Ћирилица Latinica
25.05.2018.
Политика

ДEMОС о хрватском броду на линији Бар - Бари: Разлог за тугу, а не за славље

Аутор: Редакција 1 Оставите коментар

Данас се још једном огласио барски одбор ДЕМОС-а. Овога пута поводом поновног саобраћања ферибота "Дубровник" на релацији Бар-Бари-Бар.

 

****************************************************

"Поново је на линији Бар-Бари почео да саобраћа ферибот “Дубровник” хрватске “Јадролиније! Какво осећање вам изазива ова вијест! Мало вам пара уши?

Наравно да пара! Барани су научили да деценијама слушају другачије вијести: “Након редовног ремонта у Бродоградилишту Бијела, ферибот “Свети Стефан” поново је запловио на својој редовној линији између двије обале Јадрана….” Бјеше некад… Нема више “Свеца”.

Прије двије године укинута му је класа. Престао је саобраћај на линији која је успостављена давне 1965. године! Мало која земља би себи дозволила такав луксуз. Наша јесте!

Наравно, подразумијева се захвалност сусједима и управи “Јадролиније” која од прошле године – како кажу представници “Барске пловидбе” - одржава традиционалну линију. Било би страшно да нема саобраћаја између Бара и Барија.

Али ово уствари није одржавање, ово је крпљавина. О одржавању традиције моћи ће да се говори само када буде саобраћао наш брод. Линија Бар-Бари и “Свети Стефан” су једно! Дакле, ради се о пословној сарадњи од обостраног интереса, о добрим пословним односима и могућности да се сарадња шири и унапрјеђује, опет на обострано задовољство и интерес.

А да се ради о интересу потврдио је и представник ријечке компаније, који је напоменуо да су преговори о сарадњи у 2018.години били тешки. То није ништа чудно и лоше. Само истичемо да се ради о уобичајеном послу. Ни мање ни више од тога. И нема ништа спорно у обиљежавању почетка овогодишње сарадње пригодном свечаношћу", саопштили су из барског Демоса.

У саопштењу је речено да је питање, међутим, да ли наставак обичне пословне сарадње заврјеђује “ударање на сва звона”, "свечаност са званицама међу којима су амбасадор Хрватске и предсједник Општине Бар са свитом. "

"И обавезно новинари. Ако вијест није у свим медијима, као да се ништа није ни догодило. А избори само што нису. Шта, уствари, славимо? То што на линији којом је пловио наш “Светац” сад плови брод друге државе?
Мада их добро знамо, од представника Општине ипак смо очекивали нешто пристојности и елементарног осјећаја за мјеру. Није ово прилика ни за малу, камо ли за велику помпу. Напротив.

Подаци о резултатима оствареним од отварања линије – два ипо милиона путника, 450 хиљада аутомобиле, сто хиљада камиона и трејлера - отвара нека важна питања: Ко је упропастио “Прекоокеанску пловидбу”, њену флоту и сву имовину? Зашто мјеркање погодног ферибота који би замијенио “Свеца” траје толико дуго? Подсјећамо вас на податке, изречене на недавној трибини коју је организовао ДЕМОС: “Власт је ширила лаж да је флота нестала у санкцијма. Бродови су поправљени и пловили су од 1997. до 2002. године.

Такозвана ревитализација, коиа је “јела” буџет државе, упропастила је “Прекоокеанску пловидбу”. Узимани су кредити, поправљани бродови, а онда продавани дупло јефтиније… Нису изгубљени само бродови, већ и стручни поморци, некретнине, пословни простори, представништва, марина… За протеклих 28 година направљене су милијарде штете…

”Ко је то учинио? Па државни врх који су, тада као и сада, чинили ДПС и коалициони партнери! Иста та адреса одговорна је и што се гњави са куповином новог ферибота. Мерка се годинама, као да купијемо суперсонични авион најновије генерације! За то вријеме, из оближњег Драча свакодневно према италијанској обали плове најмање два ферибота.

Математичари ће лако израчунати економске показатеље тих путовања. С обзиром на развој и модернизацију луке у Драчу, могло би се десити да, кад послије вишегодишњег осматрања коначно купимо брод, више не буде интересовања као некада, или ми не будемо у могућности да издржимо конкуренцију", додаје се у саопштењу.

Из барског одбора су казали да су то само неке посљедице нестручног и недомаћинског газдовања привредним потенцијалима Црне Горе.

"Губитак флоте је вјероватно највећа штета, али ни друге нису за потцјењивање. Због тога ми не престајемо да вас питамо о катастрофалној приватизацији барских предузећа, о распродаји природног блага, попут “Маљевика”и “Краљичине плаже”, о градњи на пјени од мора, о скандалима са становима солидарности и са зградом за запослене у здравству и просвјети… Много питања…

А Ви, господо из ДПС-а говорите само на здравицама, на фештама које учестају пред изборе. Озбиљних дговора нема, па нема", закључено је у саопштењу.

Коментари
List Crne Gore
List Crne Gore: Raz.isljale nase glavesine i htjele su da tu liniju " namjeste" Srbiji, ali ne pasu rijecni brodovi. A sti jeste, jeste dali su puno i Crnogorci i Hrvati za gradnju Luke Bar. Nemijte se grijesiti. Republika Hrvarska nije drugo gdje imala ulagati, a i sestra joj Republika Crna Gora. Tamo da ne Republika Srbija idvajala sicusni dio, taman toliko kolimo je kako rece g' sn M za provinciju. E, druskane tada je bila La Provance. E, zato je NATO tu i kako bude diktirao taki cemo slusati. Potnji pogazeni bili, mimo ove nase " zlatne djece". Prvo su pokupili sva " dibra" od turista uz Italije, a sada cemo od sunca mizda, imati mo yenegrine malcice tamnije puu. A i ova zracenha, za Boga miloga. Mozak nam uzavrio pa ne znamo ni lumu, ni mire, ni bridove ni ljudstvo koristiti. Bolje dati komsijama-sestri HR
27.05.2018 21:28
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar