Ћирилица Latinica
04.08.2019.
Култура

Црна Гора - то су Немањићи, Петровићи...

Аутор: Редакција 14 Оставите коментар

Предавањем Његовог високопресвештенства Архиепископа цетињског Митрополита црногорско-приморског г. Амфилохија и Његовог пресвештенства уморовљеног Епископа захумско-херцеговачког г. Атанасија на тему „Шта нам данас поручује Свети Ава Јустин“  у порти храма  Светог Јована Владимира у Бару настављена је културна манифестација Трг од ћирилице која се ове године по први пут, осим у Херцег Новом, одржава и у другим градовима Црне Горе.

Трг од ћирилице наредних дана, до 10 августа, одвијаће се у Бару, казао је Желидраг Никчевић  подсјетивши да је значај ове манифестације оданост српском писму (ћирилици) и српском језику, који су нас одржали, утврдили у православној вјери, нашој умјетности, култури и науци.

Појаснио је да је идеја Трга од ћирилице суштински једноставна и да се описује ријечима нашега Митрополита да онај ко затире своје памћење и живу стваралачку везаност за претке, тај се као сасушена грана лишава животнога сока и соја и на крају откида од племенитог коријена српстевног .

„Као народ можемо опстати достојанствени у великој породици земаљских народа само чувањем успомене и свог наслеђа, буђењем и оживотворењем те успомене на наше наслеђе светокирило- методијевско, светосавско, Немањићко, Петровићевско до данашњих дана.“

Желидраг Никчевић је подсјетио да се овогодишњи Трг од ћирилице одржава у знаку великих јубилеја из наше историје, а да је вечерашњи програм посвећен управо једном таквом великом датуму који је од огромног значаја за нашу вјеру и духовно наслеђе, као и за наш национални идентитет: 40 година од земаљске кончине Аве Јустина, 125 година од његовог рођења.

Након тога су духовна чеда Светог Јустина Ћелијског,  владике Амфилохије Радовић и Епископ Атанасије Јевтић говорили о томе „Шта нам данас поручује Свети Ава Јустин“.

На почетку свог излагања Епископ Атанасије се осврнуо на Трг од ћирилице и казао да је ова манифестација знак православља. Томе у прилог је додао да је познати слависта Емилиос Тахиаос од Солуна, добар познавалац историје и књижевности словенских цркава од Кирила и Методија до наших дана, рекао је да је ћирилица граница између Истока и Запада, између православља и латинства, римокатоличког и протестантског свијета:

„Ћирилица је тамо где је православље“, казао је владика и додао да је у његовању ћирилице велика заслуга Митрополије црногорске приморске која је у саставу Светосавске аутокефалне цркве друга послије Жиче.

Говорећи о оцу Јустину са присутнима је подијелио сјећање са једног пута у Русији када су га браћа Руси питала какав смо ми то ви народ да нм је Бог дао такве величине као што су Николај и Јустин, заједно у тако кратко вријеме.

„Ја сам слегао раменима и рекао нисмо криви. Слично је у Грчкој. Знате колико се штампа, цитира на сајтовима, у књигама, часописима час Свети Јустина час Свети Николај. Њихове ријечи постале су симбол православља. И заиста велики дар Божји.“

Испричао је да је отац Јустин први ишао на гробове Николајевих родитеља у Лелић и тамо се, како је говорио сам отац Јустин, када је Николај преминуо само три дана молио за њега, а онда се молио њему.

„Он је био жив ходећи светитељ и тако је Јустин растао уз Николаја“, казао је, између осталог, уморовљени Епископ захумско-херцеговачки г. Атанасије.

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије се присјетио да је први пут имао дар од Бога да види старца Јустина 1959. године на Новом гробљу у Београду, а до тада је само слушао и читао његове књиге. Када је своју одлуку да се замонаши подијелио са о. Јустином он му је одговорио:Радујем се што си сагледао себе са тачке гледишта вјечности. То је уједно и реченица коју Митрополит често говори на монашењу.

Говорећи о оцу Јустину, владика Амфилохије је казао да је он превео и написао 12 томова Житија светих, што је једно од најзначајнијих дјела код нас. Такође, код нас не само да се издају његова дјела него се и штампају нова. По његовим ријечима владика Атанасије је урадио огроман посао, списе о. Јустина, писма сабира те су изашла 22 тома Дјела оца Јустина. На грчки језик је превео и књигу: Човјек и Богочовјек која је доживјела већ 9 издања у Грчкој.

„Упоредо са тим Житијама штампане су и његове три Догматике Православне цркве, од којих су други и трећи том јединствене догматике, како их он назива православна философија истине“, рекао је владика и додао да су његова дјела превођена на руски, француски, њемачки, енглески језик.

Казао је да његова дјела остају као једно богатсво непроцјењиве вриједности и да је Свети Јустин Ћелијски једна изузетна личност, не само у савременом православљу, већ и у савременом хришћанству.

„Када је говорио о Светом Сави, говорио је о Западу. Није био, како га тумаче, антизападни човјек, него човјек који је осјетио сву трагику Запада и усмјерења хришћанства на Западу, а послије и западне цивилизације која се одрицала Бога, првенствено Христа. За оца Јустина, као и за изворну Цркву Божију, без Христа нема ни човјека, ни хришћанства, ни решења људске судбине.“

Отац Јустин је написао да постоје три пада у историји човјечанства: Адамов пад, Јудин пад и одпад од Бога, и пад римског папе.

„Ти падови су одрицања од Бога у суштини и обоготворење човјека коме је дах у носу. Адам је то учинио погазивши заповјест Божију, Јуда је за 30 сребреника продао Небеско за земаљско царство и Христа као носиоца Небеског царства, а римски епископ је себе прогласио за викара Христовог, за непогрешивог, за земаљску славу и част.“

Отац Јустин је написао ако је један непогрешив у Риму зашто да није и онај у Берлину и Њујорку непогрешив.

„Ако је један човјек непогрешив, онда сваки човјек може себе да прогласи непогрешивим.“

Даље је објаснио да је унијаћења било и овдје кроз историју, а да је мишљења да је оно што се догађа у Украјини плод унијаћења од 16. вијека, насиља које је извршила Пољска држава:

„То је плод таквога духа римске надмености, обоготворења човјека, што православље никада није могло да прихвати, иако нијесмо безгрешни. То су искушења људска, али тамо је то постала догма. На Истоку је то искушење које се пројављује сада кроз ова збивања у Украјини.“

Високопреосвећени владика је казао да је и латиница постала догма, те је добро да имамо манифестације као што је Трг од ћирилице у Црној Гори гдје је на снази уништење ћирилице :

„У свим установама ове државе латиница је насилно наметнута. Њој свака част, али се зна на ком писму смо ми постали зрели историјски народи и ко су наши учитељи и просветитељи.“

Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије је нагласио да се нада да ће се вратити црква на Ловћену, јер нема спаса Црној Гори док се то не догоди:

„Црна Гора се обурдава, иде у потпуну пропаст, губи своју савјест, свијест, сазнање, истински идентитет, свим оним што се догађа са овом садашњом Црном Гором, која никада није била зависнија, ропскија него данас, за онога који зна шта је робовање а шта слобода.“

Појаснио је да то робовање значи да робује страстима, властољубљу и частољубљу.

Отац Јустин је бринуо о Косову и Метохији јер је знао шта оно значи не само за нас, него за Европу.

„Као што је 1389. године на Косову Пољу решавана судбина Европе и преко наших костију заустављена тоталитарна најезда султана, исто се догађа и данас. Судбина савремног свијета се прелама преко КиМ. “

Поручио је да ми знамо ко смо и шта смо, и зато и даље носимо крст Светога Јована и градимо цркву Свете Тројице – Бога љубави, која грли све без обзира како се опредјељују:

„Обнављамо Ловћенску цркву, себе и своју душу, градимо на ономе на чему је саграђено све што  јесмо, по чему смо били, јесмо и остаћемо присутни у овоме свијету“, поручио је на крају свог излагања Његово високопресвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије.

Синоћњи програм својим наступом је уљепшао и Хор Светог Јована Владимира.

Трг ћирилице у Бару се наставља вечерас предавањем на тему „Насиље над Србима“ о којој ће говорити: проф. др Милош Ковић, проф. др Ранко Поповић, Мирјана Лолић Мочевић, новинар. Дани Трга од ћирилице се ће се одржавати у порти Цркве Светог Јована Владимира у Бару са почетком у 21 час.

Ове године манифестација је у знаку јубилеја: 800 година аутокефалности Српске православне цркве и и живота њене Зетске епархије – Митрополије црногорско-приморске, 630 година од Косовског боја, 690 година од рођења Светог великомученика косовског цара Лазара, као и 500 година од печатања служабника Божидара Вуковића.

Организатори Трга од ћирилице су: Митрополија црногорско-приморска, Издавачка установа Светигора, архијерејска намјесништва херцегновско и барско, Удружење књижевника Црне Горе и Удружење издавача и књижара Црне Горе и Српски културно-спортски центар Карађорђе из Херцег Новог.

Весна Девић

Фото: Јован Д. Радовић

(МЦП)

Коментари
zaljevo
zaljevo: Ne kukajte vise ,djavo ve ponijo.
06.08.2019 19:34
primorac
primorac: Vala popovi kad vas vidim muka mi je,mnogo ste gadni:-!:-!:-!:-!:-!
06.08.2019 21:40
Đoka
Đoka: Postadoše nasilni, po brdima idu da su bliže bogu. Šteta što im se Božo ne pridruži i da im posudi malo znanja gratis
07.08.2019 07:21
mali od palube
mali od palube: Dosadiste i (bogu i narodu)mucite vise sa zavadgivanjem naroda jer ono nece donijeti nista dobro,nazad u crkve pa tamo besjedite"bestije":-X:-X:-X:-X
07.08.2019 10:02
volujica
volujica: Crkve ce biti i jesu Crnogorske,politicari vas salju da sirite mrznju i nered medju narod ,nazad u crkve bando i sluge d.f i ostalih politicara sto im nije uspjeo cilj demonstracija,oni nazad u parlament vi u crkve.
07.08.2019 10:35
aaa
aaa: Nase divne vladike. Da su nam zive 100 godina!
07.08.2019 17:13
za, aaa
za, aaa: Aaaaaaaaaaaaaaaavetinjo corava!!
08.08.2019 09:49
Bodzi
Bodzi: Jadna drzava u kojoj popovi kolo vode. Diz se TITO mnogo su brate osilili.
08.08.2019 10:51
Nego sto
Nego sto: E vala svaki komentar vam je na mjesto.Nema se sto dodati ni oduzeti.
09.08.2019 13:27
BANJO
BANJO: ZA OVE JADOVE,KOJI I DA VLADIKA NE PROGOVORI,DRVLJE I KAMENJE PO NJEMU.NAS PRESVETI VLADIKO,ZIVIO NAM NA MNOGAJA LJETA.TI SI BRANA,TERORU NAD SRBIMA,I RIJEC OSTRA,KAO MAC,KAD ZATREBA.STIDITE SE SVI KOJI NE POSTUJETE VLADIKU.NE MORATE GA VOLJETI,ALI DA IMATE OBRAZA,CUTALI BI.JA NIKADA NIJESAM I NECU VRIJEDJATI NICIJU VJERU,NITI NJIHOVE PREDSTAVNIKE,IAKO SU NEKI ZASLUZILI.TO JE POSTOVANJE,NE LJUBAV!
09.08.2019 17:05
volujica
volujica: Niko nikoga ne vrijedja,niko njih ne mrzi ,dosadise brate vise.Danas na rumiju,haj nehaj,spicansko polje i.t.d dokle vise,ajte u crkve pa tamo popujte,ko ce da vas slusa doci ce vam,vama i njima srecno bilo.
09.08.2019 18:30
BANJO
BANJO: Za volujicuKOD TEBE JE PRORADIO RECIDIV PROSLOSTI.RECIDIV KOMUNIZMA.TI BI IH POZATVARAO ZAJEDNO SA STOKOM!MOZDA I NESTO VISE!?JA NE KOMENTARISEM ,RAD NIJEDNE VJERSKE ZAJEDNICE,IZ ODREDJENOG POSTOVANJA,A VJERUJ DA BIH MOGAO ,RAZLOGA JE BILO.NECU!!!MALO VISE POSTOVANJA,ILI JE MRZNJA JACA!?NAS VLADIKA SE OBRACA SVOJOM VJERNICIMA,ON NA TO IMA PRAVO.VI BISTE MU TO ZABRANILI,KAD BI MOGLI,ALI NA VASU ZALOST,NEMATE SNAGE NI HRABROSTI.
09.08.2019 20:35
Sevdah spahija
Sevdah spahija: Sto se djaba prepirete, nevjernici, kad ce to sve biti nase, prije ili kasnije... a reklo bi se prije da ce bit, Alaha mi. Svi ste vi ista bagra, Srbi, Crnogorci, samo se pretvarate, lukavu vam sortu vasu, kao da se ne znamo, prodje vam odmor od jednog stoljeca, a nas, eto, opet svoj na svome, uz kahfu i rahat lokum, lagano, fino... mujezina cete opet da slusate, nevjernici, i cast da mu kazujete, eno u Kotor, Podgoricu, na sve strane... jashta, Alah otvori vrata Evrope, a nece od mrcenog Montenegra, karikature od drzave... Inshallah, inshallah!!
24.08.2019 23:23
muho
muho: nema vise ,,multietnickog skladnog bara,, srpska crkva i cetnicki popovi sve zatrovase.pi!
07.12.2019 12:24
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar