Ћирилица Latinica
09.08.2018.
Култура

Нова књига Лабуда Н. Лончара - "Ако прећутим пјесму"

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

У издању Међународног удружења књижевних стваралаца и умјетника „Неказано“ из штампе је управо изашла нова књига поезије Баранина Лабуда Н.Лончара, под називом „Ако прећутим пјесму“.

Ријеч је о четвртом штампаном поетском остварењу овог пјесника.

Књига садржи 87 пјесама и подијељена је у три циклуса - „Ако прећутим пјесму“, „Дођи ми“ и „На путу са сјевер“.

"Након објављивања моје треће књиге на „Амазону“ многи моји пријатељи су ми се јавили и тражили да им поклоним или да купе остварења чији сам аутор. Наруџбе са „Амазона“ су доста скупе и чека се до десетак дана. Због тих чињеница, а имајући у виду да за „западни свијет“ пјесник који се не може наћи на „Амазону“ практично као да не постоји тј. као да није објавио ништа, и на наговор својих пријатеља, одлучио сам се за објављивање четврте књиге под насловом: „Ако прећутим пјесму“ – каже Лончар.

Ово је иначе осамнеста књига из издаваштва Удружења „Неказано“ , чије је сједиште управо у Бару. Прије ове, Лончар је објавио књиге оезије „Рођење сузе“, „Остављања“ и „На полеђини сна“.

Књижевница Весна Керечки - Шарац, у рецензији најновије књиге Лончара, поред осталог је записала:

„У свом љубавном надахнућу, кад се бескрај чини танка линија до незамисливих путања, а сама љубав представља владара са анђеоским лицем, исто тако постоји друга страна, која подсећа да иста никад не долази сама, већ да једна другу чине. Користећи метафоре у својој повезаности, као
што је “мамузање месеца”, “газиш потоке бистре у мојим грудима”, до самог краја , када се пјесма завршава ријечима “убијш анђела у мени”, доведена је слика до савршенства, а љепота исказа симболизује снагу емоције.

*

Побједа над неким или нечим није циљ пјесника, већ пронаћи се и уздићи. Неко ко има већ своје мјесто под сунцем и чији видик спаја трајања тачке у једно, творчеву улогу не глуми, нити опонаша,он је живи. Под именом великог ствараоца.

Објединити сва свијетла у сноп свјетлосни и живјети сан, а при том сачувати полеђину истог, значи бити Лабуд Н. Лончар и вјеровати у поетску имагинацију, поводити се њом као линијом водиљом. Кроз пловидбу непрегледом пучине, пјесник трага за достигнућима што досежу само одабрани. У пламеном сазвучју ријечи, богатство израза и умијеће пјесника да повеже цео космос са једним јединим тренутком, опјеваним на разноврсне начине, обликовани визијом само њему знаном, експресија достиже пун ефекат у свом светлосно-чулном аспекту :

“У недрима ноћи
Куца страшљиво срце
Док скупљам опале звезде
Сву ноћ кишну
И стављм их
У твоје очи . “

(Из пјесме “Граница ума", Лабуда Лончара)

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar