Ћирилица Latinica
26.02.2020.
Култура

У Културном центру: Изложба слика Душка Радовића и промоција књиге др Караманге

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

ЈП Културни центар Бар организује вечерас (сриједа) два програма.

У 18 сати у Галерији „Велимир А.Лековић“ биће отворена самостална изложба слика и цртежа „Отац“ академског умјетника Душка Радовића из Подгорице.

Ова поставка представља основне карактеристике Радовићевог стваралаштва, као што су свођење и балансирање облика боје, линије и простора.

Радовић према наводима ликовне критике бијеле, тамне и црне површине претвара у одређену просторну и људску вриједност, стваралачку нарацију у смисао, и тада умјетничка идеја постаје знак и симбол.

Аутор је ову поставку посветио свом оцу , књижевнику Кости Радовићу, добитнику више награда за стваралаштво, међу којима је најзначајнија награда ,,Марко Миљанов" за најбоље књижевно дјело, оснивачу и утемељивачу књижевних сусрета,,Пјесничка ријеч на извору Пиве", који је за живота објавио 30 књига – романа, путописа и збирки поезије.

Душко Радовић, рођен у Никшићу 1961.године, завршио је Педагошку ликовну академију у Никшићу у класи професора Николе Гвозденовића, а потом дипломирао Историју умјетности на УДГ.

Учествовао је у умјетничком пројекту „Црногорски млади ствараоци” 1995.године, а коаутор је пројекта ,,Многоликост црногорске савремене умјетности'' 2018.године. Члан је Удружења ликовних умјетника Црне Горе.

Ово му је 29. изложба, а значајније самосталне изложбе имао је у Подгорици 1993, 1997. и 1999, Београду 1996, Паризу 1998, и 2000, Солуну 1999, и Кавали 2001.

Његови радови су објављивани у престижним часописима у земљи и иностранству, а о његовом стваралаштву писали су и говорили историчари умјетности Милан Цоко Маровић, Никола Кусовац Милица Радуловић, др Милун Лутовац и други. Живи и ради у Подгорици.

У 19 сати у Дворцу краља Николе почиње промоција књиге „Вјетрени млин“ познатог улцињскогог љекара ипублицисте др Гани Караманаге. О књизи говоре др Шербо Растодер, др Милун Лутовац и аутор.

Најава у фотографијама и позивница

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar