поезије Пјесник – Светионик 3”.

Планирани специјлни гост овогодишњег  фестивала је велики шпанки пјесник Хорхе Хусто Пардон, који је ове године номинован за Нобелову награду и који се радовао доласку у Бар и Црну Гору.

Упркос сложеној епидемиолошкој ситуацији од свих аутора заступљених у књизи исказана је спремност да допутују на фестивал и по трећи оут обиђу зидине старог града Бара, Стару маслину, Волујицу, Скадарско језеро и да уживају дружећи се скупа у љепотама и специјалитетима народне кухиње Бара.

"Као одговорно удружење прије свега водимо рачуна о општем здрављу и здрављу аутора заступљених у овој јединственој књизи. Па смо из тог разлога одложили одржавање Фестивала за неко сигурније вријеме које је пред нама. Надамо се да ће то бити што скорије, наравно ако се нормализује ситуација са коронавирусом. Многи наши пријатељи из Пољске, Канаде и Турске били су принуђени да врате већ купљене авио карте, што најбоље говори колико су вјеровали и радовали се нашем фестивалу.

У овом пројекту остварили смо веома важан циљ а то је да смо у овој књизи објавили пјесме наших средњошколаца из Бара и тиме им дали снажну подршку за њино даље стварање. Тако су се поред већ афирмисаних и еминентних ствараоца и кандидата за Нобела, Х. Х. Падрона, у књизи нашла имена наших ученица Андрее Марковић, Анђеле Бујић и Драгане Стијовић. Самом том чињеницом ми смо презадовољни и сматрамо пројекат успјешним па и ако се због епидемије короне фестивал не одржи. Афирмација младих стваралаца је наш првенствени задатак и у томе је сав смисао постојања нашег удружења - ријечи су Лабуда Н. Лончара, предсједника удружења "Неказано".

Коментари
Azem Gvozden
Azem Gvozden: Presretan što sam zastupljen kao autor u plejadi velikana Hvala Labude Končaru i timu koji je realizirao ovaj orojekat
12.09.2020 23:46
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar