Ћирилица Latinica
07.09.2022.
Култура

Митрополит Јоаникије: Црна Гора је српска држава!

Аутор: Редакција 12 Оставите коментар

Премијера позоришне представе о Митрополиту Митрофану Бану „Човјек висине“ уприличена је синоћ на Тргу између цркава у будванском Старом граду у оквиру претпосљедње вечери 6. Књижевног фестивала „Ћирилицом“.

Представа је копродукција Народне библиотеке Будве и извршне продукције београдског БЕОАРТ-а, а идејни творац пројекта је Марко Кентера. У овом позоришном комаду лик Митрополита црногорско-приморског Митрофана Бана тумачи глумац Небојша Миловановић, док је у улози сликара Уроша Предића наступио Бојан Жировић. Ауторка текста је Ана Ђорђевић, режију потписује Јана Маричић, а за костимографију била је задужена Адријана Пајић.

Непосредно пред извођење представе, у уводној ријечи Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије истакао је да је Митрофан Бан (1841-1920) човјек веома богате биографије, да је дуго поживио и да је постао поглавар наше Митрополије у доба државног романтизма Црне Горе, у вријеме када је Црна Гора, након Берлинског конгреса, призната од стране великих сила.

„Тадашња Црна Гора је себе доживљавала, па и дефинисала као српску државу и опште осјећање код нашег народа је тада било да је Црна Гора обновљени дио српског царства и краљевства. У таквом контексту, Митрополит Митрофан Бан, поријеком Грбљанин, солидног образовања за то вријеме, носећи насљеђе великих Петровића, а и Немањића, просто је разрађивао ту обновљену идеју српске слободе и српске државности.

Црква, као и све остало, је у доброј мјери тада била потчињена држави, међутим Митрофан Бан је уложио све да се сачува достојанство Цркве. Био је човјек снажног карактера, прекаљен као морачки игуман, претходно је био старјешина манастира Подластве, а познато је да је у Морачи био једна од главних личности у окршајима са Турцима 1877. године. Када је Морача била нападнута од турске силе, он је заједно са јунацима Мораче, Роваца и Васојевића учествовао у одбрани те немањићке светиње. Дакле, био је човјек који је по свему заслуживао, и као монах и као духовник, и као национални радник, да буде изабран за митрополита.

У то вријеме Митрополија је себе доживљавала као насљедницу Пећке патријаршије. Није то баш лако објаснити, али покушаћу укратко. 1766. године од стране турске силе, али и уз помоћ Цариградске патријаршије, укинута је Пећка патријаршија. Ту одлуку није признала Митрополија црногорско-приморска. Остали крајеви, неко милом неко силом, сви су морали да признају, и испод Саве и Дунава на све епископске катедре постављени су Грци архијереји. Митрополити црногорски, тада, а и послије, везали су се за Русију и на такав начин продужили континуитет Пећке патријаршије. Приликом крунисања краља Николе 1910, у програмском тексту који је писао предсједник Владе Лазар Томановић, има неколико ријечи о Митрополији као насљедници Пећке патријаршије, у том смислу што је продужила њен континуитет. Наравно да у времену националног буђења, у вријеме јачања државе и зближавања нашег народа, у цијелом српском народу тињала је идеја да се цијело српство ослободи и уједини“, говорио је Митрополит Јоаникије.

Он је казао да су се при крају архијерејске службе Митрофана Бана догађали велики ломови и Велики рат, да су нестајале државе и народи, а послије великих мука и страдања народа и Цркве дошло је ослобођење и уједињење.

„Краљ Никола био је у егзилу и на Подгоричкој скупштини донешена је одлука да му се забрани повратак у Црну Гору, зато што је народ услед свих патњи од када је он отишао некако тако доживио да је за све крив краљ Никола и сав свој гнијев усмјерио је на њега. То је, мора се разумјети, било у контексту тог времена. Али, Митрофан је остао са својим народом, понио крст и понижења и ропства и страдања, али остао вјеран и престолу цетињских митрополита и свом свештенству, својим светињама и своме народу. Иако је морао претрпјети велико понижење у току окупације, и рушење Ловћенске капеле, он је из рата изашао ипак свијетлог образа. Том његовом угледу највише је допринијело то што се он заиста борио да заштити и нахрани народ и сиротињу и да спасе животе људи, и практично је ту сву своју старачку мудрост уложио и поприлично се исцрпио.

Одмах послије Подгоричке скупштине отворила се могућност да се обнови Пећка патријаршија. На иницијативу Митрофана Бана, Гаврила Дожића и осталих архијереја, први корак је био да се донесе одлука Светог архијереског синода да се, баш тако каже, Српска православна црква у Црној Гори сједини са Српском православом црквом у Србији. Тим је, наравно, дат један добар сигнал да треба даље радити на обнови Пећке патријаршије.

Оно што посебно увијек са поносом истичемо, старац Митрофан Бан, најстарији архијереј Српске православне цркве, изабран је за предсједника Средишњег сабора који је обнављао Патријаршију. Митрофан Бан, већ остарјео и изнемогао, уложио је све да се обнови Пећка партијаршија. Послије извјесног времена, то је већ 1919. година, он је морао на лијечење и неколико мјесеци пред смрт смирено подноси оставку на мјесто предсједника Средишњег сабора, али остаје његов члан, и послије тога се врло брзо упокојио, а за неколико недјеља, 30. септембра, биће годишњица његовог упокојења.

Дочекао је уједињење Српске цркве и обнављање Пећке патријаршије, што је са болесничке постеље поздравио од свег срца. Дакле, у питању је једна заиста свијетла, можемо скоро рећи светачка личност, велике одговорности и дисциплине, и на којој год дужности био, свуда је дао свега себе и оставио свијетли траг, не само у историји Црне Горе и Митрополије, него и у историји Српске православне цркве. И, заиста, од свег срца благодарим овим младим људима који су покренути духом Божијим припремили ову представу о заслужном и незаборавном Митрополиту Митрофану Бану“, закључио је Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије.

www.mitropolija.com 

Коментари
Ilhan
Ilhan: Nije sporno da je CG kroz istoriju bila srpska i da je stvorila Srpska pravoslavna crkva, ali danas je gradjansla i pripada svima koji u njoj zivimo. Postovani velikodostojnik SPC nije rekao nista sto je nepoznato u Crnoj Gori.
07.09.2022 08:25
Лаки
Лаки: Тако је Свети Владико. ДОСТОЈАН !!!
07.09.2022 08:26
Bogdan C
Bogdan C: Vladike biraše na Crnogorskom zboru ispred Manastira ,a ne ka danas spuštanjem iz padobrana pa narod misljašje da je Đede Mraz ili ođzačar kumina.
07.09.2022 11:00
Ul,Ct,Ro
Ul,Ct,Ro: Bila i bice srpska drzava,dzaba se rasrbljena bagra koprca!
07.09.2022 12:40
UL,CT,RO za HN,NK,BA
UL,CT,RO za HN,NK,BA: Nikad nije bila srpska ni turska i nikad nece biti je li jasno cetalji .
07.09.2022 15:02
Fred
Fred: Kako srpska država, kad je Crna Gora starija od Srbije?!
07.09.2022 23:53
AE
AE: Crna Gora je drzava svih njenih gradjana bilo koje vjere i nacije nicija druga multietnicka multikulturalna,evropska to je Crna Gora
08.09.2022 11:31
za Freda
za Freda: Fred , rekao je srpska kakve veze ima koja je starija. U novijoj istoriji obje su zvanicno priznate 1878. Kralj Nikola je na svom krunisanju za Kralja rekao evo su Srbi dobili jos jednu kraljevinu pored Podunavske i Primorsku mislio je na Kraljevinu Srbiju u Podunavlju i Kraljevinu CG na Primorju. A i Duklja i Raska su bile srpske u srednjem vijeku i Zahumlje i Travunija i kasnije Bosna. U 11 vijeku Vatikan priznaje Duklju kao srpsku drzavu i barskom Nadbiskupu daje titulu Primas Srpski a pojam Crna Gora se javlja u 15 vijeku. A generalno se misli na srpski Narod u Crnoj Gori koji je i stvarao i zivio u njoj . Popis iz 1909 kaze da u CG zivi 95% Srba i 5 % Albanaca srpski jezik sluzbeni itd. Danas jeste gradjanska ali ranije u istoriji je bila srpska.
08.09.2022 15:53
Za.za.Freda
Za.za.Freda: Jesi pametan u 3 P.M anu da te zamolim ne lapardaj ne prosipaj pamet po ovom portalu.Djavoljane avetni ta tvoja teorija ne pije vodu mozes macku o rep da je zakacis razumje li me.
09.09.2022 12:14
za za Freda
za za Freda: koji ti dio nije jasan i ne pije vodu , naveo sam samo istorijske cinjenice istinite lako provjerljive ,koga interesuju ili ko misli da ne piju vodu neka provjeri. Demantuj nekim kontraargumentom konkretno cinjenicu po cinjenicu a ne seljackim jezikom "ne laprdaj" i ne "prosipaj pamet".
10.09.2022 08:23
Crmnicanin
Crmnicanin: CG nikad nije bila srpska država niti ce biti, koliko znamo CG je vjekovima bila suverena i slobodna, Crnogorci su se vjekovima borili za njenu slobodu za razliku od Srba, da je bila srpska Nasi preci bi je nazvali Srbija i pripojili Srbiji, ali im to nije padalo na pamet, crkva Srbije je bila pod Turcima, ustav Knjaževine CG 1905 vjera Istocnopravoslavna, crkva Crnogorska Autokefalna crkva, čudno zar ne a Srbi.
21.09.2022 17:19
Mirko
Mirko: Uopšte popis iz 1909 Kaze da u CG živi 95 posto Srba, već Kaze da živi 90 posto pravoslavaca, određeni broj katolika i muslimana, provjeri, inače 1077 Mihailo je postao kralj Duklje i dobio je insignije od pape Grgura, znači Duklja je dobila kralja 140 godina prije no što je krunisan prvi srpski kralj Stefan Prvovenčani, i nikakve prefikse kralj Duklje nije dobio od pape a pogotovo ne primas srpski, pomiješao si očito sa nečim mnogo kasnije!
21.09.2022 18:44
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
barskiportal@gmail.com

Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar