Ћирилица Latinica
19.03.2018.
Култура

Представљена Чуровићева књига посвећена момишићким великомученицима

Аутор: Редакција 1 Оставите коментар

У сутоморском Парохијском дому синоћ је одржано књижевно вече Мр Слободана Чуровића Аписа, на којем је промовисана његова књига „Душе Христовидне“, посвећена Светим момишћким великомученицима, чији је издавач подгорички Књижевни клуб „Марко Миљанов“. 

Организатори су били Српска народна читаоница – Бар и Ускочко пјесничко-гусларско друштво „Петар Кршикапа“, а ријеч је о остварењу из Чуровићевог пројекта „Светосавници“.

Модератор вечери, новинар Миленко Јовановић,  казао је да представљањем књижевних остварења признатих  писаца који стварају на српском језику и ћириличном писму, Српска народна читаоница Бар настоји да се издигне изнад времена које афирмише квази-књижевност и деструктивни књижевно-умјетнички израз, јефтин популизам и сурови материјализам.

„Управо је Слободан Чуровић са својим остварењима прототип књижевника који је најбољи синоним за то што смо поставили као свој циљ. Ријеч је о аутору великог броја значајних књижевних остварења, и човјеку који својим врлим стваралаштвом на најбољи начин чува и афирмише писмо и језик који су обиљежили цијелу историју Црне Горе“ – казао је Јовановић.

По његовим ријечима, идеологија којој Чуровић тако снажно припада, створила је Црну Гору и кроз вјекове јој проносила славу.

„Данас та часна, стамена, здрава и једина часна идеологија се одупире намјери да се Црна Гора поништи и претвори у своју супротност. У некакав Монтенегро који би вредновао неморал, издају, блуд, и све што негира црногорску прошлост и њене најсвјетлије тренутке“ – додао је Јовановић.

Он је казао да је Чуровићева књига „Душе Христовидне“ прва књига пјесама посвећена Светим момишићким великомученицима, подсјетивши да су 40 ученика и два учитеља, у подгоричкој цркви Светог Ђорђа 1688. године живи спаљени од стране војске скадарског Сулејман паше, као знак одмазде због турских пораза од Брђана тога времена.

О књизи је говорио и књижевник Хаџи Радован Радовић, изразивши дивљење јер је аутор, на само њему својствен начин дошао до имена свих страдалих великомученика, и свима, бриљантним стихом, уз имена „дописао“ особине „само Христу видне“ .

„Ово је подухват којим се Чуровић на величанствен начин одужио отеџеству, православљу и прецима, а нас све много задужио. Утолико је ово његово дјело вредније и значајније“ – казао је Радовић.

Како је говорећи о књизи казао књижевник Никола Чудесни Ненезић, Чуровић је на готово невјероватан начин,  духовно описао како су се дјела великомученика сјединила са животом и смрћу, која их је задесила у цвијету младости.

Аутор је ову прилично заброваљену бол узбуркао, и поставио је на „бијелу лежаљку“.

Кроз кошмар затварајући очи видио је угашену младост, чуо гласове који замиру у шаптају бола који и сам доживљава. Видио је беспомоћна бијела тијела која пркосе нечовјечној османлијској сили док горе у огњу, тужно, а како другачије, изговарајући њихова имена – казао је Ненезић.

Као гост књижевне вечери наступио је пјесник Божо Вучић, док су се у ревијалном дијелу програма представили барски ствараоци Миладин Трифовић Метохијски, Мишко Вучинић и Василије Јанковић.

Аутор Слободан Чуровић, обратио се публици у Сутомору констатацијом да је „свака страница наше историје крвава окапница и пропратница“.

„Наше мучило и грчило, црног прогледања, овјерена јатаганима и бодежима, кајишања коже и натакнутих глава, ватрогонством и мрзиоцима потпиривана“ – казао је Чуровић, напомињући да су се „зато код нас више трагике рађале и кидисале него рођења живота, при чему свака невина, имена и безимена жртвеница је доказ уписа у вјечну књигу и доказ да је Бог жив“.

Како је казао, момишићки светоносни тајночувци  и данас неумрли држе час, „ватрилицом окица, невиношћу невена за подсјет у недан неких крвавих тешања“.

Парох сутоморски Марјан Пектовски, казао је да није случајност да се промоција Чуровићеве књиге посвећене момишићким великомученицима дешава у вријеме када се обиљежава још један празник посвећен мученицима.

„Прослављајући 40 мученика Севастијских, сјећамо се и наших великомученика момишићких. Част је Парохије спичанско-мишићке, што се књига посвећена момишћким великомученицима промовише управо у нашем Парохијском дому, гдје се иначе сабирамо сличним свечаним поводима – казао је парох сутоморски.

 

 

 

 

 

 

 

Коментари
Krsto
Krsto: Milenko je u svakoj corbi zaprska.
19.03.2018 17:18
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar