Ћирилица Latinica
27.12.2018.
Култура

"Неказано" са пуно разлога поносно на издавачку дјелатност

Аутор: Редакција 1 Оставите коментар

Након што је заокружен још један издавачки подухват  Међународног удружења књижевних стварлаца и умјетника "Неказано" са сједиштем у Бару, предсједник ове асоцијације Лабуд Н. Лончар да он и његови сараници, али и чланови, имају пуно разлога да буду задовољни. Али, како каже за "Барски портал" и веома поносни на све што су урадили за веома кратак временски период откако су основани.

"Неказано" је годину завршило са другим по реду часописом за културу и умјетност који издаје под именом организације.

На промоцији часописа, коју је водила Соња Клисић, у барском Дворцу краља Николе гости су били представници Удружења књижевника Црне Горе Веселин Ракчевић, Перивоје Поповић и Слободан Вучинић, као и књижевници из Беча Светлана Матић, из Холандије Гордана Срећковић, из Новог Сада Меланија Бојановић, из Београда Славица Шешум, из Никшића Гордана Сарић и Славка Божовић, из Бијелог Поља Душко Недовић и из Рисна Горан Радичевић. Од локалних стваралаца, наступили су -  Светозар Ђуришић, Наташа Лечић, Срђан Лековић, Триво Золак, Мишко Вучинић, Василије Васко Јанковић, Александар Јовановић, Лазар Минић и Лабуд Лончар.

Други број часописа посвећен је преминулом барском пјеснику Божидару Филиповићу Фићу, а ријеч о овом знаменитом Баранину у посвети  написао је његов колега по перу Светозар Ђуришић, који је на промоцији вема надахнуто и говорио о аутору, поред осталих, чувених пјесама "Пљунути тата" и "Све јужније", које су рецитовали ученици Драгомир Вукмарковић и Милана Томовић..

Такође ученица, Маријана Мартиновић, рецитовала је пјесму “Боскеов лабуд” Мирослава Јовановића Тимотијева, коме је “Неказано“ у овом броју посветило посебно поглавље, представљајући његов рад кроз четири пјесме, док је Анђела Крговић читала пјесме своје другарице Санеле Шкретовић – “Звијезде” и “Сањам”. На гитари је наступио ученик музичке школе Иво Добрковић.

Рубрика “да их не заборавимо“ у овом броју посвећена је недавно преминулом књижевнику и културном ствараоцу Освалду Томовићу.

Лончар најављује да ће у наредним бројевима часописа посебан додатак  бити намијењен младим пјесницима из основних и средњих школа Бара. Он каже и да ће за посебне заслуге на пољу књижевног стваралаштва за младе установити награду "Божидар Филиповић Фићо".


Коментари
Ja
Ja: Bravo!
28.12.2018 14:03
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar