Ћирилица Latinica
27.01.2021.
Култура

Светосавске повеље за Милаковића и Чуровића

Аутор: Редакција 11 Оставите коментар

Српски пјесници и књижевници из Црне Горе - Невен Милаковић и Слободан Чуровић, први  су добитници Светосавске повеље које заједнички уручују општине Пећ, Клина, Ђаковица, Исток и Дечани, које делују у систему државе Србије.

Како је саопштено из Одбора за додјелу Светосавких повеља који чине представници пет косметских општина, а која се од ове ове године уручује истакнутим српским организацијама и посебно заслужним појединцима поводом обиљежавања Светог Саве – утемељитеља српске духовности и првог српског архиепископа, једногласно је припала истакнутим поетама и књижевницима из Црне Горе.

"Нимало случајно су предложени и награђени управо ствараоци и следбеници Светог Саве из Црне Горе Немањића, и то људи који су уз изузетно прегалаштво својим личним примјерима посвједочили и своје трајно светосавско опредјељење и бивствовање током светих, Светосавских литија које су препородиле српску Спарту и вратиле је на пут Светосавља и љубави Божје" - каже се, поред осталог, у образложењу одлуке о додјели Светосавских повеља Милаковићу и Чуровићу.

Милаковић, који "носи" епитет игумана српске духовне поезије новијег времена, аутор је значајног броја запажених књига поезије, а веома ефектно се представио и као прозни писац. Аутор је, поред бројних других остварења, и сада већ чувене пјесме "Вила са Кошара", за коју је добио одликовање Министарства одбране Републике Србије. По образовању је дипломирани инжењер металургије. Рођени је Подгоричанин, а живи и ствара у Бару.

Чуровић, магистар економије и професор српског језика и лијепе књижевности, објавио је више десетина књижевних остварења, а добитник је значајних признања за такође запажени рад. Од Удружења књижевника Црне Горе добио је  престижну награду "Марко Миљанов" (2004.) за роман "Обични животи", а „Видовданску повељу“ 2015. године добио је за књигу „Православни српски календар“. Поезија му је превођена на руски и бугарски језик. Заступљен је у неколико антологија поезије и афоризама . 

Творац је умјетничког пројекта "Арс флуид" и предсједник НВО "Апис" - Аманет писма и Србства , Књижевног клуба „Марко Миљанов„ и Ускочко гусларско пјесничког друштва „Петар Кршикапа“.                                                           

Повјереник је Удружења“Ћирилица“ за Подгорицу, чији је предсједник био покојни Добрица Ерић.

Због пандемијских мјера које су на снази, Милаковићу и Чуровићу ће награде бити уручене почетком фебруара у Црној Гори.

Коментари
Bastro
Bastro: Nemojte ove četnike ostaviti bez nagrada jer svojim djelovanjem zaslužuju i puno više. Neka dođu sami sa kartom u jednom smjeru
28.01.2021 08:41
VUK BRANKOVIC
VUK BRANKOVIC: Bas interensantno udruzenje pisaca CG a sve serbenda do serbende evo ovaj rodjen u Podgorici zivi u Baru a veliki srbin a takvi su svi od reda pocni od Beckovica pa na ovamo. Normalan narod kad podje na rad u pecalbu po Evropi Americi za njih je jedina radost da se vrate u svoj zavicaj jer im je CG majka a ovi skoknu do majke Srbije i zaborave na macehu narod za ginisa zato CG nikad nece prosperirati ovakvim narodom stalno ce biti podjela i pretenzija nasih susjeda za velikom Srbijom ili velikom Albaninom neka nam je dragi bog u pomoc.
28.01.2021 11:01
Оља
Оља: Ма немој,батали ти.ко.је четник
28.01.2021 11:58
Вељко
Вељко: Браво. У праве руке. За праве људе!!!
28.01.2021 13:00
Бранка
Бранка : Невен Милаковић је пјесник над пјесницима . Заслужни !!!
28.01.2021 22:01
вукашин
вукашин: ако су четници имају и мој глас. Четници су најбољи људи!
29.01.2021 10:46
Tomo
Tomo: Bravo za Cura i Nevena
29.01.2021 10:48
Неђо
Неђо: Невен само да је написао "вилу са Кошара" заслтужио је.
29.01.2021 13:41
Savo
Savo: Rijetko dobri, cestito i hrabri ljudi! I vrhunski knjizevnici!!!
31.01.2021 09:05
Kulin ban
Kulin ban: Mnogi li se ovajdise te kosare te litije postadose apostoli srbija srpstvo od kulina bana sve mitovi legende pustite ljudi mitove tesko se od toga zivi vidite malo sadasnjost bacite pogled u buducnost posto ste vi nebeski narod vidite sto nas ceka manite se corava posla
31.01.2021 11:55
Малиша
Малиша: на првом мјесту су људи, а онда најбољи Светосавци и Срби које знам. Нека се нико не љути, посебно од сујетних књижевника и "книжевника"
31.01.2021 18:26
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
17.09.2021.
23
Црногорци
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar