Ћирилица Latinica
17.05.2018.
Политика

Демос пита гдје су милиони од Маљевика

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

 

Прича о Маљевику, како саоштавају из ДЕМОС-а,  личи на научну фантастику.

"На неку измишљотину, скеч!  Ко би нормалан (а да није из Црне Горе) могао повјеровати у озбиљност општинског пројекта, чији почетак је још 2012-те оглашен на сва звона? " - наводи ОО ДЕМОС-а Бар.

У наставку саопштења достављеног "Барском порталу" се наводи:

Данас, 2018-те, не да није завршен, него се не зна ни шта је урађено, ни гдје се стигло, нити када И како ће се завршити. А не зна се ни гдје су паре! Једино што се са приличном сигурношћу може претпоставити јесте ризик да најављене стотине милиона еура испаре!

Да се и овај “велики подухват” заврши на штету Општине Бар и њених грађана, који би могли остати без још једног од најврједнијих ресурса.

Од почетка мандата Општинског парламента, на првој радној сједници 2014. године, представници ДЕМОС-а тражили су да се отвори прича о Маљевику. Исти захтјев понављали су скоро на сваком засједању.

Искористили су и посљедњу прилику, незавршену 21. сједницу, и поново затражили извјештај о реализацији закључака о Маљевику и одговор на питање да ли Општина новац од продаје Маљевика држи у Првој банци? Наравно, предлог је одбијен.

Велико је питање да ли ће нове прилике бити, да ли ће засједање формално бити завшено, јер су избори на прагу, а недавни покушај је пропао због недостатка кворума.

Иначе, једина озбиљна расправа о Маљевику у Скупштини Општине вођена је 2016. године. Нису одборници владајуће коалиције изненада одлучили да направе изузетак, да уваже захтјеве и предлоге ДЕМОС-а и остатка опозиције, већ је повод био Предлог одлуке о измјенама и допунама ДУП-а Маљевик.

Најприје је одборник Саво Вујошевић интервенисао процедурално, предлажући да се, прије расправе, Скупштина Општине и јавност упознају са информацијом која је одборницима достављена уз предлог одлуке. Услиједиле су паузе, консултације, образложења...

Потом је, у име свих одборничких клубова опозиције, Вујошевић предложио да Скупштина поводом ДУП-а Маљевик донесе следеће закључке:
- СО Бар констатује да је у парничном поступку Општине против СОНУБА Монтенегро доо Подгорица Основни суд у Бару донио пресуду којом се тужени обавезује да плати 9.345,710 евра.

Пресуда је постала правоснажна крајем 2013-те, а извршна у фебруару 2014.године
- задужује се предсједник Општине да у року од 30 дана наплати новчана потраживања и уплати их на рачун Општине Бар; након тога да обавијсести представнике СОНУБЕ да је Општина спремна да наплаћена средства стави на посебни рачун, као своју гаранцију и спремност да цјелокупни износ уложи на подручје ДУП-а „Маљевик“ уколико СОНУБА покаже озбиљну намјеру да реализује овај план.

- уколико не буде могуће реализовати претходне закључке, предсједник се задужује да у року, не дужем од два мјесеца, реализује извршење правосудне судске пресуде и наплати новчано потраживање
- одлаже се усвајање ДУП-а „Маљевик“ док се не спроведе извршење правоснажне и извршне судске пресуде.

Свакоме одговорном, добронамјерном и елементарно разумном ови закључци би били савршени. Не би требало да буде сметња што долазе из опозиционих клупа. Довољна препорука им је што су у складу са одговорношћу и обавезама савјесних одборника и што на најбољи начин штите интересе Општине Бар.

Међутим, предсједник Општине није мислио тако. Баш напротив. Он је говорио о доброј вољи и Општине и инвеститора?!! Као да се вишемилионски послови базирају на доброј вољи!

Може једино ако имаш гласачку машину, која ће подржати све што предложиш! Релаксиран том чињеницом, Градоначелник је предложио доношење закључака на који начин да се дође до договора.
Закључци о начину! Па има ли то игдје, осим у Бару!

Господина Срзентића никакве дилеме нису мучиле. Он је увјерен да ће будући туристички комплекс Маљевик, у који ће бити уложено 300 милиона евра, „нашу Општину веома високо позиционирао на туристичкој мапи Црне Горе и регије“.

Услиједиле су дискусије и опозиционих и позиционих одборника, паузе, консултације, па гласање по прозивци, чији је исход лако погодити. Значи, бисер на црногорској туристичкој мапи само што није!

Живи били, па видјели!

Одборници ДЕМОС-а нису повјеровали у туристичке рајеве, који само што нису. И 2017-те С. Вујошевић тражио је да предсједник Општине информише одборнике и грађане о предузетим законским радњама, које се тичу извршења правоснажне, извршне судске пресуде у вези са Маљевиком.

„Да видимо ђе је девет ипо милиона евра! Постоји основана сумња да одређене тајкунско-криминалне групе спрјечајау извршење пресуде, чиме ће додатно бити оштећена Општина, која је опљачкана, док сте Ви били на њеном челу... Шта ви предузимате и шта ћете предузети да се изврши ова правосудна пресуда“?

Одборници ДЕМОС-а нису дозвољавали да се заборави Маљевик. Скоро у свим предлозима допуне дневног реда инсистирано је да предсједник Општине поднесе извјештај о најпознатијем, а вјероватно и једном од највриједнијих, детаљних урбанистичких планова у Општини.

Интересантно је да је у протеклом четворогодишњем мандату Скупштине Општине Маљевик два пута био у дневном реду, али је гласовима владајуће коалиције из дневног реда нестао! Тешко је повјеровати да је било случајно.

Дакле, један четворогодишњи циклус се завршава без објашњења и одговора шта је урађено, зашто се извршење пресуде одлаже и зашто се ништа не ради у Маљевику? И најважније питање: Гдје су милиони еура? На ком рачуну? У којој банци?

Пошто први човјек Општине годинама избјегава да нам то каже, можда би требало да питамо власника Прве банке? Да наше паре нису тамо?

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar