Ћирилица Latinica
02.07.2020.
Култура

Одржана Креативна радионица у барској Галерији

Аутор: Редакција 2 Оставите коментар

У склопу међународног трилатералног ИПА културног пројекта COMPLICITIES, у галерији ЈП Културни центар Бар “Велимир А. Лековић” одржана је креативна радионица Групе Дизајн за ученике средњошколског узраста.

Академска вајарка мр Маја Чакаловић, координаторка ове пројектне секторске групе, каже да је циљ креативних радионица да дјеца користе своју машту и вољу и да преточе своје жеље и замисли у неко умјетничко дјело.

"Умјетност код дјеце је изузетно важна, а употреба маште за стварање нечег мање или више корисног за свакодневни живот ће их научити важности личног стваралаштва и својих могућности. Наша замисао је да кроз пар радионица у домену сликарства, вајарства, графицког дизајна и примијењене умјетности, приближимо дјеци свијет умјетности, што смо кроз разговор са малим креативцима и прошли на првој радионици" - истиче Чакаловић.

Дјеци која су на овом окупљању показала интересовање за скулптуру, Чакаловић и њена колегиница академска вајарка Ина Мартиновић на другој радионици детаљно ће објаснити шта је све неопходно за рад у тој области, почев од заштитне опреме, алата и машина, па све до разних материјала који се користе у вајарству.

Ина Мартиновић је рекла да јој је част што је дио пројекта чији су чланови најмлађи потенцијални умјетници. У склопу прве радионице, она је дјеци представила причом процес обраде метала, уз примјер своје скулптуре, што је полазницима било посебно интересантно.

"Одмах сам примијетила велико интересовање и одушевљење код дјеце за област вајарства, коју ћемо им приближити моја колегиница Маја Чакаловић и ја. Прва радионица је прошла успјешно, дјеца су имала мноштво питања и о скулптури и о сликарству и о дизајну и веома су спремни да усвоје нека нова знања. Ликовно изражавање је значајно за развој дјеце, и надам се великом одазиву и на другој радионици гдје ћемо кроз забаву и неоптерећујући приступ успјети да дјецу оплеменимо својим ликовним умијећем. Радујемо се дјеци која желе да се друже и спонтано уче заједно са другима, и такоформирају своју умјетничку страну личности кроз наше будуће радионице" - додала је Мартиновић.

Академски сликар Далибор Дадо Ћетковић је казао да је посебно задовољан одзивом дјеце овој радионици. Он је младим умјетницима и полазницима његове школе цртања и сликања "Умјетнички атеље Далибор" представио могућности које могу добити учешћем у овој и будућим радионицама, у виду едукације и добијања свих информација ”тако да на занимљив начин дођу до нових сазнања из других области ликовне и примјењене умјетности”.

Ћетковић истиче да је ток прве радионице био јако занимљив ”прије свега дјеци, јер је њихова интеракција показала интересовање".

Дјеца су током разговора имала прилику и да погледају дјела умјетника-предавача у штампаним материјалима који су им били доступни.

"Упутио сам дјецу на вајарски сегмент који предводе Маја и Ина. Ученици који су заинтересовани за вајарство тако имају могућност да их питају све што их занима из те области. Дјецу упутио и на радионице из области примјењене умјетности и дизајна које ће предводити Џулијан Илић и Борис Бајић, а ја ћу са др Милуном Лутовцем продржати радионицу сликања на којој ћемо дјеци отворити нове видике из области савременог сликарства и надоградити постојећа знања" -рекао је Ћетковић.

Аспекте свог умјетничког приступа и креативног промишљања дјеци су представили и Бајић, Илић и Лутовац. У разговору су активно од полазника учествовали Јакша Бановић, Зора Јаковљевић, Лука Пекић, Степан Миронов и Исидора Радуновић.

"Наша Трећа радионица биће базирана на сликарству и предводиће је др Милун Лутовац и Далибор Дадо Ћетковић, четвта радионица се базира на примијењеној умјетности у којој ће највише свог талента на најмлађе љубитеље умјетности пренијети Џулијан Илић, док је тема пете радионице графички дизајн и ту којој ће главну ријеч водити Борис Бајић" - казала је Чакаловић, исказујући захвалност свим родитељима који су се одазвали овом позиву и који своју дјецу усмјеравају на културу и креативно одрастање.

COMPLICITIES (скраћеница од "COntemporary art Modeling Peripheries for LIvable CITIES”) је међународни пројекат културне сарадње који се финансира из фондова ЕУ у склопу INTERREG IPA CBC Италија-Црна Гора –Албанија 2014/2020 програма.

Пројекат за циљ има да кроз учешће и акције савремених умјетника различитих жанрова учини градске периферије пријемчивијим и атрактивнијим мјестима за живот, започет је 2018. и биће завршен крајем ове године, Водећи партнер је ЈП Културни центар Бар из Црне Горе, а партнери су Општина Леће из Италије и ЦДП из Скадра.

Коментари
Za. Redakciju
Za. Redakciju: Bravo sto vise ovakvih tekstova kulturna i sprtska desavanja manite se politike crkve popova lopova budite portal za sve gradjane bez obzira na vjeru naciju i politicku pripadnost nesto poput Jedra. Pozdrav.
02.07.2020 17:59
Zbogom pameti
Zbogom pameti: Mi smo otisli komplet u P. M. Samo jedan komentar ako je sport nauka kultura ali zato litije popovi lopovi DF, DPS i ostale slicne bljuvotine dje se utrkujemo ko ce koga vise da ocrni i nazove pogrdnim imenom tu je more komentara tuzno, ruzno i zalosno ali je tako.
04.07.2020 12:51
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar