Ћирилица Latinica
18.05.2018.
Политика

ДЕМОС: Случај "Краљичина плажа" је за затвор

Аутор: Редакција 1 Оставите коментар

Колико пута су одборници ДЕМОС-а у протекле четили године помињали Краљичину плажу, досадили би Богу и народу.

Али, колеге из владајуће коалиције нису ни трепнуле… Већ на једној од првих сједница, одборник Саво Вујошевић је инсистирао да Скупштина расправља о овој теми.

Прецизније, тражио је да се донесе одлука о повлачењу сагласности СО на продају општинске имовине, катастарска парцеле број 1278/7, листа непокретности бр 273 КО Мишићи, познатију као Краљичина плажа.

Није то било каква парцела. Ради се о скоро 190.000 м2 земаљског раја. Дакле, није чудо што је Вујошевић истрајно указивао на неопходност да Тендерска комисија поднесе извјештај о продаји и тражио да продаја буде поништена.

Прича о Краљичиној плажи једна је од оних за рубрике “Вјеровали или не”. Од оних због којих би, у уређеним и озбиљним земљама, учесници “посла” напунили затворе. Код нас никоме ни длака са главе није фалила.

Почело је 2012. када је Општински парламент усвојио одлуке о покретању поступка продаје земљишта у залеђу Краљичине плаже и изради Детаљног урбанистичког плана “Дубовица”.

У образложењу је наведено да је Комисија Управе за некретнине Црне Горе вриједност земљишта процијенила на 73,58 евра по квадратном метру.

Пошто је Влада донијела Закључак о давању сагласности општинама Бар и Будва за отуђење непокретности, предсједници ових општина обратили су се Управи за некретнине Црне Горе. Експерти из Управе сада су утврдили јединствену процјену, нижу од претходне – 63,43 еура по квадрату.

Тада почиње заплет. Мимо знања СО Бар, Тендерска комисија креће у акцију. Цијену спушта на 50 евра по квадрату!!! Истине ради, нужно је рећи да су три члана Комисије из Бара били против ове одлуке.

Узалуд.

Прегласале су их колеге из Владе и Општине Будва! Значи, званично утврђена цијена коју је утврдила Скупштина Општине, смањена је за 13,43 евра по квадрату!

У укупном износу цијена је за пет милиона и 690 хиљада еура мања од званично утврђене. Штета барске општине је два и по милиона еура! Треба ли рећи да Тендерска комисија није била овлашћена за доношење овакве одлуке. Сва овлашћења припадају Општини.

Дакле, било би нормално и одговорно, била би дужност предсједника Општине да о томе обавијести Скупштину. Била би, али је изостала. То што је цијена скоро за четвртину смањена од званичне процјене, није било повод да се закаже ванредна сједница СО, или макар да се ова тачка уврсти у дневни ред редовног засједања!

Да скандал буде већи, одборници су из медија сазнали да су општине Бар и Будва дужне да изграде нову инфраструктуру до парцеле, што ће коштати око 3,7 милиона. А има и још.

Купац ће за сваки случај овај износ од купопродајне цијене уплатити на прелазни рачун, док општине не заврше инфраструктуру.

Значи, земљиште се не продаје ни за 50€, већ за 41,26€ по квадратном метру! Званична процјена од 63,43€/м2 умањена је за 22,17€/м2!

Имао је право однорник Вујошевић кад је у Скупштини питао: “Зар не би било боље да су општине Бар и Будва са 3,7 милиона направиле инфраструктуру и урбанизовале парцелу, чиме би му вриједност повећали најмање пет пута”?!!

Не, нису ту опцију разматрали мајстори. Швајцарску би у црно завили! Узгред, ти мајстори, односно њихове партије, владају и даље, и ових дана Баранима обећавају процват невиђених размјера.

Коментари
Branka
Branka: Istina je ovo, ali glas za Demos je rasipanje glasova, zato opozicija slozno da glasa za DF - SNP, broj 1 u Baru na glasackom listicu
18.05.2018 16:07
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar