Ћирилица Latinica
13.11.2022.
Култура

Веома запажена промоција књиге Винке Марстијеповић Леринц и изложба УЛУС ЦГ

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

Међународно удружење књижевних стваралаца и умјетника „Неказано“ у сарадњи са Галеријом „Велимир А. Лековић“ уприличило је синоћ промоцију књиге „Тамо негдје иза дуге“ -  ауторке Винке Марстијеповић Леринц, као и изложбу слика чланова Удружења ликовних умјетничких стваралаца Црне Горе.

Промоција књиге је одржана у препуној Сали галерије „Велимир А. Лековић“ . У програму су наступили  - Катарина Газдић Или,  кустос галерије, Татјана В. Марас као модератор, Гордана Сарић, Горан Радичевић, Аника Вулетић, Наталија Новаковић, Младен Бабовић, Маја Николић, Миа Драча ученица музичке школе „Петар  Петровић Његош“ из Бара, Сања Величковић Радоњић и Лабуд Н. Лончар.

На почетку промоције госте је поздравила Катарина Газдић Илић и упознала са историјатом галерије, као и тренутном поставком „Бока“ и биографијом Вељка Михајловића.

Лабуд Н. Лончар, предсједник Међународног удружења књижевних стваралаца и умјетника "Неказано" обратио се присутнима у улози издавача књиге „Тамо негдје иза дуге“.

Лончар је подвукао  да "када је ријеч о Винки онда је ријеч о вриједној ауторки грађанки Бара, мајци три сина, супрузи, члану Неказаног, чија је ово прва објављена књига, и уједно изразио наду да ће ускоро радити на њеним новим књигама."

Ово изузетно динамично вече водила је Татјана В. Мараш, пјесникиња и члан "Неказаног", а све уз помоћ Гордане Сарић, Анике Вулетић, Маје Николић, Горана Радичевића, Наталије Новаковић, младе Мие Драча, Младена Бабовића и Стевана Стијовића, који су читали пјесме Винке Марстијеповић Леринц. Своје стихове читала је и ауторка....

Гордана Сарић је отпјевала и шансону на француском језику.

Увијек бриљантна Наталија Новаковић је измамила аплаузе изведбом изузетних етно пјесама.

Катарина Газдић Јелић је упознала присутне да је изложено38  радова са различитим мотивима, наводећи да они представљају јединствен сликарски колаж чланова удружења.

Сања Величковић је у име УЛУС ЦГ Лабуд Н. Лончару поклонила слику (рад Весне Д. Филиповић), док је први човјек "Неказаног" заузврат уручио њој захвалницу своје књижевне асоцијације у знак успјешне сарадње , истичући да је ово само креативан, мултимедијални почетак размјене искустава.

Настављајући дружење Сања Величковић је прочитала једну пјесму Тодора Живковића Величког некадашњег предсједника УКЛУС-а који је такође сликар, писац, пјесник и књижевни критичар.

Част да отвори изложбу припала је подгоричком сликару мр Илији Головићу који је после стручне анализе закључио: “Сва ова вечерас презентована платна јесу доказ једног својеврсног поимања свакодневице, сугестиван перфоманс којим се поручује да умјетници јесу присутни, да чују, осматрају, препознају и представљају својим присуством неопходност дјеловања, постојања… буђења и презентовања једне љепше, хуманије, искреније и дубље стране бића!”

По отварању изложбе пјесници, сликари и њихови гости уживали су у разгледању 38 прелијепих ликовних остварења.

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
barskiportal@gmail.com

Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar