Ћирилица Latinica
13.11.2018.
Политика

ДПС без јединственог става око локације за вртић, проговорио и дух Енвера Хоџе

Аутор: Редакција 20 Оставите коментар

Поједини одборници Демократске партије социјалиста, како „Барски портал“ сазнаје, подржвају Грађанску иницијативу којом се тражи изналажење алтернативне локације за градњу вртића, о којој се јуче расправљало у барском локалном парламенту.

Непостојање јединственог става у ДПС-у је, запараво, и главни рзлог што јуче није дошло до гласања одборника о предлогу иза којег је стало више од 3.500 грађана Бара. Изјашњавање народних представника у СО Бар о овој, веома врућој теми, одгођено је за четвртак.

За наставак започете градње вртића на локацији крај Гимназије „Нико Роловић“ чврсто су се јуче изјасниле једино Социјалдемократе, док су изричито за уважавање иницијативе грађана одборници ДФ-а, СНП-а, Праве ЦГ, Демокарата, Уре и СДП-а.

За Радомира Цакана Новаковића и његову странку „Бирам Бар“, како је казао, разговор с грађанима нема алтернативу.

„Наша дјеца не смију бити таоци политике. Ми смо о овом проблему разговарали са грађанима, имамо јединствен став. Нека сви гласају по савјеати и за будућност града- казао је Новаковић, који је потпредсједник Општине.
У име подносиоца иницијативе коју је потписало преко 3.500 грађана, аргументе против садашњег рјешења одборницима је представила адвокат Александра Лековић.

Са њом су у СО били још шесторо грађанских активиста,у име подносилаца иницијативе. Лековић је нагласила да нико од потписника иницијативе није против градње вртића, али „не на том мјесту“ и истакла да је градња на том мјесту незаконита. 

Лековић је подсјетила је да је 29. септембра 2009. у СО Бар донијета одлука о измјенама ДУП-а Тополица, гдје је дефинисана намјена парцеле. Како је подвукла, све након тога је незаконито – у законском року, до краја 2010, није било ни ревизије ни издавања грађевинске дозволе, ДУП је  престао да важи, а није донијета одлука о његовом продужењу.

"Локација у гимназијском кругу је у цјелости супротна условима за овакве установе, већ сад је гимназијско двориште недовољно и за њихове ђаке. Избор локације је незаконит и у директној колизији са позитивним законима ове државе", истакла је Лековић.

Поводом коментара да одустајање од градње на овом мјесту Бару одузима намјенски кредит од два и по милиона евра, она је рекла да је и Улцињу додијељен овакав кредит „а они су тек послије четири године пренијели земљиште Министарству просвјете“.

"У Бару постоје јавне површине за које не треба јавна распрана јер су намијењене за јавне површине. Саобраћајна сагласност за садашњу локацију издата је двије године прије урбанистичко-техничких услова што је незаконитост пар екселанс. Вртић на овом мјесту нема смисла, он треба тамо гдје се град развија. Јако је битна и несагласност објекта са медицинско-хигијенским стандардима ове земље... На основу свих ових аргумената планирана градња није утемељена у законима ове земље које смо дужни сви да поштујемо", рекла је Лековић.

У завршној ријечи, она је истакла да је све почело од средњошколаца”, треба сви да будемо поносни на њих, они дају наду да има будућности за овај град и ову земљу”.

"Управни суд може да поништи законитост грађевинске дозволе. Несагласност је текстуалног и графичког дијела ДУП-а и он пада на Уставном суду", нагласила је Лековић.

За Василија Лалошевића (СНП) ово је јединствена иницијатива грађана Бара, тзв.грађанске акције, која је без икакве политичке конотације освјежила Бар и дала наду да у овом граду постоји храброст, младалачки бунт и визија града пуног солидарности, економског благостања и просперитета.

"Више вриједи ова грађанска иницијатива у суштинском смислу, него бројне одлуке које ће овај парламент донијети или је доносио. Стога, порука вама из власти, застаните мало и саслушајте глас народа. Културне манифестације, умјетнички перформанси, које су ови млади људи осмислили, дали су један племенити и авангардни тон читавој тзв.чемпрес револуцији.


Ми јесмо за изградњу вртића, али не на овој локацији, с обзиром да се уништава вишедеценијски симбол младости Бара, култно мјесто двориште гимназије, на којем су генерације одрастале, а постоји много других, повољнијих локација. Не дозволимо да неки лоши ђаци барске гимназије, униште оно што су стварали они најбољи",поручио је Лалошевић.

Мр Дејан Ђуровић (ДФ) казао је да би пред аргументима које је у име ГИ изнијијела Александра Лековић промијенио став и подржао ту иницијативу чак и да је прије тога којим случајем био присталица градње вртића на спорној локацији.

“Да нисам имао јасан став, овај наступ госпође Лековић би ме навео да промијеним однос према овом питању.Овдје нам не треба партијско надгорњавање. Прије ћу вјеровати овим људима чија дјеца треба да похађају вртић, него вама који професионално браните оно што режим нареди или планира, говорећи о кредитима које ћемо изгубити у случају да се градња одложи односно промијени локација за ту намјену.

Ви тим кредитима уствари задужујете баш ту дјецу која ће похађати вртић, не поклањате нам тај новац. Ако за 35 година у Бару није направљен ниједан вртић, нека се сачека још тих 12 мјесеци. Нећете ваљда ићи против 4.000 грађана Бара који стоје иза ове иницијативе – казао је Ђуровић, обраћајући се представнику Министарства просвете Филипу Грујићу, који је претходно прочитао став о неопходности реализације започете градње, у име тог министарства.

Ђуровић је замјерио челницима Општине “што људе из Одбора за статут и прописе стављају у непријатну ситуацију да читају став како ГИ није усклађена са прописима”.

“Вјерујте, и мени је било непријатно да их слушам, а како ли је тек њима било што су приморани да прочитају то што им је речено” – казао је Ђуровић, критикујући то што је у име Одбора за Статут и прописе Никица Пурлија прочитала, по њему политички став да грађани нису своју иницијативу усагласили са новим Статутом општине.

„Директорица вртића каже на отварању вртића “Мала лука” да је ријешила проблем вртића и чему сад журба. За вртић имамо двије локације - једну код бувље пијаце, а другу у Бјелишима. Није проблем да се чека још годину дана. Ионако је министар Павле Радуловић рекао да се на дозволе неће више чекати, и зашто онда причате о страху о одлагању цијелог посла на неких пет година, како се овдје могло чути“ – нагласио је Ђуровић.

Управо због непостојања јединственог става унутар ДПС-а о овој теми, како се вјерује, шефица филијале те странке у Бару и одборница, Бранка Никезић, бавила се за скупштинском говорницом искључиво “техничким мањкавостима” Грађанске иницијативе.

"Има 12 посто дуплих потписа, два посто потписника нису уписани у бирачки списак, са Тополице је 49 посто потписника, а из других дијелова Бара 51 посто", рекла је Никезић, наводећи и анализу старосне структуре потписника.

На то је Милош Шуштер (УРА) добацио “знате ли и висину потписника”, а Лалошевић да ово није радио “ни Енвер Хоџа”.

"Предлажемо консензус да дођемо до правих података на које не може бити приговора. Изненадиле су ме ријечи Лековић да градња није законом утемељена, да се овако детаљно сваком објекту приступало, ниједан не би био изграђен и не треба да се ломи на оваквом објекту", рекла је Никезић.

Главни пројектант Миљан Шишовић рекао је да је у потпуности испоштован Правилник о изградњи предшколских установа и да објекат на тој парцели „задовољава у бројкама све што код вас изазива дилему“.

Филип Грујић из Министарства просвјете питао је да ли су пређашњи револти Барана поводом кашњења тендера за градњу вртића „долазили од ових истих људи који се сада буне против градње“.

"Ако се не наставе радови, Бар постаје најпребукиранији град за вртиће, нарочито у урбаној средини. Ове школске године  у барски вртић уписано је 1391 дијете што је само 45 посто обухвата. Кад је рађен кредит, било је 750 дјеце у барским вртићима и сад је нови објекат пријеко потребан, а ту су и 40 нових радних мјеста. За нови вртић требаће пет година или дуже и неки нови кредитни аранжман јер постојећи не може да чека.

Објекат вртића у урбанистичкој парцели потпуно испуњава све тражене параметре и подаци у иницијативи су нетачни. Мастер план предвиђа нову гимназију у Бару, ми смо поносни на функционалност овог вртића, требаће најмање три године за нову локацију, извођач узима пенале од 150.000 евра, планирана два и по милиона еура иду у другу општину а неће бити реконструкције других вртића у Бару", додао је Грујић, а његове наводе подржао је и Миодраг Перуничић из Дирекције јавних радова.

Драган Туфегџић (Демократе) је указао да смета медијски притисак да се изазове осјећај кривице “да смо против вртића-сви смо овдје за, али, ово је једина зелена површина која је сачувана у центру града”.

"Из овог кредита се у Пљевљима и Подгорици граде вртићи далеко од центра града. Сад кажете чекаћемо пет година, а зашто сте ћутали када је фирма Блажа Ђукановића рушила тендер жалбом и тако изазвала кашњење", казао је Туфегџић.

Драган Војводић (СДП) је рекао да би одборници СО 2009. гласали против градње оваквог вртића да су му знали габарите. Милош Шуштер (УРА) је рекао да је нови вртић три пута већи од планираних у ДУП-овима три пута раније. Он је предложио нове локације по ДУП-у Тополица 3 и ДУП Тополица-Бјелиши, односно доградњу постојећег вртића.

Стево Новаковић (Бирам Бар) је нагласио да је велика предност ове партије јер не мора да пита Подгорицу како да гласа, навео да је овај одборнички клуб за вртић, “али, размислимо да ли има боља локација”.

Стефан Шуштер (СД) је рекао да је раније било комплекснијих проблема око кјих је требало исказати иницијативу “јер је консензус да сви желимо вртић на Тополици”.

"Закаснило се са иницијативом јер се почиње од почетка а не од краја. Нова процедура траје три до пет година и то није флоскула већ чињеница свидјело се то некоме или не. Градњом се не уништава парк јер га никад није ни било, а стотине чемпреса су ту посјечене због градње зграда и путева. О круговима се дигла непотребна прашина, Клуб СД је без алтернативе за градњу овдје", рекао је Шуштер.

 

Раичевић: Замјерам професорима што су ме ускратили за часове у амфитетару


"Кроз аналитички приступ, без емоција, добићемо свеобухватну информацију која је пријеко потребна. Нећемо сучељавати, већ размењивати аргументе. Грађанска иницијатива је корективни фактор власти и то је пожељно", рекао је  предсједник Општине Душан Раичевић.

Он је потом замјерио да је ова иницијатива била својеврсни повратак у прошлост “а ми као млади људи морамо се јасно окренути развоју и будућности”.

По ријечима градоначелника, ова локација је утврђена свим плановима, почев од 1993. која је “полазна тачка у планирану ДУП-а Тополица, и тада су људи на истом локалитету планирали вртић, истина, мањих габарита”.

"Саобраћајна проблематика ове локације је рјешива, а подаци министарства о пребукираности барских вртића јасни. Град се мијења, остао је и без Пристана, и старе гимназије прво у Старом Бару, а онда на Крсти путева.

Просторно планирање је озбиљна струка и захтијева одређено вријеме, не може се лицитирати колико треба дана за план, могу да вјерујем да се на почетку позивало да се локација измјести лијево или десно десет метара. Грађевинска.дозвола истиче првог марта 2019. За нову локацију треба нова планска документација, нови конкурс... А за све то треба вријеме", указао је Раичевић.

Он је представио и податке о изградњи вртића на овој локацији до којих је дошла комисија у саставу Игор Милошевић, Никола Дракић и Снежана Лабан, коју је формирао” и у информацији пише да је могуће побољшање саобраћаја око локације”.

"Приликом посјете гимназији, замјерио сам професорима што сам као ђак гимназије био ускраћен за часове физичког васпитања, биологије и филозофије у амфитеатру, а који се ту изводе посљедњих двадесет дана", рекао је поред осталог Раичевић.

Коментари
Rad...
Rad...: Jadan i cemeran Bar kada je dozvolio jednoj priucenoj srednjeskolki Branki Nikezic da bude i da postoji u politickoj sceni Bara. Niko nije pravednije i cestitije postupio prema njoj kao Becka, njena rodjena sestra, kada je drzala u kancelarijskom pritvoru. Pazite njene rijeci: Koliko je pažnje DPS posvetio ovoj temi, tačnije reakciji građana, pokazuje analiza liste potpisnika inicijative koju je predstavila predsjednica barskog odbora i odborničkog kluba DPS Branka Nikezić. "Ima 12 posto duplih potpisa, dva posto potpisnika nisu nisu upisani u biracki spisak, sa Topolice je 49 posto potpisnika, a iz drugih dijelova Bara 51 posto", rekla je Nikezić, navodeći i analizu starosnie strukture potpisnika. Na to je Miloš Šušter dobacio “znate li i visinu potpisnika”, a Lalošević da ovo nije radio “ni Enver Hodža 1949”. "Predlažemo konsenzus da dođemo do pravih podataka na koje ne može biti prigovora. Izenadile su me riječi Leković da gradnja nije zakonom utemeljena, da se ovako detaljno svakom objektu pristupalo, nijedan ne bi bio izgrađen i ne treba da se lomi na ovakvom objektu", ukazala je Nikezić. NESRETNA OPOZIICIJO sta vam ovo govori, da su sve potpisnike ubacili u svoju bazu podataka koju imaju, i sa kojom vrse politicki pritisak na glasace i dobili analizu potpisnika. Inace DPS clanovi ne smiju da potpisu. Ovdje treba podnijeti tuzbu zakrsenje ljudskih prava i sloboda. Ko je njoj dozvolio da uzme potpisnike i da ih analizira. Imate spreman slucaj pa izvolite procesuirajte Branku. A onda je procesuriajte koji su to objekti po njenim saznanjima gradjeni nezakonito.
13.11.2018 09:44
BURA
BURA: Bravo Saska Lekovic, ovu nepismenu balavrdiju jedino mozemo pobijediti primjenom struke i znanja koje su potpisnuli iz sopstvenih redova. Tu su najtanji i tu ih treba gadjati. Molim te analiziraj prijetnje Damira Sehvica i provjeri da li iima elementa krivicnog dijela, prijetnje i zloupotreba sluzbenog polozaja u smislu da ce on zabraniti dalju investiciju u obrazovnu infrastrukturu. Misljenja sam da ima
13.11.2018 09:56
DJUKA
DJUKA: Lijepo je Dusan Raicevic juce rekao moramo poceti da razmisljamo prvo o opstem pa o sopstvenom interesu. Kad je deponija Mozura podignuta dje je, a to je po meni idiotizam, da je Zivko Nikolic ziv strasan film bi mogao napraviti i posprdati se sa tim cinom. E tada niko iz centra nije reagovao znaci po sistemu briga me nije pored moje kuce ama ni makac jedan ni Mrkojevici niko zivi a to je naspram vrtica veci kiks kako ekoloski kako ekonomski u kojem hocete smislu. E sad kad je nesto u grad pa smeta nekome sad halabuka. Gospodo nije najsrecnije resenje ali avaj bezmalo 9 godina se zna dje sto i kako ce se graditi, sad neki poslanici peru ruke koji su tada u vlast bili ja nisam znao ovo ono da sam znao da je tu ne bih ruku digao za ovakav vrtic. E pa drugovi i drugarice odbornici kad si odbornik posao ti je da citas da gledas da provjeravas da istrazujes i pratis, a to sto polupismene stavljaju u parlament grada to je tek prica za sebe. Dakle ovo je pred svrsen cin po meni treba ga ostaviti i svim silama upirati na gradsku upravu da se te saobracajnice prosire i dorade kako je rekao predsjednik opstine, i ako imamo u vidu da se planira nova gimnazija sve ce posle toga ostati na ovom nivou sto se guzve tice. Dakle da zakljucim nije najsrecnije resenje ali gopsodo bili pratiti, a najvise me nerviraju profesori FOLIRANTI koji niti jednom nisu nista tu organizovali ama nista ni knjizevne veceri ni fizicko ama nista ljudi svi smo ili vecina isli u tu gimnaziju pa i sami znate da istinu pricam.
13.11.2018 10:21
Boro
Boro: Ako se nije reagovalo prije 9 God reaguju sada neke druge generacija, sve se menja, Da Bar nema prostora pa nekako da se proguta ovaj arhitektonski promasaj, ali ima. Tamo gdje nema iskrene brige "argumenti" su banalni kao analiza potpisnika peticije . Oni imaju jedini slusni kanal prema Podgorici dok su im Barani smijesna rabota
13.11.2018 11:09
Igor
Igor: Cakane svaka ti cast!!!Pokazao si da si tu zbog svojih Barana.Samo naprijed Barani su u tebe i Biram Bar
13.11.2018 11:34
Nikolina
Nikolina: Jedino Cakan i ovi njegovi tutumušani ne rekoše jasno za šta su. Ni vino ni voda. Htjeli bi da se ne zamjere gradjanim koje su onako prodali jadno potrčavši u koaliciju sa Mićom Orlandićem, a sve govorio da nema te cijene po koju bi ušao s njim. Toliko o moralu i principa te sekte.
13.11.2018 12:46
Za Igora
Za Igora: Koji Barani u ime kojih Barana ti pricas. Cakan je nedostojan da se pojavi bilo gdje posebno u Stari, Bar jer sada ni tamo nema starobarana vec migiranih sjevernjaka koji su napravili Kasabu od Starog bara koji je nakd bio Elitni dio. Dzaba mu se uvlacit za patike i 50 eura i Dzabe ga pokusavate napraviti onim sto nije Pita ne pravi od g.....
13.11.2018 13:44
Branka ali u Zabrinutom izdanju
Branka ali u Zabrinutom izdanju: Prijetnje da ce Bar ostati bez vrtiva, i to od Onoga ko je placen parama dijelom i samih Barana je dovoljan razlog za smjenu Ministra. Kada su vidjeli da to ne pali onda su pojacali prijetnje da nece biti ni ulaganja u rekonstrukciju. I to od Ministra ciji je mentor najveci kancerogeni politicar Mico Orlandic. Eto sada vi is SD koji se busate kako ste crnogorci kako cete ovo kako cete ono a bas cete Aerodrome itd... Vi sada morate koliko cujem da glasno pricate kako je opstrukcija gradnje vrtica protiv Crne Gore, udar srpstva na Vasu crnogorstinu. Da razgolimo stvari, Novac namjenjen vrticu planiran Budzetom drzave uplatite na prlazni racun do okoncanja procesa. To je namjenjen novac. Drugo. odlucivanje u parlamentu u cijem ime i za koga. Da li ste izabrani u lokalni parlament jer ste lijepi i pametni ili zahvaljujuci glasovima gradjana. Gradjani Bara, birali ove polupismene, politickim incestom stvorene partije, dali ste im moc da odlucuju. Evo sada se nosite s tim, pa sledeci put razmislite sto cete i kako cete. Evo Cakan je mocan ov nvodi i bira Bar, on ce Vam pomoci, a pitajte ga smije li ili ce proci kao Dzemo..... Ostaje Vam bitak golim zivotima da branite prostor a za u buduce pazite za koga glasate
13.11.2018 13:47
Yyyyy
Yyyyy: 2/3 cempresa mozda i vuse treba okinuti jer su prestari i ne sluze n8cemu. Ostaviti male krugove .tj malo pomjeriti pocetak gradilista i eto resenja.
13.11.2018 13:51
Yyyyy
Yyyyy: Zasto se robna kuca ne iskoristi za vrtic sa.. malim lzmjenama...to bi bilo mnogo bolje.iskoristit .prosttor koga doista ima dosta ..
13.11.2018 15:45
Yyyyy
Yyyyy: Jedino stvarno nema cempresa...krugova ima a i suncani sat
13.11.2018 15:46
BECKA
BECKA: Horizon logistic ili ti Rumija trans, dje je radio i nesretni Vido Dabanovic i Zarko Pavicevic, je u dugove prema opstini oko 2 miliona. Zaplijenite mu imovinu prebite dug i dobicete lokaciju dvije ili tri. To je jedna opcija. Park preko puta SOHO koji su Vujacici uzurpirali a to je opstinska zemlja, idelana lokacija.
13.11.2018 16:10
Vrtic
Vrtic: Ako vec vi nemate ideja pitaajte Zarka Nikada se Bar nece izgraditi vise planski i lijepo kao kada ga je on gradio i kada su nek8 strucniji ljudi pravili plan za grad i gradjevine koje su i sada simbol grada i odolijevaju vremenu
13.11.2018 16:39
Srdjan P.
Srdjan P.: Bravo advokatice Aleksandra. Vaš otac , pravdoljubivi Nikola Saranovic , bi još jednom bio jako ponosan na Vas...
13.11.2018 19:35
Sasa
Sasa: Nikezic nije zadovoljna sa Lekovic ,zato sto ima suzen mozak ne moze shvatiti znanje i sveznanje jedne Saske Lekovic..nisi vise partijski vojnik ,nego mumija..
14.11.2018 09:14
C. C. C. C
C. C. C. C: Dan kada je podnijeta inicijativa,ako bude prihvaćena,će biti zapamćen po rijetkom herojskom činu dijela gradjana. Sto su za Bar dobro uradilo dušebriznici,koji stree jedino od toga da drps ,makar neki od njih ne glasaju različito od centrale. Kada su mogli iznijeti sve podatke o potpisnicima peticije,sto li su spremni uradilo ili pokušati da urade istima. Samo ovaj podatak treba da zgrozi gradjane Bara. Da nije ovog medija ne bi se ni znalo za ove sramne podatke . Barani su svjedoci koliko je u Baru opljačkano za posljednje tri decenije pa. Je apsurdno govoriti o nekakvoj šteti. Smrt fašizmu sloboda narodu!!!
14.11.2018 19:29
Yyyu
Yyyu: Zarko je kralj
14.11.2018 22:06
C. C. C. C.
C. C. C. C. : Nema drps jedinstveni stav? Ima itekako kao i Orlandijevi pulenima. Ako može biti oni su gori od drpsovaca. Ako se može razumjeti stav upravnike vrtića jer je kao izbjeglica postavljena za upravnicu nema opravdanja za orlanove i drpsovce. Na noge narode!!! Smrt fašizmu sloboda narodu!!’
15.11.2018 15:05
Ggggg
Ggggg: Eto saska sad nek besjedi
17.11.2018 07:29
SOS
SOS: Zabusanti
18.11.2018 11:49
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar