Ћирилица Latinica
10.05.2022.
Култура

"У вртлогу времена"

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

Промоцијом романа „У вртлогу времена“ Вукосава Делибашића, Међународно удружење књижевних стваралаца и умјетника „Неказано“ и Галерија „Велимир А. Лековић“ обиљежили су Дан побједе над фашизмом и Дан Европе у прелијепом амбијенту галерије у којој су изложене слике барског умјетника Бранка Вукића, саопштили су из “Неказаног”.

У програму су поред аутора учествовали књижевни критичар и теоретичар књижевности доц. др Раде Вучићевић, глумац Драгиша Симовић као модератор, пјесникиња Маја Николић, пјесник и глумац Владимир Церовић и пјесник Лабуд Н. Лончар.

Отварајући програм, Драгиша Симовић поздравио је посјетиоце и подсјетио тих на Дан побједе над фашизмом истичући:да је на овај дан, 1945. у Берлину је потписана безусловна капитулација Њемачке “чиме је званично сломљена једна идеологија која је однијела милионе људских жртава”.

"Деветог маја 1945. по московском времену совјетски маршал Жуков ратификовао је у име Савезника споразум о њемачкој капитулацији, који је дан раније у име Трећег рајха потписао њемачки фелдмаршал Вилхелм Кајтел.

Позитиван заврешетак рата наслућен је већ 1943. сламањем фашизма у његовој колијевци, Италлији, но, рат је у потпуности завршен неколико година касније, односно тек неколико мјесеци након маја 1945. капитулацијом царског Јапана, након што су на Хирошиму и Нагасаки бачене атомске бомбе.

Предсједник “Неказаног” и издавач романа “У вртлогу времена” Лабуд Н. Лончар захвалио је др Милуну Лутовцу и Галерији „Велимир А. Лековић“ на помоћи у реализацији ове књижевне вечери и захвалио медијима за подршку, “поготово порталима Ферал.бар, Једро, БарИнфо, Показивач, Барски портал, Одговор...”.

Делибашић је члан „Неказаног“ које је до сада објавило његове двије књиге-„У моменту“- хаику и друге форме јапанске поезије, те овај роман.

Вукосав је од Друштва књижевника и књижевних преводилаца града Ниша, за роман „Повратак из пакла“, освојио награду “Славиша Николин Живковић” за најбољи необјављени рукопис књижевног дјела написан на српском језику.

За штампу има потпуно припремљена још два рукописа, књигу поезије насловљену „Траг“ и књигу прича „Укус камена“, увјерен сам да ће ће и за њих “Неказано” бити издавач-казао је Лончар.

"Глумац и пјесник Владимир Церовић прочитао је одломак из романа под насловом „Мобилизација“ и на изузетно лијеп начин дочарао амбијент у коме се аутор затекао по избијању мобилизације, а мушки дио публике подсјетио на проживљене тренутке пријема позива за мобилизацију, као и на саму мобилизацију.

Драгиша Симовић је зналачки и на веома надахнут и дирљив начин прочитао одломак из романа под називом: “Чудна јада од Мостара града“ у коме је аутор описао учешће у санитетским јединицама на Мостарском ратишту и збрињавању младића који је несрећним случајем изгубио живот.

Многи присутни у публици, без обзира на пол пустили су сузу, погођени причом и начином на који је Симовић изнио догађај-навели су из Неказаног.

"Вукосав Делибашић има урођени смисао за приповиједање, тачније, рођени је наратор са евидентним драмским елементима, тако да у њему постоји и притајени драматург, јер монологе, дијалоге и заплете гради са завидном, али успјешном лакоћом стилске градације у текстуалној, реченичној творби радње.

 Ипак, ово дјело карактерише и његово мајсторство описа, попут руских формалиста, тачније реалиста са средине XИX вијека, слика невјероватне природне феномене, даје описе лирске љепоте са епским нагласком у чудаству боја, које може уочити само писац истанчаних а префињених запажања, неко са талентом сликара а даром гуслара, одвећ препуштеног уметности у тајанству литерарних изазова.

Ишчитавајући ово дјело, упознајемо двије упоредне радње, два независно повезана дешавања од којих је један његов властити, дубоко психолошки изазован у питању, „чему све то“?, а потом и онај национално колективни, „у име чега и за кога..“?

Оба питања су тешка и без правог одговора, јер нешто велико а важно, отело се контроли па манита, док они одговорни глуме невиност присиљавајући обични свијет да по ко зна који пут животима плаћа њихову неспособност, нестручности и наивност"-казао је др Раде Вучићевић о роману Делибашића.

Пјесникиња Маја Николић представила је импресивну биографију др Рада Вучићевић, наводећи да је до сада објавио 50 књига из различитих области, “а у стручним листовима и часописима преко 300 библиографских, стручних јединица, за разне научне скупове приредио и написао 30 научних текстова, снимио десетину документарних филмских пројеката и урадио сценарија за шта је награђиван значајним књижевним и филмским наградама код нас и у иностранству”.

"Од првог контакта са Делибашићем схватио сам да се ради о озбиљном аутору, аутору пред којим предстоји свијетла будућност. Посебно сам задовољан овим романом.

Вукосав очигледно има веома богато животно искуство а поготову искуство у раду са људима.

Мислим прије свега на рад на психијатријском одељењу гдје је радио и гдје се сретао са многим људима и њиховим проблемима. Само човјек са богатим животним искуством може да објасни неке ствари, као што је он урадио у овом роману.

Ситуације са ратишта је крајње реално и истинито износио, без преувеличавања и уљепшавања. Јер- рат је зло! Надам се да сте сви ви вечерас уживали у казивањима малих дијелова овог антиратног романа.

Тврдим да је ово један од најбоље написаних антиратних романа у задњих двадесетак година"-нагласио је Лончар.

Делибашић је изнио мотиве писања овог романа, нагласивши да је рат највеће зло које може задесити човјечанство, а посебно ако је грађански.

Истакао је да је био мобилисан као војни резервиста ЈНА којег су годинама спремали да брани земљу од спољашњег непријатеља. не слутећи да ће она једног дана изнутра бити разбијена.

Аутор је захвалио др Вучићевићу, удружењу Неказано, Лабуду Н. Лончару, галерији „Велимир А. Лековић“ , Драгиши Симовићу, Владимиру Церовићу и Маји Николић за вођење програма.

 Делибашић је такође захвалио и медијима и новинарима који су испратили објављивање романа, Александру Ћуковићу, Светлани Мандић и Биљани Брашњо, као и рецезентима проф. Станки Ћаласан из Новог Сада и књижевнику Драгану Филиповићу из Шапца.

Аутор је потом Удужењу војних пензионера Бара поклонио три књиге на чему се представник Удружења Слободан Ратковић захвалио бираним ријечима, истичући да они са удружењем “Неказано” имају дугогодишњу плодну сарадњу “и надамо се да ће тако и остати”.

Програм је музицирањем на усној хармоници обогатио Роко Бардић.

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
barskiportal@gmail.com

Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar