Ћирилица Latinica
12.06.2018.
Култура

Промовисан хаику првијенац

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

У Дворцу краља Николе у Бару, одржана је промоција првог Хаику часописа у Црној Гори, у издању Међународног удружења књижевних стваралаца и умјетника „Неказано“.

У часопису је објављено седамдесет аутора Хаикуа, од чега је двадесет упокојених чиме је „Неказано“ направило својеврсно подсјећање и одавање признаја преминулим пријатељиам и ствараоцима.

Лабуд Н. Лончар је поздравио госте који су дошли из свих крајева Црне Горе а млада пјесникиња Бранка Кнежић је прочитала е-маил Јапанске амбасаде, одјелења за културу, одакле је честитано удружењу „Неказано“ на популаризацији  Хаикуа и јапанске културе.

Из Бијелог Поља је допутовао хаиђин Благоје Вујисић који је надахнуто говорио о стваралаштву Хаикуа на подручју Црне Горе као и о својем стваралаштву.

Славка Кликовац, пјесникинај из Подгорице је наставила о стваралаштву Хаикуа и направила посебан осврт н апрошлогодишњи међународни зборник Хаикуа, који је она лично уређивала у склопу свог удружења „Визија“ из Голубоваца. Поред ње гост из Подгорице је била Наталија Новаковић.

Из Никшића је допутовао Вукосав Делибашић који се поезијом, прозом и Хаикуаом почео бавити тек по одласку у пензију и на тим пољима остварио запажене резултате.

Маринко Павићевић, пјесник и кантаутор се надовезао на раније изнијете констатације о ствараоцима Хаикуа и посебно поменуо Милицу Аранитовић Паповић и честитао удружењу „Неказано“ на овом пионирском подухвату.

Горан Радичевић, пјесник и хаиђин из Рисна је у име редакције која је уредила овај број поздравио публику и позвао ауторе који нијесу послали радове за овај број да то ураде за други број који ће се већ за мјесец дана почети радити.

По традици, када су скупови "Неказаног" у питању, уручене су и члканске карте новим члановима удружења.

Овога пута Мишку Вучинићу, Горану Радичевићу и Срђану Бајићу.

Лабуд Н. Лончар, предсједник удружења „Неказано“ и главни уредник Хаику часописа на крају се захвалио гостима на присуству изражавајући жаљење што због обавеза нијесу могли присуствовати многи други врсни ствараоци Хаикуа а посебно Бранка Војиновић Јегдић и Милојка Јововић, и најавио следећа издања, напомињући да је „Неказано“ за годину дана рада објавило шеснаест књига поезије, романа и књига прича а часопис је седамнаесто издавачко чедо.

Хаику ствараоци су затим говорили своје Хаикуе, након чега је услиједио коктел.

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar