Ћирилица Latinica
18.10.2019.
Култура

Приче из живота Лабуда Лончара

Аутор: Редакција 2 Оставите коментар

Свијетло дана угледало је још једно књижевно остварење Лабуда Лончара.  „Свако остави неки траг“ назив је његове најновије књиге прозе која је управо изашла из штампе, са потписом Међународног удружења књижевних стваралаца и умјетника „Неказано“, чији је и предјседник.

Прва промоција дјела које се састоји из седамнаест веома занимљивих прича из ауторовог живота и живота његових пријатеља и града под Румијом, одржаће се на предстојећем, 64- по реду Сајму књига у Београду, а непосредно након тога и у његовом Бару.

Дио прилога из ове књиге је објављиван у „Књижевним новинама“ УКС, часописима „Неказано“, Фестивалу „Рефестикон" а највећи број на порталима „Показивач“ и „Једро“ .

У рецензији ове књиге Доц. др Раде Вучићевић, књижевни критичар и теоретичар књижевности каже:

Већ површно ишчитавање ове, обимом невелике, неких стотињак страна, али занимљиве, убједљиве књиге прича и колумни, читаоца уводи у Лончарев свијет доживљеног, виђеног у животу свакодневном, односи га у којекакве доживљаје и догађаје, да као неми учесник свега тога, буде талац властите знатижеље, брзо да се поистовијети са приповједачем, не слутећи да је то и била његова основна намјера, накана, наум...

То је та способност, вјештина баратања ријечима, стилска и језичка умјешност да лагано, а непримјетно одвуче вашу пажњу у смјеру свога казивања, не дозвољавајући предах, нити паузу, већ идете даље, ишчитавате и препознајете неке заједничке вриједности, истините догађаје које сте већ доживјели, у међувремену заборавили, а сада се поново нашли у његовом средишту, па на овај начин учествујете, поредите, оживљавате властита искуства и преузимате дио пишчеве спознаје.

„Раја, умро друг Тито“! прича је која најбоље одговара наведеној тврдњи, без обзира што се Лончару дешавала у истински специфичној сарајевској средини, гдје су људи са нескривеним емоцијама одувијек спонтано реаговали, а тиме давали посебан акценат, сваком изненадном а наглом, новонасталом стању које их се животно тиче. Овај управни говор, неодољиво подсјећа на вијест, коју је у травнички хан донео усплахирени аскер, вичући: „Црко Фил“!”.

А у другом дијелу, Вукићевић додаје додаје:” Лабуд Н. Лончар није са том или сличном намјером писао ову књигу, ове приче су из њега изашле као пријека потреба ослобођења згуснутих емоција, које деценијама носи у себи. Отуда та спонтана елегија откривања неких емоционалних стања у самој радњи приповједања, одаје духовно богатог аутора, који се једноставно жели ослободити вишка меморије, тог умјетничког блага, што сада преточено у редове ове збирке, проналази ново, другим људима доступно уточиште и пребивалиште своје. Ту су представљени и дати неки свакодневни доживљаји из кафане, куће, посла, пијаце, рутинске свакодневице, али постоје и нека интимна размишљања, идеје, намјере, планови, слутње.. Живот ! Отуда ће ова књига са идентификованим личностима Бара и околине, имати своје аналитичаре, утјериваче истине а посебно поборнике случајности или ненамјерној сличности.

Но то и јесте најљепши дио након рођења нове библиографске јединице, познатог писца, јавне и културне личности, омиљене у својој друштвеној средини, јер сви коју су имали мјеста у овој публикацији, живјеће колико писана ријеч траје, а она ће остати дуго након наших биолошких живота и још мало дуже. Дилеме нема, Лабуд је на своју ауторску дијадему додао још један бисер, пажње вриједан, а то је у историји књижевности једино вредно.

Коментари
Milica Boskovic --Mica Jones
Milica Boskovic --Mica Jones: Cast mi je sto sam kroz vrijeme obilaska Otadzbine licno upoznala coveka koji redovno u jednom prijatnom ambijentu okuplja prijateljska druzenja. Domacinskim docecima,organizovanim promocijama u jednoj nezaboravnoj meni licno junskoj promociji odma po dolasku iz Australije Cestitam od srca u zelji da uspesno nastavi i siri ljubav i prijateljstvo na zadovljstvo Licno njegove familije i prijatelja . Poznavati i pratiti gd.ina Loncara je cast. Srecno prijatelju !
19.10.2019 11:46
Pajković Nataša Nacký
Pajković Nataša Nacký: Toliko toga lepoga i dobroga, spontanog i izazovnog na jednome mestu, budi potrebu za otkrivanjem i upoznavanjem jedne kompletne snažne ličnosti. Nisam imala priliku do sada da upoznam čoveka za koga kažu da pleni plemenitošću, čistim, dobrim i zdravim duhom, ali se nadam da će se to u najdkorije vreme desiti. Želim pre svega puno zdravlja njemu, njegovoj porodici i uspeha u živogu i radu, još mnogo dobrih dela i prijatnih druženja i ... nepromenjenu čistu dušu. Srećno !
25.10.2019 11:24
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar