Ћирилица Latinica
18.07.2022.
Култура

Стихови Невена Милаковића "заквашени" Христовим васкрсењем

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

Пјесник Невен Милаковић представио је у петак вече своје стваралаштво публици на платоу храма Светог Јована Владимира у Бару. На ауторској вечери говорио је протојереј Предраг Шћепановић, а у програму је учествовала и умјетница Бранка Зечевић.

“Увијек је лијепо бити овдје у Бару, којег сам заволио још као дјечак читајући ‘Тајне старе тврђаве’, ‘Тајне старог Рапа’, ‘Шкољку из завичаја’, ‘Игралиште у парку’, нашег великог писца Миленка Ратковића који има 92 године и коме желим добро здравље. Он је прије два мјесеца добио награду ‘Марко Миљанов’, а мој је омиљени дјечји писац, кроз којег сам заволио и овај град. Када је била литија Светог Јована Владимира, Невен и ја смо га посјетили и био је јако дирнут што ето, тамо неки свештеник из Подгорице, памти све ове његове књиге. Ја желим да Невена у 92. години памте бољи и позванији од мене по неговим књигама“, казао у у уводном обраћању протојереј Предраг Шћепановић.

Између осталог је истакао и да Милаковић „пише из душе“, те „зато његова дјела нису велика по обиму.“

„Ако кажемо да је Милутин Бојић написао само девет пјесама, или Лаза Костић 45, онда налазимо оправдања у томе што он не прави хиперпродукцију својих стихова, него управо чека, као оно златно класје, или оно најбоље грожђе, оно вино које треба да сазри, па само најбоље ставља на трпезу, он је вечерас на трпезу своје љубави – поезије, ставио неколико предивних књига,“ истакао је Шћепановић.

Нагласио је да “свако ко прочита макар једну књигу Невена Милаковића остаће заљубљен и вјеран њој”.

“Он пише скромно, ненаметљиво, са тихом неком сјетом и тугом, али ипак, на крају, свака његова ријеч заквашена је Христовим васкрсњем, зато што је он на првом мјесту вјерујући човјек”, сматра протојереј Шћепановић.

Милаковић “пише на ивици ножа”, а “између добра и зла је у животу тако”.

“Но, што су ноћи тамније, звијезде јаче сјаје. Ове ноћи, када слушамо његову поезију, макар за час се измакнемо из чамотиње баналне свакодневице, сјетимо се оних малих светих изданака глинске цркве, Јасеновца, Јадовна и Пребиловаца и јунака са Кошара, које је Невен описао. Има Невен и бољих пјесама од ‘Виле са Кошара’, али просто, Господ је дао да се кроз ту пјесму прослави, да би обратили пажњу и на остале Невенове књиге”, закључио је Шћепановић.

Током вечери аутор је читао одабране стихове, а својим гласом вече је музички обојила етно умјетница Бранка Зечевић.

***

Невен Милаковић рођен је 1963. године у Подгорици. Дуже од двије деценије живи и ствара у Бару. Сав свој вијек посветио писању стихова и романа. Објавио је књиге: „Радост покајања” (2008), „Дар Мајке Божије” (2009), „Зебња” (2012), „Подгорички” (2012), „Вијенци” (2013), „Последњи плотун” (2014), „Крстоносна Румија” (2014) и „Зборник Румија Јованова”(2011).

www.barinfo.me

ФОТО: Дејан Вукић

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
barskiportal@gmail.com

Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar