Ћирилица Latinica
30.08.2018.
Култура

Ранку Радовићу „Хатишериф књаза Милоша Обреновића“

Аутор: Редакција 1 Оставите коментар

Гласовити српски пјесник и књижевник Ранко Радовић, рођени Бјелопољац, љетњи становник Бара, а стално настањен у Канади, овогодишњи је лауреат и носилац „Хатишерифа књаза Милоша Обреновића" на књижевном конкурсу "Дани Милоша Обреновића" у Горњој Добрињи.

На традиционални књижевни конкурс „Дани Милоша Обреновића“, објављеног за 2018. годину, приспјело је преко 40 библиографских јединица које су одговарале сврси и намјери установљених задатака конкурса да издвоји и награди најбоље књижевне радове чија тематика, садржина и поруке, првенствено садрже родољубље, националну посвећеност, оданост и поштовање српског националног бића, његове историје, коријена, моралних начела, традиције, посебности, значајних догађаја и ликова, сазнаје РТС од жирија за додјелу награда.

Жири је једногласно одлучио да овогодишњи лауреат и носилац „Хатишерифа књаза Милоша Обреновића“  буде гласовити српски књижевник, пјесник и посленик културе Ранко Радовић из Канаде, аутор преко 40 издања књига поезије. Овај пјесник је заступљен у четрдесетак антологија и избора поезије у земљи и иностранству.

Поред преведених књига, пјесме су му превођене на многе свјетске језике. Ранко Радовић је добитник више повеља, признања и награда у земљи и иностранству.

Радовић није крио задовољство још једном у низу награда, које потврђује да је један од најбољих живих срспских пјесника. Свечаност додјеле је 16. септембра, у 10 часова у порти Цркве и родном мјесту књаза Милоша Обреновића, Горњој Добрињи, код Пожеге.

Организатори су Црквена општина Горња Добриња, ТО Пожега, Општинска управа Пожега, Министарство културе Републике Србије и УКС – Златиборски округ.

Радовић је и овог љета учествовао на бројним књижевним догађајима у Бару, Сутомору, Подгорици, Бијелом Пољу и другим мјестима у Црној Гори и региону.

Њему се у октобру додјељује још једна значајна награда - Грамата и Златна медаље „Михаил Јурјевич Љермонтов“, коју додјељује Руска академија наука и умјетности.

Остале награде

„Перо књаза Милоша Обреновића једногласно“ је додијељено младом пјеснику Милошу Бркићу из Пожеге за укупно књижевно стваралаштво, а "Свитак књаза Милоша Обреновића" се ове године додјељује писцу, историчару, публицисти и хроничару Милошу Јефтићу из Пећи, за укупан допринос књижевно-информативној истини о збивањима на Косову и Метохији - каже се у образложењу жирија чии је предсједник био доц. др Раде Вучићевић.

Свечаност додјеле је 16. септембра 2018. године, у порти цркве и родном месту књаза Милоша Обреновића, у Горњој Добрињи.

Коментари
List Crne Gore
List Crne Gore: A gdje su prvjenci poezije i proze iz Bara. Nekada bjehu mladjani kada su stidljivo darivali " svojima" knjige, sada su uveliko protutnjali pola vijeka. Da, mozda u Baru treba i vijek da prodje da se valjanih sjetimo. Uz svo postovanje i zasluzene cestitke gospodinu Radovicu i svim dobitnicima nagrada.
05.09.2018 15:11
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar