Ћирилица Latinica
04.02.2019.
Култура

Милаковић гостовао у Никшићу

Аутор: Редакција 1 Оставите коментар

Искрени, прави, једини поета је господ Бог, значи не треба славити слугу него господара. Трудим се и чини ми се да се не гордим у свему томе што ми је Бог дао. Прилазим томе једноставно, просто, како живим тако се и понашам, истакао је Милаковић

******************************************************************

Наш признати пјесник, Невен Милаковић, гостовао је у Друштву црногорско-руског пријатељства „Свети Ђорђе” у Никшићу гдје је бројна публика имала прилику да се упозна са његовим богатим стваралаштвом. Аутор је више збирки поезије, а његове поједине пјесме препјевали су у својим композицијама музичари, док је „Вила са Кошара” постала химна коју изводе хорови. Ауторске вечери све рјеђе организује, а и када се то догоди на њима његова поезија говори о њему.

"Роб сам поезије и трудим се да се не служим поезијом него да јој служим. Зато на мојим вечерима нема много приче јер, чини ми се, паметније је препустити поезији да говори о пјеснику", сматра Милаковић, који је дуже од двије деценије становник Бара.

Међу збиркама неколико их је са духовним пјесмама, а аутор каже да често „себе ухвати” у промишљању да ти стихови у ствари и нијесу његови.

"Вјерујем да је све то од Бога, искрени, прави, једини поета је господ Бог, значи не треба славити слугу него господара. Трудим се и чини ми се да се не гордим у свему томе што ми је Бог дао. Прилазим томе једноставно, просто, како живим тако се и понашам", истакао је он.

Многе пјесме сабране у збиркама посветио је својој родној Подгорици, али Милаковић пјева и о јамама, Јасеновцу, светитељима, кафани, својој преминулој драгој посветио је збирку „Цвијеће добра” коју је крајем прошле године објавила Књижевна заједница „Владимир Мијушковић” из Никшића. Пјесник је истакао да није члан ни једног књижевног удружења јер сматра да је пјесма изнад свега, а његове су одавно пронашле пут до читалаца.

Програм вечери водила је Славица Петковић, аутор и његов пријатељ глумац Драгиша Симовић говорили су поезију, а учешће је узео и млади фрулаш Радован Сукновић.

 

Нека свако погледа себе у огледало

Припада онима које не занимају договори, преговори или хонорари, и сретан је што не живи од онога што пише.

"Просто не желим да продам нешто што ми је драгоцјено и свето. Понављам, сва се питања врте око тога служимо ли се поезијом или служимо ли поезији, служимо ли се српством или му служимо, служимо ли се вјером или јој служимо. Нека свако погледа себе у огледало, ја још увијек себе гледам без имало стида", нагласио је Милаковић.

www.dan.co.me 

 

Коментари
Драгана
Драгана: Ријетко племенит човјек и истински пјесник. Међу нашим највећим живим пјесницима. Мада из скромности се тако не понаша, нити тако мисли.
07.02.2019 00:54
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar