Ћирилица Latinica
08.02.2019.
Политика

Бирам Бар: Иницијативом за референдум се прешло на терен чистог политикантства

Аутор: Редакција 16 Оставите коментар

У вези са новонасталом ситуацијом око изградње вртића крај барске Гимназије и иницијативом опозиционих одборника за сазивањем сједнице СО Бар на којој би се доније одлука о расписивању референдума о том питању, данас се огласила партија Бирам Бар.

“Мислили смо да је сваком ко прати политику у нашем граду јасан став Бирам Бар. Изгледа да није тако па желимо да га на овај начин додатно појаснимо.
Бирам Бар је од првог тренутка био против градње вртића на овом мјесту, о чему говори наше гласање на СО Бар. Касније смо, када су кренули протести, подржали грађанску иницијативу на начин на који су они то захтјевали – без директног укључења политике и политичара” – стоји у саопштењу ББ, достављеном “Барском порталу”.

Њихови одборници и чланови су били присутни на протестима али, како кажу, за разлику од других странака, нису се гурали у прве редове да би их сликали, нису шеровали своје слике и видеа на фејсбуку нити слали саопштења медијима.

“Мислили смо, можда погрешно, да је за сам протест боље да се политичари не истичу превише него да помажу на друге начине. Врхунац апсурда и покушаја политизације ових скупова се десио на прошлој шетњи када су се, ничим изазвано, појавила и два предсједника странака из Подгорице који са овим скуповима апсолутно везе немају. Потегнути толики пут да би имали пресс конференцију послије тога у Подгорици – нема везе са грађанским протестом”, нагласили су из странке Радомира Цакана Новаковића.

Када је ријеч о иницијативи за референдум, веле, ситуација је много јаснија. 

“Ту смо са терена грађанске иницијативе прешли на терен чисте политике и политиканства” – додају из ББ.

Како подвлаче, њима није достављен папир са 9 потписа и захтјевом, “готово наредбом, и то упућеном преко медија – да тај папир потпишемо”.

“Као одговорни људи, тражили смо да се састанемо, видимо одлуку, али и предлог референдумског питања и да се договоримо шта и како се наступа на скупштини. Писмо смо послали само одборничким групама, не желећи да га шаљемо у медије, јер смо мислили да је тако боље за успјех акције. Одговор на писмо, као и тражене документе смо, неколико сати касније, опет добили преко медија умјесто директно.

То нас је убиједило у потпуности да је читава прича око референдума заправо јефтино сакупљање политичких поена оних који себе називају опозицијом” – истичу у Бирам Бар.

Кажу да нису добили одговор ни на теоријско питање: Чак и да донесемо одлуку о референдуму, што је у овом тренутку готово немогуће, да ли знају колико износе трошкови референдума?

Такође их је интересовало да ли ће, и какве посљедице, сви иницијатори референдума поднијети уколико он не успије.

“Сваки дан који је пролазио и свако саопштење које је долазило, а у коме се напада само Бирам Бар, а не они који су проблем направили својим гласањем или уздржаношћу, нас је све више убјеђивао у то да је у питању политиканство и јефтино сакупљање поена” – наводе из ове партије.

И на крају, али не, како кажу као последње: Грађани не морају да знају шта пише у документу који се зове "Пословник о раду Скупштине општине Бар".

Али, они који заступају грађане као одборници у тој истој Скупштини - Пословник морају да знају цио, а не само онај дио који се тиче надокнада и паушала.

Да објаснимо: 13 потписа јесте довољно за сазивање Сједнице СО Бар. Али, у члану 53 тог Пословника пише:

“Сједницом Скупштине предсједава предсједник Скупштине.
Предсједник Скупштине отвара сједницу и утврђује да ли постоји кворум.
Под кворумом, у смислу овог Пословника, сматра се присуство већине одборника на сједници од укупног броја одборника.

Кворум је потребан за: почетак сједнице, усвајање записника, утврђивање дневног реда и за одлучивање.

Кворум није потребан у току расправе на сједници”.

Кворум је, подсјећа ББ, 19 одборника присутних у Сали на почетку засиједања.
“Преведено на обичан рјечник – сједнице скупштине неће бити уколико у Салу не уђе и дио одборника ДПС и СД . Зато смо и питали колеге одборнике да ли имају неку нову информацију из њихових редова. Ми, у Бирам Бар смо за сада сигурни да такве сједнице неће ни бити” – закључују из Бирам Бар у саопштењу, увјерени да су “макар мало појаснили ситуацију”. Они су поручили и да и даље чекају одговоре на једноставна питања.

Коментари
Cane
Cane: Dobro si objasnio Cakane, pemetnome dosta. Onaj što je hvatao selfije sa Putinom dok je Putin prilazio da se pita sa svima misli da ga neko u Bar voli pa dojurio da profitira, juče zlobni liberal koji mrzi sve srpsko a danas veći Srbin od Šešelja bi da bude. No ovaj narod ima slonovsko pamćenje sa svim svojim velikim manama, pa znaju đe je ko bio 2006. Cakan tad nije bio u politici, a Milačić je bio na ekranima TVCG glasnogovornik DPS-a i Liberala onih najnakazanijih.
08.02.2019 15:45
Vikarni
Vikarni: Mogu li ovi iz partijice Marka Milačića da objasne zašto protokol A. Vučića nije dozvolio Marku Milačiću da uđe u hram sa Putinom, zajedno sa Mandićem, Kneževićem i Danilovićem ? Pa zato što je ajvan krenuo da pravi selfije sa Putinom kao da mu je to Vlado Dajković, a ne predsjednik najmoćnije zemlje svijeta. I poslije mu još prišao s leđa da ga nešto pita dok je Putin jeo, svi gosti se postidjeli zbog te male budale željne senzacija i dokazivanja u novoprihvaćenoj ideologiji. Cakane, naprijed samo, mnogo su mali za tebe, radi kako te Bog uči.
08.02.2019 15:48
Мане
Мане: Ајме, види Бадања како интелектуално дјелује на слику. Зрачи напросто бистроћом.
08.02.2019 15:51
Сале
Сале: Цакане,Милов привеску! Срам вас било лажови!
08.02.2019 16:40
Komita
Komita: Molim da mi kaze neko ko zna dali je ovo stvarno Badanj i kojim povodom je on tu. Hvala.
08.02.2019 20:49
Cempres
Cempres: Kakva tuzna prica.. ko ti vise vjeruje Cakane. Samo se ti drzi svoje fotelje i vlasti. I ne lazi vise gradjane! Oni koji te glasaju, valjda su uvidjeli koga glasaju!
08.02.2019 22:49
Caki
Caki: potpisa li potpredsjednik?? Aaaa bas, samo mu budale vjeruju
08.02.2019 22:56
кк морнар
кк морнар: бадањ је ту да би била два бадања. цакан је један а други он. какво саопштење мизерно
08.02.2019 23:20
Tri kule
Tri kule: Jesu li vas pritisli iz DPSa jesu.Naći ćete vi 100 razloga samo da ne potpišete.Znaju građani Bara da ste od početka neiskreno bili u svemu ovome.Čekali ste da se skupi 4000 potpisa da bi se usprotivili. BAR PAMTI
09.02.2019 01:02
DVA BADANJA
DVA BADANJA: Svima je jasno da je Biram Bar barska Pozitivna.Samo mi nisu jasni barani koji ovo nisu prozreli i koji su nasjeli.Ali na sledećim izborima neće.
09.02.2019 01:06
STOJAN
STOJAN : Od Cakana ste ocekivali podrsku pa to je presmijesno CAKAN JE PRIVEZAK MILOV
09.02.2019 14:59
Karlo
Karlo: Jel to niva uredjivacka politika Barskog portala?! Nekad su skandirali za uzora vaseg urednika - Slobo Sadame! Sad ce Miško - Cakane !!!
09.02.2019 15:44
Vido
Vido : Lazete od 2016 kada si potpisa Dup T 3 izbrisao si vrtić tamo da bi ovaj bio jedini mogu. Glasao si protiv jer si znao da tvoje glasanje nece uticati. 3 ušao si u vlast da slušam i zadovolji lični interes. Sve lazes i muljas počev od sebe pa na dalje
09.02.2019 16:16
Radozanalac
Radozanalac: Mozete li maci dva dana vec drzite ove Cakanove na naslovnu stranu ? Ima li koja partija bez oni u Bar ?
09.02.2019 23:49
Za 2 Badanja
Za 2 Badanja: Cakan ga utulio cim je uzeo Badanj za portparola. A i sa ovim cemresima i vrticem se sa oprostenjem isprdio i mlogo glasova izgubio. A neide mu naruku ni Milas ova trenutna pozicija jer se nadao ko Pajko da zakupci kakvo dobro mjesto po inostranstvu valjda je toliko zasluzi kad bi se zajebavali.
11.02.2019 04:15
Milan
Milan: Vi ste presli teren primitivne politicke prostitucije bez zastite? Disan je rekao Cakanu ili si u Valst ili napusti, nema vise reaogvanja i on sada cuti kao politicka prostituka.
19.02.2019 14:52
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar