Ћирилица Latinica
19.09.2022.
Култура

Лончар у Софији на фестивалу поезије

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

Предсједник Међународног удружења књижевних стваралаца и умјетника “Неказано” пјесник Лабуд Н. Лончар из Бара представљаће Црну Гору на Међународног фестивалу поезије „Софијске метафоре” који је ове године дио Културног календара пријестонице Бугарске.

„Софијске метафоре“ биће одржане 24 и 25. септембра и четврту годину заредом софијске улице претвориће се у поетски форум за откривање културног насљеђа и разноликости Софије.

Пјесници учесници ће широј софијској публици представити дјела настала током фестивала, како на свом матерњем језику, тако и у бугарском преводу.

Фестивал се реализује уз подршку Дирекције „Култура” софијске општине, Мађарског института за културу – Софија, Удружења „Бесплатна софијска турнеја”, Музеја историје Софије и као такав веома је важан догађај на међународној мапи културе.

"Ово је мој први сусрет са Софијом и унапријед се радујем што ћу упознати тај дивни град и људе у њему" - казао је Лончар.

На овогодишњем фестивалу наступају пјесници, преводиоци и културни менаџери из Украјине, Румуније, Хрватске, Сјеверне Македоније, Турске, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Мађарске, Велике Британије и Бугарске.

Посебно учешће на фестивалу имаће и ученици специјалистичког часа књижевности Приватне њемачке језичке гимназије „Ерих Кестнер“ у Софији.

Поете учесници фестивала, поред Лончара, још су и Петер Шрагер и Раду Ванчу из Румуније, Људмила Ђадченко (Украјина), Сафета Осмичић (Босна и Херцеговина), Том Филипс и Џејмс Еплби из Велике Британије, Борче Панов и Данијела Андоновска-Трајковска из Сјеверне Македоније, Золтан Чехи (Мађарска), Ефе Дујан (Турска), те бугарски пјесници Роза Бојанова, Наталиа Недиалкова, Вили Колева, Петар Чухов, Анастасија Стоева, Калојан Христов и Иван Христов.

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
barskiportal@gmail.com

Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar