Ћирилица Latinica
08.11.2021.
Култура

"Орден Кнеза Николe Васојевића" за Јанковића, Гиљачу и Кубуровића

Аутор: Редакција 1 Оставите коментар

Књижевни ствараоци из Бара Василије Јанковић и Марко Гиљача, као и Милован Мишо Кубуровић из Андријевице, добитници су “Ордена кнеза Николе Васојевића” – највећег одликовања које додјељује Удружење књижевника и других ставалаца умјетности „Сјеверац“ чије је сједиште у Подгорици.

Додјељујући овогодишњим лауреатима признања епски пјесник и књижевник Бранко Батко Крковић подсјетио је да „Сјеверац“ дјелује од 1983.године када је у далекој Скандинавији заједно са групом стваралаца ту књижевну асоцијацију основао управо Мишо Кубуровић, један од награђених, наводећи да је од 2007.године под истим именом рад наставила у Црној Гори.

Говорећи о животу и дјелу Николе Радоњића Васојевића, по којем је награда названа, Крковић је напоменуо да је  рођен  1797. године, у Лопатама у Лијевој Ријеци, од оца Станише и мајке Јоване, родом из Горње Мораче.

Своју, како је рекао Крковић, замишљену кнежевину самозвани кнез  је назвао Холмија - именом крајње необичним за Васојевиће.

 „Тврдио је да се васојевићка племена по планини Ком зову Холмија, што значи брда. Ријеч "холм" изведена је из црквено-словенског језика, а значи исто што и ријеч "хум" (узвишење на равници, брдо или планина).

Његова биографија је прилично мистериозна, али је неспорно да је његова главна идеја била да се између Србије и Црне Горе оснује мала кнежевина Холмија, са око пар стотина хиљада становника, углавном васојевићког рода, који нијесу хтјели, као независно племе у то вријеме, да се уједине ни са једном од ове двије кнежевине.

Био је енглески вицеконзул у Новом Пазару, тражио је за своје идеје помоћ од Француске, Пољске и Ватикана.

Никола је био човјек који је инжењерску академију завршио у Русији; побјегао из руске у турску војску;  радио за кнеза српског Милоша на пројектовању војних утврђења;  био енглески вицеконзул;  од Његоша, који му је пјесме посвећивао, добио титулу кнез Васојевића; човјек који је са игуманом Мојсијом Зечевићем преговарао да ли Васојевићи требају да пређу у католичанство, док га је Ватикан сумњичио да је турски шпијун?! Грци су га, с друге стране, сматрали за руског агента.

Никола Радоњић Васојевић, несуђени кнез Холмије, своју загонетну биографију окончаће загонетном смрћу, 30. маја 1844. године, у селу Доњи Загарач код Подгорице. Убили су га Његошеви перјаници, браћа Вуко и Тодор Тороман и њихов рођак Мићо Тороман. Сахранио га је лично Петар Ћупић, а књаз Данило је, 1857. године, наредио да се његов гроб уништи.

Никола и његова жена Анастасија, Рускиња, имали су четворо дјеце - синове Александра (Алтомана), Ранислава и Светислава, и ћерку Јелисавету“ – казао је Крковић, говорећи о несуђеном кнезу „земље брда“.

 

Коментари
Љутко
Љутко: Браво Гиљача! Доказао си да си за Копље бољи од Црмничанина Жарка Маровићс. А и није ти то било тешко! Одбиј се од онога гада кога се и онако сваки честит у Црмницу стиди!
11.11.2021 00:23
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
17.09.2021.
24
Црногорци
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar