Ћирилица Latinica
26.07.2019.
Култура

Исповјест Јелице Дабовић о насиљу у породици и друштву

Аутор: Редакција 1 Оставите коментар

У барском Дворцу краља Николе је у  организацији Међународног удружења књижевних стваралаца и умјеника “Неказано” из Бара и НВО ”Ксена” из Херцег Новог,  одржана је промоција књига ”Тајна једног осмеха” и ”Опроштај”, чији је аутор Јелица Дабовић из Новог Сада.

Исповјест Јелице Дабовић о силовању и покушају силовања које је описала укњизи "Тајна једног осмеха" дуже времена већ "диже прашину" у Србији, а она наставља у међувремену да открива шокантне детаље из своје прошлости.

Ријеч је о сестри познатих кошаркашица Милице и Ане Дабовић, која је и сама тренирала кошарку.  Њу, сестре и брата Милана, како је описала у исповијести, отац је готово од рођења тукао, а у 21. години силована је од стране непознатог мушкарца, док је некадашњи познати кошаркаш и тренер Партизана покушао да је силује, али у крајњој намјери није успио.

Јелица је касније открила да је поред насиља, силовања и покушаја силовања умало изгубила живот када је једна од њених бивших партнерки покушала да их разнесе бомбом.

Како наводи, све се одиграло прије 25 година, а њихови проблеми су почели када дјевојка са којом је била у љубавној вези није могла да поднесе њихов раскид. Јелица је описала да је њена тадашња љубавница, коју у својој књизи назива Мирјана, активирала дефанзивну бомбу док је она спавала, као и да је право чудо да је остала жива.

Послије вишечасовне операције, вјештачке коме и неподношљивих болова је, како наводи, морала поново да учи да хода и живи са отвореним ранама, док је њена љубавница преминула у болници дан након несреће.

Јелица је мотиватор и терапеут ПЕАТ-а (све заступљеније методе психолошког и духовног развоја).

Промоција њених књига у Бару је дио пројекта “Не буди жртва већ побједник”, осмишљеног да се укаже на све већи проблем породичног насиља на нашим просторима.

Уз велику пажњу и емотивне рекације у публици, ауторка је отворено говорила о трајању злостављања од стране оца, о понашању сестара које су претрпиле исте ствари, али и о њиховом односу данас. Посебан сегмент био је посевећен улози мајке у свим тим немилим дешавањима.Најзад,рекла је Дабовић, њен бијег у свијет књиге био је бијег од таквог живота.

Присутне је у име "Неказаног" поздравио његов предсједник Лабун Н. Лончар, а Сања Црнић, испред НВО “Ксена”, говорила је о разлозима због којих су се длучили за пројекат “Не буди жртва, већ побједник” и презентовала шокантне статистичке податке о количини насиља у породици. 

У  музичком дијелу програма наступили су ученици ШОМО “Његош” Лана Милановић и Сергеј Левин

Коментари
Božo
Božo: Pozdravljam gospođu Dabović i Gospodina LABUDA. Treba preuzeti sve da se nasilje smanji jer podaci sa kojima raspolažemo su na žalost poražavajući
14.09.2019 17:21
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar