Ћирилица Latinica
18.12.2018.
Култура

На јучерашњи дан 1891. изгласан Устав Српске народне читаонице - Бар

Аутор: Редакција 1 Оставите коментар

На јучерашњи дан (17. децембра) 1891. године на ванредној скупштини Српске народне читаонице у Бару изгласан је Устав читаонице, који је имао 39 чланова.

Како подсјећа сајт Митрополије црногорско-приморске, Барску читаоницу основали су, три године након ослобођења од турске окупације, угледни грађани, међу којима су били Вуко Пејовић, Душан Бркановић, Томо Ораовац и Ђул-бег Шкањевић, укључујући се у општецрногорски народни културни препород.

Српска народна читаоница у Бару је основана 22. марта 1881. и најстарија је институција културе града Бара и њен темељ.

Циљ оснивања читаонице је био ширење просвете у томе граду, након дужег периода стагнације на пољу културе, у вријеме турске окупације. У то вријеме то је била једина културна институција у граду. Неки од оснивача били су генерални викар Јосип Коловић (који је одржао здравицу о слози и поклонио неколико књига), пјесник Мило Јововић и Васиљ Загарчанин. Први предсједник је био Томо Ораовац а потпредсједник хоџа Шабић.  Поред католичких и православних Срба за редовне чланове читаонице су примани и Срби мухамеданске вјероисповјести. Срби у три вјере су, уз незнатан проценат Арбанаса били једини народ који је тада живио у Бару и Црној Гори.

Читаоница је с мањим прекидима радила до 1916. године а потом, током краћег периода, и у Краљевини Југославији. Обновљена је средином марта 1953. године и током комунистичког конвертовања српских вриједности у неке до тада непостојеће преименована је у Градска библиотека и читаоница “Иво Вучковић”, и тиме практично укинута.

Ипак, 4.јуна 2017.године, Српска народна читаоница - Бар поново је обновљена са истим циљем као и када је основана, с тим што јој је идеја, уз ширење просвете још и едукација и информисање.

Тако је Српска народна читаоница данас, поред осталог, и издавач "Барског портала", који је у рекордно кратком року постао убједљиво најутицајни локални медији у граду и један од најчитанијих у Црној Гори.

О Српској народној читаоници, наводи се на сајту Митрополије, данас свједочи натпис на споменику Ослободицу, у чијем је потпису управо ова институција „ СВОМ ВИТЕШКОМ ОСЛОБОДИТЕЉУ КЊАЗУ НИКОЛИ I : ЈА ИЗГЛЕДАМ КАО КАКВА СТИЈЕНА, ВЈЕКОВИМА КИШОМ ИЗЈЕДЕНА,АЛ` НЕ ЖАЛИ ГОСПОДАРУ СЛАВНИ,ТЕК МИ ДАНАС СЈАЈУ СРЕТНИ ДАНИ – СРПСКА НАРОДНА ЧИТАОНИЦА-БАР 25 МАРТА 1881 …

Коментари
Rajko
Rajko: Kralj Nikola je htio da bude naslednik cara Dusana pa srpsko more vjenca sa Slobodom Crne Gore, kako je rekao kad je srpska vojska Crne Gore oslobodila ove srpske prostore.
18.12.2018 09:51
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar