Ћирилица Latinica
14.03.2018.
Политика

Александар Лекић (ДФ): Власт ДПС-а је гробар барске културе

Аутор: Редакција 7 Оставите коментар

По ријечима функционера ДФ-а, недопустиво је да због непостојања адекватних садржаја и услова у Дому културе Бар омладина из овог града одлази на културна дешавања у друге средине, јер то шаље јако ружну слику о Бару.

“Дом културе у Бару једна је од најзначајнијих организационих јединица ЈП “Културни центар”, мјесто гдје се приказују филмови, позоришне представе, музички концерти и други програми.

Иако од значаја за стварање квалитетне културне климе и промоцију културних вриједности, на велико незадовољство многих у Бару, а поготово младих људи, Дом културе се налази у доста лошем стању и ради у незадовољавајућим условима” – оцијенио је данас Александар Лекић, одборник Демократског фронта (ДФ-а) у СО Бар и члан ГО Покрета за промјене (ПзП).

Он је за “Барски портал” казао да “овдје и поред бројних најава реконструкције, углавном у виду предизборних обећања владајућег ДПС-а, више од десет година није било озбиљнијих инвестиционих улагања у циљу побољшања просторно техничких услова (адаптација сједишта, прозоришне сцене, освјетљења, озвучења и слично)”.

Како је подвукао, уз мали број филмова на репертоару, дотрајала сједишта, јако лоше озвучење и освјетљење, многи Барани, поготово млађи ( љубитељи биоскопа), углавном се одлучују да оду за Подгорицу што изискује додатне трошкове, а шаље се лоша слика о Бару.

“Имајући у виду захтјеве умјетничке продукције за иновацијама прилагођавање савременим токовима сценског стваралаштва подразумијевало би озбиљну реконструкцију.

Овим би наш Дом културе био у могућности да на прави начин остварује своју дјелатност, реализује своје најбоље пројекте, буде обогаћен програмским садржајима, угости позоришта из региона и остварује филмске програме на задовољство наших грађана, поштовалаца умјетности и цултуре” – истиче Лекић.

Нажалост, како констатује саговорник нашег портала, небригом локалне власти у Бару већ дужи низ година ништа се није урадило по питању побољшања постојећег стања и поред бројних обећања датих грађанима.

“Иако је реконструкција Дома културе била предвиђена и Програмима уређења простора није било никаквих улагања и све је остало мртво слово на папиру.

Ни јавно предузеће Културни центар а ни локална самоуправа немају слуха за потребе ријешавања проблема Дома културе што је од значаја за јавни интерес, унапређење културне климе и бољу препознатљивост нашег града.

Да је тако видимо и на примјеру Програма рада Културног центра за 2018. годину о којем је било ријечи у наставку 21. сједнице Скупштине Општине Бар.

Овим програмом рада нису предвиђене никакве активности у погледу санације објекта Дома културе.

У Демократском фронту сматрамо да је озбиљним планом и програмом рада потребно предвидјети санацију Дома културе, пројектну документацију за санацију, издвојена новчана средства и рокове завршетка радова.

Тога међутим у програму рада Културног центра нема, јер очигледно не постоји ни жеља а ни намјера да се било шта промијени, као ни да се преузме одговорност према ономе што су очекивања грађана и указано повјерење” – навео је Лекић.

По ријечима овог функционера локалног ДФ-а, из буџета Општине предвиђен је трансфер предузећу Културни центар у износу од 470. 000 евра, као и додатних 250. 000 евра за потребе организације фестивала ,,Барски љетопис''.

Располагање оволиким новцем грађана Бара, при чему се не планирају средства за санацију објекта Дома културе, јасно говори о неодговорном односу и раду надлежних.

Из овог разлога, одборнички клуб ДФ-а предложио је да програм рада Културног центра буде допуњен планом санације Дома културе.

“Сматрали смо да је озбиљним програмом рада, који би требало да буде обавезујући, неопходно навести инвестициона улагања која ће се предузети у циљу санације Дома културе, а што ће допринијети остваривању бољих услова рада и задовољењу јавног интереса.

Међутим, гласовима владајуће већине у СО Бар одбијен је предлог ДФ-а. Овим је власт у Бару још једном показала недостатак жеље за рјешавањем питања од значаја за побољшање културне климе, промоцију културних и умјетничких вриједности у нашем граду.

Дом културе у Бару остаје да чека неке боље дане, вријеме када ће на на власти бити људи који ће стати иза дате ријечи, планирати и радити у интересу друштва, али и полагати рачуне грађанима и сносити одговорност.

Ново вријеме тражи нове и одговорне људе који ће рјешавати проблем, а не тражити изговоре. Зато ће и Барани овог прољећа на локалним изборима бирати један нови почетак, нове људе, нову и љепшу причу за свој град” – закључује Лекић.

Коментари
mirko
mirko: Mogu zamisliti gospodine Lekicu na kojem nivou bi nam bila kultura i kulturna desavanja da kojim slucajem nedaj boze dodjete vi na vlast, svakodnevnica bi nam bila Matija Beckovic i ostala '' srpska'' kulturna svita, nego scva sreca da vi necete nikad doci na vlast jer vecina naroda zna sto bi se desilo sa CRNOM GOROM i njenom kulturom i kulturnom bastinom.
14.03.2018 11:53
Cune
Cune: Mirko, opet si uteka' sa psihijatrije. Pa Matija je stalno u Baru, u istom tom Domu kukture. Njegove veceri te proslava Vidovdana i Svetog Save su vec 18 godina najvazniji i najposjeceniji kulturni dogagjaji u Baru, avetinjo
14.03.2018 12:49
za Cuna
za Cuna: Cune, tvoj vokabular i obracanje na ovaj nacin pokazuje nivo tvoje kulture vaspitanja i obrazovanja, to ti samo mislis da su ti dogadjaji najposjeceniji, jesu mozda iz tvog kulturnog miljea i razmisljanja, ja znam mnoge gradjane kojima ne pada napamet d prisustvuju tim dogadjajima, niti prisustvovanju knjizevnim vecerima takvog pisca., nikome ne pada napamet da mu ni brani, ja sam samo rekao da nedaj boze da nam dodje na vlast DF jer bi nam svakodnevnica bio M B. i ostala kulturna svita, i nauci Cune da postujes i tudje misljenje, uzivaj ti u proslavama i SV SAVA, i Vidovdana, ali mi mnogi ne zelimo i necemo , ne osporavajuci vama kao manjini da imate to pravo, jer je to demokratija
14.03.2018 13:06
za Cuna
za Cuna: Gospodine Cune, to je samo vase misljenje, SV Sava je srpski svetac i poceo se slaviti u 19 vijeku kad ga je uveo Nikinor Ivanovic jedini miropolit Crnogorski koji je bio izvanjac i kojega je knjaz Danilo prokleo na samrtnoj uri, Matija Beckovic uz svo postovanje je covjek negator svega Crnogorskog, i njene kulture i nacije i istorije , tako da se vi mnogi koji se osjecate srbima divite njemu, mi mnogi Crnogorci kojima je ovo jedina domovina i nacija ne, koliko sam vidio nista njegove knjizevne vecer nijesu bile posjecenije od veceri drugih pisaca, a sto se tice proslacva Vidovdana i SV save to su u sustini politicki dogadjaji dje se okupljarte vi veljesrbi i iskazujete nezadovoljstvo i toboznju vasu ugrozenost.
14.03.2018 13:50
Za Mirka
Za Mirka: A kakva su to dešavanja na koje vi idete? Pa jasno je da se niko iz Bara ne pita ni sa čim!!! DrPS se preselio u Bar. Pare se "peru" i dijele preko Zimskog ljetopisa, sad proljećnog. Pa letnjog. Ove godine Bar slavi tridesetprvi letnji, prvi prolećni i drugi zimski ljetopos... Pohlepa ili briga za Bar???? Ili Orkanski visovi iz Podgorice?
14.03.2018 14:51
mirko
mirko: Postovani, DPS se nije preselio iz PG vec je voljom gradjana pobjedio na izborima i najaca je politicka stranka u svim gradovima pojedinacno, samo konstatujem jer nijesam clan ni birac DPS, a sto se tice kulturnih desavanja ja idem na mnoge , hvala bogu da ih ima, sto se tice Beckovica o njemu i njegovom knjizevnom djelu ne pridajem neku vecu paznju, jer covjek koji je potekao iz CRNE GORE, a koji na ruzan nacin govori o svojoj domovini , o njenoj kulturi i svemu ne zasluzuje neku vecu paznju, to je misljenje i strucne javnosti i knjizevne javnosti da ih nazovem nase pro- crnogorske, niko vama ne brani, divite se vi njemu i uzivajte u njegovom opusu, mnogi nece i ne zele.
14.03.2018 15:58
kkk
kkk: Drzavne kulturne i druge institucije ne pozivaju Beckovica, vec on gostuje na pozive srpskih kulturnih drustava i ostalih '' srpskih'' drustava za zastitu '' srpske'' kulture u CG, samo nikako da shvatim kakva je ta srpska kultura u CG, jer koliko vidim ti srbi nose Crnogorske kape, igraju Crnogorski folklor, pripadaju Crnogorskim plemenima , a koliko znamo kod srba nema niti je imalo plemena, osim kod Crnogoraca i Albanaca, toliko o tome.
14.03.2018 16:22
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar