Ћирилица Latinica
28.08.2021.
Култура

Путописи Василија Лалошевића из 54 земље свијета

Аутор: Редакција 1 Оставите коментар

Још једно остварење Василија Лалошевића окупило је бројне Баране и госте Бара на платоу испред Дворца краља Николе.

Наиме, некадашњи новинар, директор и уредник Радио Бара, парламентарни дипломата, спортски и културни радник, а данас директор Управе з аспорт и младе, промовисао је овдје своју књигу “Моја страна свијета”.

У књизи која је побудила озбиљну пажњу љубитеља писан ријечи  налази се деведесет прича о разним градовима свијета и окружења у којима је боравио Лалошевић, а писана је, како је казао сам аутор, без икаквих претензија, са жељом да буде нека врста позива да се крене на сентименталан и занимљив пут.

Сабрао је Лалошевић у њој путописе  из 54 земље свијета.

“Намјера ми је била да на овај начин покажем колико је богатство путовати и упознавати нове људе и земље. Имао сам срећу да радим на пословима скопчаним са путовањима, као новинар, спортИста, парламентарни дипломата… Обишао сам бројне земље, а овдје су, вјерујем, лијепе приче о Њујорку, Владивостоку, Москви, Пекингу, Хелсинкију, Рејкјавику, Паризу, Лондону, Берлину и бројним другим градовима, али и онима из нашег ближег окружења, Скадру, Тирани, Елбасану, Ресену, Охриду, Београду, Вишеграду, Сомбору… Намјера ми је била да покажем и то да смо некада живјели у најљепшој земљи на свијету, Југославији”, казао је  Лалошевић.

Књигу је посветио својој унуци Калини.

“Чим отворите књигу и видите посвету, јасно вам је са колико љубави и пажње је писана. Васко је успио у њој да обједини искуства која је стекао на разним животним и професионалним пољима, и све то преточи у вриједно дјело”, истакао је на промоцији мр Миомир Војиновић,књижевник и публициста.

Можда ће ова књига подстаћи читаоце, истакао је аутор, да крену у непоновљиву авантуру коју доноси свако ново путовање.

“Рекао бих да су реакције читалаца  већ добре, а ја се надам да ћу их овом књигом навести да распакују старе кофере из ормара и крену трагом позитивне географије, јер како је казао писац Ралф Валдо Емерсон: ‘Док путујемо свијетом да бисмо нашли љепоту, морамо је понијети са собом или је нећемо наћи’”, закључује Лалошевић.

 На промоцији коју су на тренутке прекидали чести аплаузи, фрагменте из књиге читао је Саша Масловарић, док је за музички дио програ,а би задужен Драган Шћекић.

Коментари
Александар
Александар: Дивно. Василије је сјајан интелектуалац, најписменији међу политичарима вјероватно у држави, а и нсјљепше бесједи.
30.08.2021 11:10
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
17.09.2021.
23
Црногорци
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar