Ћирилица Latinica
10.05.2018.
Политика

Бар – од саобраћајног центра до слијепог цријева

Аутор: Редакција 2 Оставите коментар

Пише: Зоран Тајић, дипломирани инжењер саобраћаја

 

Некада је Бар био промовисан као перспективни саобраћајни центар, али нажалост у задње вријеме имамо ситуацију да се нерадом или незнањем градских и државних власти систематски претвара у слијепо цријево.

Најпре је почело са једином поморском путничком линијом са свијетом, фериботом Бар - Бари, која је послије више деценија укинута. Нисмо могли видјети шта су ту разлози, осим да су броду "Свети Стефан" истекли папири а нови се ’’нигдје на тржишту не може набавити’’.

Није се нигдје могла наћи анализа како то да се другима исплати ова линија а нама не, и да ли је можда пословна политика предузећа које управља овом линијом било добро, да ли је попуњеност капацитета од 10-15 % можда разлог лоше исплативости, или да није можда разлог мале попуњености цијена превоза од 80 евра (са лежајима 130-150) у вријеме када авионом можете стићи на крај Европе за ту цијену, а учили су нас да је водни саобраћај најјефтинији, а ваздушни најскупљи.

Ових дана је опет најављено да ће наредних пар мјесеци ову линију одржавати хрватско предузеће по још већим цијенама.

Што се тиче поморског саобраћаја већ нам је добро позната прича и о перспективности барске луке, њеној продаји на парче, тендерима и отказивањима продаје.

Ту је и жељезнички саобраћај, кога већ годинама посматрамо како полако одумире, са прастарим возним парком, отказивањем полазака и кашњењима. То мало возова видимо са по пар путника у њима који још нијесу одустали од жељезнице и прешли на друмски саобраћај.

А, нажалост и у друмском саобрћају није много боље. Прије пар мјесеци смо били свједоци нове блокаде града због клизишта у зеленом појасу - јединој вези Бара се свијетом, ако не рачунамо пут до граничног прелаза са Албанијом који је посебно уско грло.

Већ четири године се прича о поправци алтернативног пута преко Сутормана, али се на то изгледа потпуно „заборавило“. Градјани већ страхују од почетка сезоне и чувених километарских гужви прије и иза Сутомора.

Aко овдје додамо и најаве лошег пословања, па чак и стечаја црногорског авио-превозника, слика о Бару, (а и цијелој Црној Гори) као слијепом саобраћајном цријеву постаје све јаснија. Можда наше власти и авио-транспорт уступе Хрватима или некоме из региона ко зна то организовати.

Толико о достигнућима актуелне власти, која се, нажалост, управо на примјеру Бара најјасније илуструју !

 

 

( Аутор је одборнички кандидат Коалиције „ДФ-СНП, За град који волимо“ у Бару.)

Коментари
VELISA
VELISA: Odlicna tema i jos bolja analiza. Surova stvarnost u koju je Bar doveo kriminalni DPS. Tajicu, glasamo za Vas, za listu broj 1 DF - SNP "Za grad koji volimo"
10.05.2018 09:34
1918
1918: Оголили сте суштину проблема око саобраћаја. Врло јасно и реално. Занимљиво би било чути "усрећитеље" из владајуће странке да прокоментарише неумољиве чињенице које износите. Подразумијева се да сте фаворити опозиционих бирача. Придружујем се предлогу да сви који опозиционо размишљају, не расипају гласове већ гласају ДФ-СНП број 1 на гласачком листићу у Бару!!!
10.05.2018 10:05
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar