Ћирилица Latinica
07.07.2020.
Култура

Најмлађи учили о вајарству

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

У склопу међународног културног пројекта COMPLICITIES, у којем је водећи партнер ЈП Културни центар Бар, за дјецу и младе узраста 6-18 година одржана је радионица о основама вајарства у атељеу академске вајарке из Бара мр Маје Чакаловић.

У склопу пројектне Групе Дизајн, дјецу и младе су о различитим вајарским техникама подучавали Чакаловић, која је координатор групе, и академска вајарка Ина Мартиновић.

Након демонстрације употребе алата и опреме који се користе у вајарству, полазници су упознати и са различитим материјалима које користе вајари, а у практичном дијелу, полазници су сами креирали своје скулптуре.

"Окупили смо најмлађе учеснике које смо анимирали на претходној радионици, и јако ми је драго што су били баш креативни. Били су одушевљени начином на који вајари раде, како се вари, бруси.... Уз наш надзор и помоћ, и сами су пробали да варе, и то им се јако допало.
Колегиница Ина им је показала како се ради са материјалима, а потом су се полазници највише посветили пластелину, у комбинацији са металним елементима. Јако занмљиво ми је било што је доста њих одабрало да ради фигурацију. Све у свему,јако смо задовољни како је све прошло, наша сљедећа радионица биће посвећена сликарству" -казала је Чакаловић.

COMPLICITIES (скраћеница од “COntemporary art Modeling Peripheries for LIvable CITIES”) је међународни пројекат културне сарадње који се финансира из фондова ЕУ у склопу INTERREG IPA CBC Италлија-Црна Гора –Албанија 2014/2020 програма.

Пројекат за циљ има да кроз учешће и акције савремених умјетника различитих жанрова учини градске периферије пријемчивијим и атрактивнијим мјестима за живот, започет је 2018. и биће завршен крајем ове године, Водећи партнер је ЈП Културни центар Бар из Црне Горе, а партнери су Општина Леће из Италије и CDP из Скадра.

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar