Ћирилица Latinica
13.11.2020.
Култура

Ђурић: Нема Црне Горе без Његоша

Аутор: Редакција 2 Оставите коментар

Нотирана је још једна година без Његошевог дана као националног празника културе у нашој Црној Гори, Његошевој Црној Гори. Дана, који би, вјерујемо, успио ујединити и помирити православну браћу сaвијену под овим парчетом најљепшег неба. Још један 13. новембар, у Његошевој Црној Гори, која га званично неће споменути - каже Новица Ђурић, предсједник Удружења књижевника Црне Горе (УКЦГ).

"Удружење књижевника Црне Горе изражава искрену наду да ће снаге разума и културе у новој констелацији односа превазићи приземне и јефтине облике политикантства и пронаћи модалитете да се овај велики и значајан датум наше културе и историје обиљежи како доликује једном неспорном великану" - навео је Ђурић поводом дана рођења ловћенског светитеља, владике и нашег највећег пјесника.

Петар Други Петровић Његош, како је Ђурић додао, владика и господар Црне Горе, један је од наших највећих књижевника и уопште изданака које је ова земља дала. Његошем би се засигурно поносиле и много веће европске и свјетске културе него што је наша, те стога, сматрамо да немамо право да светковину културе не вежемо баш за овај дан. Подсјетио је Ђурић и на ријечи блаженопочившег митрополита црногорско-приморског Амфилохија, наследника Светог Петра Цетињског и једног од најугледнијих чланова УКЦГ, који је редовно истицао да „Црна Гора која не поима Његоша у његовој свеукупности, није истинска и права Црне Гора”.

"Како се поново не би нашли у опасности да скренемо с пута који нам је утабала светородна лоза Петровића, а прије свих и више од свих Ловћенски Тајновидац, подсјећамо јавност Црне Горе да нашој држави тај празник јесте потребан као мост помирења православља на овом поднебљу. Уосталом, има ли Црне Горе без Његоша?" - стоји у тексту саопштења УКЦГ који потписује Новица Ђурић.

 

Коментари
Дана
Дана: Браво Новице. Ко неће Његоша за свеца и свој празник тај хоће Црну Гору од туђинском окупаторском чизмом.
14.11.2020 11:30
Suza za crnu goru
Suza za crnu goru: Hvala ti na velikoj borbi za ocuvanje nasih svetih korijena.Pratim tvoja izlaganja govore borbu za nase svetinje i svetu istoriju.Postovanje i pozdrav od skolske drugarice iz dalekog svijeta
15.11.2020 04:41
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
14.10.2020.
8
Владика
01.10.2020.
10
Капела
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar