Ћирилица Latinica
08.02.2018.
Политика

Војни пензионери Бара поручили одборницима: Не поклањајте нашу имовину цивилним пензионерима

Аутор: Редакција 2 Оставите коментар

Након што је јуче објелодањено да је Влада Црне Горе дала сагласност на предлог Одлуке о преносу права својине на грађевинском земљишту на којем би требало да буде изграђена зграда са 75 станова за пензионере, што је предуслов како би се барска Скупштина изјаснила о преносу права на Удружење пензионера Бара, јутрос су се огласили чланови Удружења војних пензионера Бара, апелујући на одборнике „да ни случајно на данашњој сједници локалног парламента не доносе ту одлуку".

Ријеч је о парцели површине 2.290 квадратних метара у насељу Поповићи, која је била власништво Војске, и прешла у државно власништво, у близини војне економије и жељезничке пруге, која је захваћена ГУП-ом, али није детаљно разрађена. 

Чланови Удружења војних пензионера Бара који су се писмом обратили „Барском порталу“, наводе да „немају ништа против својих цивилних колега пензинера, тврдећи у исто вријеме да их предлагачи одлуке брутално дискриминишу и покушавају изазвати подјеле и свађу  међу најстаријом популацијом“.

„Ријеч је о имовини Војске, у вези са којом већ дуже времена са државом трају преговори како би се ријешила стамбена питањa примарно војних пензионера“ – каже се у реаговању које потписују чланови Удружења војних пензионера.

На спорној парцели би требало да буде подигнута зграда са 50 гарсоњера и 25 једнособних станова. 

С обзиром на то да је у катастру парцела заведена као пашњак, опозициони одборници су упозорили локалну власт да се “не игра са пензионерима” и да им “не обећава предизборне трикове”.

 “Парцела није детаљно разрађена, али захваћена је ГУП-ом. Законом је уређено да је свако земљиште у захвату  ГУП-а  грађевинско”, казао је на последњој сједници СО Бар секретар за имовину и заступање Видо Дабановић. 

Општина ће, како је најављено, градњу зграде за пензионере подржати не само плацем, већ и ослобађањем од накнаде за опремање земљишта.

“Ова одлука значи да пензионерима поклонимо парцелу која није детаљно урбанистички ријешена. По новом Закону о уређењу и планирању простора више се не могу доносити ДУП-ови, а у пројектном задатку се не може написати да на тој и тој парцели треба предвидјети пројекат те и те величине за потребе пензионера.  Ово је рјешење којим би се показало пензионерима да ће им се дати добра воља и објекат којим би они ријешили своје стамбено питање.

Овдје треба одлука са прецизираним димензијама урбанистичке парцеле, предвиђеним објектом, бруто грађевинском површином и бројем станова, а овакав текст одлуке је обичан предизборни трик”, упозорио је је у локалном парламенту Дејан Ђуровић, шеф Клуба одборника Демократског фронта.

ДФ се заложио да се за рјешавање стамбених питања пензионера додијели одговарајућа урбанистичка парцела а не, како је рекао, ливада на којој неће моћи да се гради ништа.

 

 

Коментари
Savo
Savo: Politika "Zavadi pa vladaj" je konstanta u vladavini mafijasko/lopovskog DPS-a. Smuckana banditska koalicija mora da polozi oruzje.
08.02.2018 10:06
Zankovic
Zankovic: DPS zna da penzioneri glasaju za Front i sad hoce da ih podijeli na sto strana. Oloska posla. Pi !!! Uzalud vam trud sviraci, DF pobjedjuje !!!
08.02.2018 11:19
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar