Ћирилица Latinica
23.05.2018.
Политика

ДЕМОС: Прича о легализацији - јабука раздора

Аутор: Редакција 4 Оставите коментар

Општински одбор ДЕМОС-а Бар, огласио се још једним саопштењем које је достављено "Барском порталу".

Објављујемо га интегрално...

**********************************************

И прије почетка кампање неки правци борбе за гласове у Бару су могли да се наслуте. Није била нужна превелика памет за процјену да дио опозиције критику неће усмјерити према владајућем ДПС-у, већ ће се “уједати” између себе и тако хитати ка што повољнијој позицији кад дође до “подјеле плијена”.

Лако је било погодити и шта ће бити ексклузивна тема. Наравно легализација! Да је нису спремали за кампању, ДПС и партнери би поштовали закон, па би услови легализације били познати прије избора.

Подсјетимо, Закон о планирању простора и изградњи објеката је ступио на снагу 14.10.2017. године (сл.лист ЦГ 64/2017).

Члан 164 став 9 овог закона прописује: “услове,начин,рокове и поступак плаћања накнада за комунално опремање грађевинског земљишта за бесправне објекте прописује надлежни орган локалне самоуправе, по претходној сагласности Министарства“, а члан 213 став 2 поменутог закона прописује: “јединица локалне самоуправе дужна је да пропис из члана 164 став 9 овог закона донесе у року од 60 дана од дана ступања на снагу овог закона“.

Нажалост то није урадила однарођена власт у Бару.

Поводом непоштовања закона,половином јануара 2018.године,огласило се Министарство одрживог развоја и туризма ЦГ.

Наговјестили су да ће покренути мјере из закона ако локалне самоуправе не донесу у најкраћем року подзаконска акта,која се односе на легализацију објеката,чиме се онемогућава остваривање права грађана.Због тога Влада може да разрјеши предсједника општине и распусти скупштину.Да је среће тако би и било, али по оној народној „врана врани очи не вади“ то се није десило.

Кад је већ тако, „играчима“ је остало да се пресаберу и крену у акцију. Најбучнији и најактивнији је био „трговац“!

Растрчао се по свим дјеловима општине, увјеравајући грађане да ће легализација бити скоро џабе, само ако буду „бирали Бар“! Саслушао човјек грађане и одлучо да им, као освједочени добротвор (sic!) испуни жеље.

Смислио генијалну математику: 25 хиљада нелегалних кућа, просјечно по 120 квадрата, укупно три милиона квадрата. Легализација 10 евра по квадрату, укупно 30 милиона! Дивота!

Онда ће „трговац“ позлатити и себе и Бар! Изгинуће за народна права и неће, каже, по сваку цијену бити власт. По сваку неће, али по неку можда и хоће. Већ је показао да је алав и на власти!

Можда би ова шећерлема од Цаканове приче и заварала народ да се нису појавили нови играчи, наоштрени да одбране „ауторска права“ и добро науче памети крадљивца истих.

Наиме, у име „породичне партије очева и синова“ огласио се млађани Стефан Шуштер, тврдећи да је „носилац листе „Бирам Бар“ инспирацију за причу о легализацији нашао у изборном програму Социјалдемократа.....који су јасно и недвосмислено питање легализације ставили у центар изборне кампање..“

Шуштер је објаснио да је СД реално сагледала економско стање грађана, уважила њихово вишедеценијско улагање у инфраструктуру и процијенила да цијена легализације објеката до 200м2 не смије бити већа од 15е, а за веће објекте не смије бити већа од 25е по квадрату. Ова рачуница је мало озбиљнија од Цаканове, али има и она „кваку“.

Ове цијене „важе без обзира у којој зони се објекат налази...легализација објекта не може се одређивати према вриједности земљишта на којем се објекат налази“! Виђи ђавола!

Можда ово јесте брига о грађанима, али мало више о својима. Није никаква тајна да су рођаци, кумови и пријатељи важних чланова партија на власти, власници највећег броја објеката подигнутих на најљепшим плажама и најатрактивнијим локацијама.

Па да њима буде квадрат као мученицима који су негдје озидали скромне куће за скромне породице! Праведно нема шта.

А замислите кад би власници грандиозних грађевина на пјени од мора платили макар пола реалне цијене! Сиротињи би могли да легализујете куће бесплатно.... Али није то овдје опција...

Још једно питање је интересантно. Зашто се, на врхунцу кампање нападају партије које годинама бораве испод скута ДПС-а? Да ли је то борба за позиције кад језичак буде претезао! Или је све то представа по задатку, да се заварају наводне колеге из опозиционих редова. Видећемо!

ДЕМОС-у у кампањи легализација веома важна,али није најважнија тема. Не зато што немамо добре идеје, него зато што знамо да је свака прича беспредметна прије него што се примјене законска рјешења и најзад донесу одлуке, које ће бити на обострану корист,како грађана Бара тако и Општине Бар.

Без тога, прича о легализацији је само обећање без покрића и предизборна „шарена лажа".

Коментари
Hahaha x 3
Hahaha x 3: Jao jao jao... Opozicio i Bogu si teška. Pa jel vi shvatate da cete kucati na Cakanova vrata 28.05. da molite za podrsku, da nudite apsolutnu vlast samo da skinete Mila i "njegove" ? I onda cete nakon ovakve kampanje (prljave i bijesne) da ocekujete da vas podrzi, a kad ne bude to uradio kazacete "eto jesmo li vam rekli". Narod ne moze od vas ocekivati promjene !
23.05.2018 11:20
Leka
Leka: Sve istina, ali ipak glasamo DF - SNP, broj 1, jer nemate cenzus a i Miodragu Lekicu izlapelom vise niko ne vjeruje.
23.05.2018 11:25
Čarmak
Čarmak : Pa kolege iz demosa i mi i vi dajemo po dontu najvise glasova DPSu. Kako? Pa necemo preci cenzus i baravno najveci dio nasih glasova ce se preliti DPSu.
23.05.2018 11:29
3-B
3-B: Čarmak udbaški folirantu
23.05.2018 17:12
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar