Ћирилица Latinica
26.10.2018.
Насловна

Пламенац о цркви на Румији: Лажови призивају рат и крв, по узору на Рачак!

Аутор: Редакција 13 Оставите коментар

Протојереј Јован Пламенац, парох шесте барске парохије и старјешина цркве Свете Тројице на Румији, оптужио је, како је рекао, сорошевске медије, али и поједине друштвено- структуре да форсирањем лажи о румијској светињи и наводном нарушавању међувјерског склада у Бару да уносе злу крв међу народ овог краја, посебно између Албанаца и Срба.

Саопштење о. Пламенца преносимо интегрално....

*******************************************************************

Већ годинама јавно понављам да тврдња да је обновљење цркве Свете Тројице на Румији пореметило барски међувјерски склад, да због ње у Румијској литији више не учествују римокатолици и муслимани, нема везе с мозгом, да она, једноставно, није истинита. На тој тврдњи, дакле лажној, утемељени су сви захтјеви за рушење Румијске цркве.

А она је подмукла лаж, која је зацарила црногорским сорошевским медијима (не кажем Сорошевим, него сорошевским, дакле свим медијима у Црној Гори који или добијају новац из Сорошевих фондација, или га не добијају али се кандидују за њега јавним испољавањем тог спекулантског духа, а они су већински и обликују поглед на стварност црногорском народу), затим црногорским скупштинским микрофонима када су у рукама како припадника владајуће коалиције тако и чланова прозападног дијела опозиције, те режимским зомбијима и другим мрзитељима православља који марширају укорак: на друштвеним мрежама, у коментарима на текстове те тематике на разним порталима, па све до кафана.

Та тврдња је подвала оних који су је измислили и свих оних који је, као да су без мозга, расипају наоколо. Али она није обична лаж, налик овим свакодневним по медијима.

Она има дубоке и далекосежне посљедице, не само по томе што је метом означила цркву Свете Тројице на Румији и преко ње Православну цркву у Црној Гори, него и што уноси злу крв међу народ барског краја, првенствено између Албанаца и Срба.

Ова лаж справљена је по рецепту и у духу америчких лажи којима су свој народ, али и друге народе које су поробили својим спекулативним духом, припремали да прихвате и оправдају њихово војно насиље широм свијета.

Сјећамо се како је почео рат у Ираку: Петнаестогодишња дјевојчица Наирах из Кувајта на америчкој телевизији, уз сузе, говорила је како је видјела ирачке војнике који су у једној болници искључили довод кисеоника у инкубаторе бебама и тако усмртили њих 300. Ово „свједочење“ изазвало је бијес народа у Америци, али и широм свијета, против Садама Хусеина.

Американци су ушли у рат против Ирака. Испоставило се да је Наирах ћерка Шеика Сауда Насера Ал-Сауд Ал-Сабаха, кувајтског Амбасадора у САД, члана краљевске породице, и да није ни била у Кувајту. Убрзо су америчке нафтне компаније потписале уговор од 11,9 милиона долара са краљевском породицом Кувајта.

У експлозији на пијаци Маркале у центру Сарајева 5. фебруара 1994. године погинуло је 68 људи, а више од 140 рањено, а 28. августа наредне године на истом мјесту, такође експолозивним направама, убијено је 37 и рањено 90 људи. Срби су оптужени да су са околних брда гранатирали пијацу и то је био повод да НАТО, предвођен Американцима, бомбардује Републику Српску.

Касније се испоставило да су на Маркалама биле постављене мине и да то није имало никакве везе са Србима.

Припадници посебних снага српске полиције у 3 сата ујутро 15. јануара 1999. године у селу Рачак код Штимља на Косову и Метохији убили су око 45 припадника УЧК. Наредног дана, припадници верификационе мисије ОЕБС, под контролом ЦИА, на челу са њеним шефом Вилијамом Вокером, овај ратни сукоб униформисаних лица прогласили су масакром над албанским цивилима.

То је био повод НАТО бомбардовања Србије и Црне Горе. Касније је доказана истина што се заиста догодило у Рачку, али то није омело америчке компаније да преузму експлоатацију рудних богатстава овог дијела Србије.

Још раније, 1989. године, свијет је обавијештен да су у Темишвару, у Румунији, откривене масовне гробнице. У децембру је услиједила „румунска револуција“ и ликвидиран је брачни пар Чаушеску. У ствари, свјетској јавности приказани су снимци лешева у мртвачници. Слични рецепти примјењени су у Украјини, Сирији, Либији...

У посљедњим ратовима на Балкану жртва оваквих лажи, злоупотребе медија, био је српски народ. Америчка агенција за односе са јавношћу Ruder Finn Global Public Affairs специјализована је за ову врсту легалног злочина, али и лобирање у америчком Конгресу и Сенату и повезивање са америчким тајним службама. Њу су, у борби против Срба, 12. августа 1991. ангажовали Хрвати, 23. јуна 1992. Влада Алије Изетбеговића и октобра 1992. Албанаци са Косова и Метохије.

Лаж да је Румијска црква пореметила барски међувјерски склад почива на овој америчкој школи. Пријетње представника албанских политичких партија (од кога ли осокољених!) у Црној Гори миришу на крв.

 Као што су у Рачку униформисане припаднике УЧК преобукли у цивилна одијела, поставили мине на Маркалама, довели тинејџерку Наирах на ТВ да одглуми ролу коју су јој припремили..., тако су у Црној Гори, злоупотријебивши Управу за заштиту споменика културе, урадили Елаборат о култу Светог Владимира чија је поента да је Румијска црква пореметила барски међувјерски склад и да је треба измјестити.

Теоретичари медија, метафорично, кажу да је демантовање лажи као сакупљање перја просутог из јастука, које је разнио вјетар. Али, да покушамо овако (да би се боље чуло и боље запамтило): Тврња да је црква Свете Тројице на врху Румије, обновљена 2005. године, пореметила барски међувјерски склад је – ноторна лаж, и свако ко је изриче, а да ту тврдњу ничим не доказује, лажов је, битанга, протува, смрдоч, подстрекач међувјерских сукоба у Црној Гори!

Елаборат о Култу Светог Владимира урадио је стручни тим Управе за заштиту споменика културе Црне Горе. Али, стручни тим Управе то је урадио крајње нестручно, ненаучно, у ствари дилетантски. Овај тим је флоскулу политичара и медија непријатељских Православној цркви у Црној Гори да је Румијска црква пореметила барски међувјерски склад прихватио здраво за готово и без икаквог доказа унио у Елаборат као заштитну мјеру, безмало као његов закључак.

Нико из тог стручног тима који је потписао Елаборат никада није дошао на Тројчинданску румијску литију, која је срце култа Светог Јована Владимира, да види о чему то треба да напише „стручни рад“.

Једино је Данијела Ђукић, етнолог из Пераста, два пута дошла на ову литију, али није успјела да се испење до врха Румије. Она је рјешењем Управе била дио њеног стручног тима, али је нема међу потписницима Елабората. Није пристала на спекулативну израду „стручног рада“ и „испарила“ је из стручног тима, без икаквог рјешења, ћутећи, нестала је у мраку црногорске науке овог времена.

Црква Свете Тројице на Румији није пореметила барски међувјерски склад! Ко каже да је њеном обновом 2005. године прекинуто учешће муслимана и римокатолика у Тројчинданској литији лаже као пас.

То је измислила актуелна црногорска фукара, подстрекачи међувјерских сукоба у Црној Гори, они који, користећи све ресурсе који су им на располагању (а пуно их је), настоје да истинску цркву љубави Свете Тројице, Бога Љубави, која је оваплоћење молитве и труда предака старосједилаца подрумијског краја, и православних и римокатолика и муслимана, који су вјековима у Тројчинданској литији износили по камен на врх Румије да би она данас била ту и чије се душе радују њеној обнови, прогласе „црквом раздора“.

Учешће римокатолика и муслимана у литији за крстом Светог Јована Владимира након 2005. године није смањено ни за једног јединог човјека.

Дакле, када чујете да неко каже да је Румијска црква пореметила барски међувјерски склад, знајте да је он у служби оних који призивају ратне сукобе у Црној Гори, свјесно или несвјесно, за новац или неке друге бенефите, или само као брав.

Наравно, знам да је ово моје саопштење за медије пуно дугачко, и знам да га цјеловито могу објавити само портали. Такође знам да ће то урадити само они портали који имају добру намјеру у овој галами која се поново дигла на Румијску цркву.

Али, и то ће бити довољно да људи у Црној Гори који прате медије могу да упореде основни текст са онима које ће, у својој злој намјери, објавити сорошовски црногорски медији чији је најригиднији представник „Побједа“=„Портал Аналитика“. Или ће га, због овога што сам сада написао, што њихово злодјело разоткрива – игнорисати.

 

Коментари
Dupilo
Dupilo: KO o cemu vi o Sorosevim fondovima, Vatikanu , sve protiv srba, dokle ide samo vase ludilo, pa ko ste vi da dajete sebi pravo da podizete tkz crkve na Rumiji, koga ste pitali, nije jedina crkva u CG SPC, SPC je ukinuta 1776 godine, a Crnogorski mitropoliti su drzali tron CRNOGORSKE autokefalne crkve koja je normalno bitisala, zar se u ustavu iz 1905 crkva ne naziva CRNOGORSKA AUTOKEFALNA CRKVA, ostavite se te price, veliki broj nas Crnogoraca ne smatra SPC Kao svoju, jer je to okupatorska crkva , Kralj Aleksandar je dekretom prisjedinio CPC toj srpskoj crkvi 1920 kad je unistena i Crnogorska drzava, da nije Rumija mozda vasa prcija, ja sam Crmnicanin kao i vi gospodine Plamence, i znam veliki broj vasih bratstvenika i plemenika koji vas ne podrzavaju, sto ne ubijedite sve Plamence da su srbi, ne mozete jer vecina Crmnicana zna i osjeca se samo Crnogorcima sto i jesmo, o kakvom srpstvu pricate, toj politickoj ideologiji kojom su zarazili veliki broj Crnogoraca , pa su postali najveci rusitelji i mrzotelji rodjene drzave.
26.10.2018 18:27
Vlado
Vlado: E svaka ti cast dostojni oce Jovane. Ovo je sustina ! Ti "Dupilo" ne baljezgaj, nego idi potrosi tu napojnicu iz policije.
26.10.2018 22:28
BANJO
BANJO: Za DUPILJANINA,STO SE TICE PLAMENACA,ONI SU PORIJEKLOM ,SRBI IZ HERCEGOVINE.NA OPRDELJENJE ,NAZALOST UTICE I STRAH ZA EGZISTENCIJOM.SJETI SE SAMO ,KAKO SU CRMNICANI,DOCEKALI ANTA MARKOVICA NA VIRPAZARU.TADA SU GINULI ZA SRPSTVOM.VISE OD POLA GLUHOG DOLA SU BILI ZA KRALJA I OTADZBINU.NISTA NIJE OTAC JOVAN REKAO,STO NIJE ISTINA!BOLJE DA SI KOMENARISAO,ALBANSKU ZASTAVU NA PRAVOSLAVNOM HRAMU U SVACU.TO TI NE SMETA?JADO JADNI.UPRITE I SRUSITE CRKVU!AJTE JUNACI!IMATE LI PORODICE?BOJITE LI SE?SRAM I BRUKA ZIVE DOVIJEKA!
26.10.2018 22:34
DJUKA za BANJA
DJUKA za BANJA: Sto se tice Anta Markovica, covjek je tada u jednoj recenici rekao sta ce se desiti svim republikama ako odu u nacionalizam i sovinizaM. Ta recenica glasi ovako citat NACIONALISTICKE ZABLUDE CEMO PLACATI SIROMASTVOM, TROVANJEM DUHA I POLOZAJEM DALEKE PERIFERIJE U EVROPI kraj citata. E Djuka druze pitanje za tebe, jesmo li siromasniji nego kad je on ovo rekao JESMO, jeli nam duh i vaspitanje i moral na najnizem nivuo ikada na svim prostorima dje se gledaju PAROVI ZADRUGE....JESTE, jesmu li sada drzave SRB I CG periferija Evrope a nekad 3 armija bili u Evropi JESMO druze DJUKA i to su cinjenice koje ni ti ni niko ne moze da ospori da je covjek prije 30 godina vidio dje vodi vas nacionalizam svih strana. I umjesto da se opametimo svi na ovim prostorima i dalje se srlja i prave iste greske iz devedesetih godina. E PA SVE STO NAM SE SVIMA DESAVA ZASLUZILI SMO IMAMO ANTA MARKOVICA MI IZABEREMO SLOBA IMAMO DJINDJICA MI IZABEREMO KOSTUNICU....ITD....E PA SAMI PALI SAMI SE UBILI. ALI IZGLEDA LJUDI SLICNI TEBI VOLE DA ZIVE OVAKO TESKO I DA STALNO SJEDE ZAOSTALI U OBRAZOVANJU I SVEMU.....SVE JE OVO TACNO 1/1 STO SAM REKAO I IMAS GOLE CINJENICE OKO SEBE I U SVOM NOVCANIKU I TI I JA I SVI OSIM 10 % RATNIH PROFITERA I LOPOVA....A NEKAD SMO SKORO SVI PRISTOJNO ZIVJELI E TO NAM NIJE ODGOVARALO E EVO VAM GA SAD SAMI STE HTJELI OVO NACIONALIZAM I RATOVE I MITOMANIJE.
27.10.2018 09:34
za Vlada
za Vlada: Vlado konstruktivnije bi bilo da argumentima pobijes moj komentar, nego vrijedjanjem , ali to je vasa standardna prica, ja nemam razloga za bilo kakve napojnice, jer sam u zivotu ploveci zaradio sasvim dovoljno da od nikoga ne zavisim, potpuno sam slobodan covjek u svakom smislu i nijesam clan ni jedne stranke, jedina stranka mi je moja CRNA GORA, tako moj Vladisave koristi kulturniji vokabular .
27.10.2018 10:41
St.BAR
St.BAR: Kao sto ima doktora koji je zavrsio medicinski fakultet tako ima i nadri doktora koji kao lijece a ustvari prodaju maglu tako imate popove i hodze koji zavrse teoloski fakultet i ove druge samozvane neznalice jedni obmanjuju narod pisuci neke zapise misleci na hodze a drugi prodaju maglu sa Rumije i umjesto da ih ova vlast sankcionise njih je svakim danom sve vise i vise sire lazi o jadu zabavise narod bez ikakvih argumenata a narod posto nema ni za hleba povjeruje i jednima i drugima to im u evropu nebi moglo proci dje ljudi normalno zive a ne od mitova i legendi a ovoj vlasti to odgovara i kazu tamo oci povadili jedni drugima a oni unistise sve cega su se dohvatili ali ovaj narod nema kad da o tome razmislja .KRALJ NIKOLA kaze "OJ NARODE STOKO MOJA"100% je bio u pravu.
27.10.2018 13:38
godinjanin
godinjanin: A što ćini Jozo Kalikurović nekadašnji dopisnik ČIKA a danas svešteno lice u liku Jova Plamenca, majko presveta. Jovo moš pisat koliko oćeš trafika će biti maknuta, ja ti velim.
28.10.2018 04:39
Za Godinjana
Za Godinjana: Bravo za Godinje javis se povremeno ali pogadjas pravo u centar ali mora da imas neku tajnu vezu u redakciju pa ti sve objave evo recimo za Joza Kalikurovica samo zvanog popa staresine od onog kioska navrh Rumije koji je poceo i istorijom da se bavi preslo mu od prfesora SOCA evoga sad i Markus sve kad saberes nema 10% istine mada oni i sami znaju da im niko nista nevjeruje ali oni su uporni jer laz izgovorena mnogo puta ponekad poneko i povjeruje u nju pozdrav za JOZA KALIKUROVICA.
28.10.2018 11:34
Krnjice
Krnjice: Što se ućuta oni špijun Adžić, nešto ga nema da komentariše....
30.10.2018 09:40
Jovan za godinjanina
Jovan za godinjanina: Kao prvo znas li SARLATANU dje su godinje sto nebi ti dosao da maknes tu trafiku TASTATURA RATNIKU ajde GNJIDO dodji da vidimo tu tvoju srcanost . Da Bog da da ti ukucani u Trafiku odrastaju.
31.10.2018 22:01
ZA JOVANA
ZA JOVANA: DALI SE TO JAVLJA JOZO KALKUROVIC KO GA NALJUTIO PA TAKO PAMETNO ZBORI.
31.10.2018 22:25
godinjanin za Jovana
godinjanin za Jovana: Dako ti dam ćoteka pa ćeš viđet znam li đe su Godinje (piše se velikim slovima) nesrećniče. Sve što je od metala je trafika, a Jozo Kalikurović je bijjo dobar pisac i novinar našega radija. Što mu bi te obrnu na drugu bandu ne znam. A ti ćićaj tamo i pecaj ribu na Vir,
01.11.2018 07:48
Vasko sa stare raskrsnice srbin
Vasko sa stare raskrsnice srbin: Sto srbofili vjerovatno plaćenici režima ne komentariše spomenike Nijemcima u zeti neće se srušiti crkva na rumiji dok je vladike i mnogih plamenaca ko je ubio mladost crmnice okupator ili bratoubice pošteni crmnicano će braniti rumiju kao davno more od magnohroma zašto u crmnici nema muhamedanaca a ni u Boki pozdrav plamencu
06.11.2018 09:41
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar