Ћирилица Latinica
14.05.2018.
Политика

Власт намјерно запоставила Мркојевиће

Аутор: Редакција 6 Оставите коментар

Пише: Омер Вукић

Проблеми саобраћаја на локалном путу који води од насеља Свети Иван до Каменичког моста преко МЗ Мркојевићи из године у годину се повећавају.

На жалост, Општина Бар и Министарство саобраћаја и поред почетне иницијативе на рјешавању проблема, одустали су од истог, и потпуно занемарили житеље овог и околног подручја.

Локални пут у дужини од 10,5 км, некада и дио регионалног пута који је водио према Улцињу, је у изузетно лошем стању, са много рупа, са неколико јаких нагиба, са клизиштем, непрегледним кривинама и са сужењима услед утицаја атмосферских вода.

Главни је пут за становнике Мркојевића, али и за становнике Анамаља и Остроса који води према граду Бару, који користе за свакодневне животне потребе. Ово је такође главни пут за који води према граничном прелазу Сукобин – Мурићан,тако да се може говорити о путу међународног карактера.

Овај гранични прелаз предје 2.000. 000 путника и преко 500. 000 возила на годишњем нивоу, а од чега у току два љетња мјесеца преко 900. 000 путника и 200. 000 возила.

Ово производи огромне колоне на овом путу, честе удесе, оштећења возила и значајно продужавају вријеме путовања за све учеснике саобраћаја.

На иницијативу нашег одборника у Скупштини Општине Бар још 2015. године овај проблем је нашао мјесто у локалном буџету , којим су била опредјељена средсва у износу од 300 000 € за експропријацију земљишта у вези будуће реконструкције.

Такође, за реконструкцију овог пута и Министарство саобраћаја је било опредјелило средства у износу од 1.500.000 € , и покренуло поступак израде главног пројекта.

Међутим, на жалост, ни до данашњих дана није ништа урађено. Нисмо у сазнању у којој је фази израда самог пројекта. Али оно што највећи проблем, јесте да питање реконструкције овог пута се више не налази у капиталном буџету Општине Бар, као ни у буџету Министарства саобраћаја.

Неко је то само једноставно избрисао.

Становници овог подручја се разлогом питају који је разлог за овакав однос локалне самоуправе према њима, и зашто је неко то тек тако занемарио њихов највећи проблем, с којим се сусрећу свакодневно.

Умјесто да због комплетног стања пута, његовог значаја и све веће фреквентности саобраћаја, реконструкција већ буде завршена, од тога се изгледа потпуно и одустало.

Зар је потребно да још буде саобраћајних несрећа и са смртним исходом (којих је протеклих година било неколико),да би се ишта урадило. Зашто руководство Општине Бар,истиче да су за општину од изузетног значаја неки други локални путни правци, са занемарљивом фреквенцијом саобраћаја.

Мркојевићи су изузетно вриједни људи, највећи дио инфраструктуре су сами и изградили, што иначе и данас раде. Имају огромне потенцијале, како пољопривредне, тако и економске и туристичке.

Због инфраструктурних проблема мало који од наведених потенцијала се може искористит.

Зато и не чуди дугогодишњи одлив становништва из овог краја према иностранству, у потрази за бољим животом.

Несхватљиво је да не постоји воље и жеље да се ријеши ово питање, које је од вишеструког значаја за општину и саме житеље.

"СДП Бар за промјене – др Драгиња Вуксановић" ће се у наредном периоду, као што је и претходно то и урадио, снажно заложити да се овај пут прекатегорише у регионални пут, што му свим параметрима и мјерилима и припада, и отпочне реконструкција која је пријеко неопходна.

(Аутор је Кандидат за одборника изборне листе „Сдп Бар за промјене – др Драгиња Вуксановић“)

Коментари
3-B
3-B: Što da ulažu u njih kad i onako glasaju za njih
14.05.2018 14:10
simao
simao: 3-B .....svaka rijec na mjestu... nijednu vise ne treba reci....
14.05.2018 15:15
Žarko
Žarko: Omere treba da znaš da vas koriste samo za glasanje. I vi ih slušate i glasate tu Bagru što da vam prave puteve kad znaju da ste grlom i dušom za ove lopove.
14.05.2018 15:33
za omera
za omera: omere post vidim da se bavis politikom i clan si sdp znaci petnaestak godina ste bili prakticno vlast molim te kolko ste kilometra tada zavrsili ja cu ti reci ni jedan metar a sad kad nemate vlast obecavate brda i doline vi kao stanovnici mrkojevica da ste slozni mogli bi mnogo da napravite ali kako kad ste ko rogovi u vreci i sto napisa 3/b sto da ulazu u vas kad znaju da cete vi glasati za njih i jedno pitanje za kraj a znam da znas sada kad je bilo glasanje za predsjednika kolko je glasva imao milas a kolko ostali pa ce tisve biti mnogo jasnije omere gvozdje se kuje dok je vruce u vasem slucaju mnogo se ohladilo pozdravza tebe i sve mrkojevice
14.05.2018 22:23
malavita
malavita : I treba. Što da ne zapostave kad će ponovo glasati za njih?
15.05.2018 11:11
Sceptic
Sceptic: Omere, svaka čast! Zna se što je SDP bila uz DPS sve ove godine. Zna se da je SDP ostvario 2 glavna cilja: samostalnost i prijem u NATO. E sad možemo da radimo na ostalim problemima.
15.05.2018 19:09
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar