Ћирилица Latinica
10.02.2019.
Култура

Препун Дворац на донаторској књижевној вечери

Аутор: Редакција 7 Оставите коментар

У организацији Међународног удружења књижевних стваралаца и умјетника “Неказано” у Дворцу кралај Николе, у Бару, синоћ је одржано донаторско књижевно вече за потребе Народне кухиње – Бар коју води НВО “Жене Бара кувају срцем”.

Сала у Дворцу је била мала да прими све оне који су хтјели дати свој допринос било казивањем стихова, пјесмом или новчаним прилозима.
Пјесници су за ову прилику дали по десетак примјерака својих књига на продају, а новац од продаје је намијењен Народној кухињи.

Програм који је трајао непуна три сата водила је Соња Клисић.

Лабуд Н. Лончар, предсједник Удружења “Неказано” није крио задовољством препуном салом. Он се захвалио свим извођачима на времену, а гостима препоручио да им “љевица не зна шта ради десница” и да у кутију за прилоге дају од срца онолико колико могу. А ако и не могу нека се послуже са по једном књигом изложеном у сали.

Захвалио се и Културном центру који им је омогућио коришчење сале, Пјевачкој групи „Дарови Светог Јована Владимира“, Клапи КУД „Јединство“, ППУ „Светионик“ и њховом васпитанику Зари Побрић – старој пет година, уједно и најмлађем учесниуку вечери, те НВО “ Ново и љепше Сутоморе“, НВО „Зинак“, НВО – Удружење жена Зете „Госпојине“, наставницима и ученицима Средње Економско- угоститељске школе – Бар, као и Вери Кировић, предсједници Дијаспоре Црне Горе, Нини Мараш, хуманитарки из Никшића која је донирала бубрег непознатом суграђанину, Слободанки Хрватин, Ани Вуказић- професорици клавира и Иву Добрковићу (класична гитара) медијима, професорима Валентини- Вањи Дробњак, Неђељку Ђуровићу, Марти Николић, Сањи Гачевић и њиховим ученицима - Андреи Марковић, Адели Бехаровић, Матеи Цвијовић, Луцији Миловић, иви Орландић, Анастасији Павловић, Давиду Папану, Хани Хот и Аријани Колар.

Захвалио се и суграђанки Татјани Вукославовић од које је потекла идеја да се направи овакво вече и, неизоставно „Женама Бара које кувају срцем“ које су у протеклом периоду од својих средстава и од помоћи припремиле седам хиљада оброка и помогле сиромашним и немоћним.

У наставку програма посјетиоци су уживали у пјесми клапе „Јединство“ и пјевачког друштва „Дарови Светог Јована Владимира“, као и у извођењу мелодија на клавиру и гитари.

Сегменте из својих остварења говорили су пјесници и умјетници: Гордана Сарић, Слободан Вучинић, Светозар Ђуришић, Славка Кликовац, Милојка Јововић, Аника Вулетић, Данијела Нела Јовановић, Младен Бабовић, Наташа Лечић, Срђан Лековић, Милан Вујовић, Божидар Николић Чарли, Триво Золак, Горан Радичевић, Мирослав Јовановић Тимотијев, Драгиша Симовић, Олга Дабовић Кликовац, Маја Мишнић, Мишко Вучинић, Нермина Аџовић Мустагрудић, Славка Божовић, Василије Васко Јанковић и Владимир Церовић.

Специјални гости вечери били су Мајкл Дудлеј из Канаде, пјесник који је кренуо на пут око свијета и задржао се у Бару на седам дана као гост удружења „Неказано“ и Дамир Мараш, пјесник и музичар из Делница у Хрватској,
Ученици средње економско угоститељске школе говорили су Дудлејеве пјесме на енглеском и матерњем језику, а онда је њихов аутор извео својеврсни шоу , уз помоћ Ане Вукезић – која га је пратила на клавиру, Говорио је надахнуто хаику на задовољство публике.

Дамир Мараш је одушевио публику пјевајући уз музику пјесме које је сам написао и компоновао.

Оба ствараоца су по први пут у Црној Гори.

 Дружење је настављено до касних вечерњих сати у „Night club Fratello" , у организацији Стојана Секуловића из Сутомора.

Коментари
Лаки
Лаки: Честититке за подухват вриједан поштовања.
10.02.2019 16:46
Kinez
Kinez: Jeste li to rijesili i od Badanja da načinite "književnika"?
10.02.2019 16:46
Dno Dna
Dno Dna: Citavu manifestaciju ste pokvarili dajuci besplatnu reklamu ovom Blavoru ili tkz pesniku. Ajde urednice objavi mu jednu pesmu i demantuje nas Sokole.
10.02.2019 18:59
Za Dno Dna
Za Dno Dna: Dno Dna. Ime i prezime sve govori. Dobar čovjek iz dobre porodice! 3,14!
10.02.2019 22:07
HAHAHA
HAHAHA: 3,14 i tebi i ti si iz neke fine famelje.A mici se veliki cojku da se niste nacutucili dje zajedno ti i ovi pjesnik pa sad prosipas pamet .Nemo mnogo pametovat vidi se da si nacitan taman ka Jokana Savova.
11.02.2019 00:35
BUBULJ
BUBULJ: Vera Kirovic i BADANJ Kakve su to velicine a tek biografija za svaku pohvalu.Ajd sa srecom i na dobro bilo.
11.02.2019 00:44
Љутко
Љутко: Несхватљиво је да једно хумамитарно и књижевно вече користите за задобољење својих болесних и нарцисоидних потреба. Цени циганин да је дошао дао би свој допринос а ви својим понашањем само говорите о себи!
11.02.2019 13:34
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar