Ћирилица Latinica
30.09.2021.
Политика

ДПС брани неодбрањиво

Аутор: Редакција 5 Оставите коментар

Реаговањем на иницијативу Момчила Лековића из Демократске Црне Горе да се преиспита сагласност СО Бар у вези са именовањем потпредсједнице Општине Бар Тање Спичановић огласио се ОО ДПС Бар.Из те партије у реаговању наводе следеће:

Драматичне су судбине појединаца у тоталитарним режимима. Кад је Кундера далеке 1965. године писао роман “Шала”, разоткривајући тиме сву тупост и бесмисленост једног тоталитарног уређења, нико није могао наслутити да ће више од пола вијека касније, локална перјаница једне партије која себе назива Демократама, покушати да своју политичку каријеру крчи слиједећи принципе тоталитаризма и то управо атакујући на појединца.

 

Разлог томе свакако не лежи у познавању принципа тоталитаризма или било којег друштвеног уређења, а још мање у познавању ангажованог књижевног стваралаштва, јер скромно образовање аутора овог беспризорног атака не пружа могућност за тако нешто. Разлог лежи искључиво у лошој намјери да се изврши бескрупулозна лична и професионална дискредитација особе о којој чак и политички неистомишљеници имају само ријечи хвале.

 

Не треба бити посебно политички мудар да би се закључило да се на овај начин заправо покушава раскрчити терен за наговијештено прљаву партијску кампању у сусрет локалним изборима. Покушавајући да један поступак, о којем је већ речено све што је требало рећи, користе као повод да из политичког живота елиминише личност са чијим моралним ауторитетом и професионалним угледом тешко могу да се носе. Демократе Бара су овим чином заправо себи задале политички аутогол.

 

Заслијепљени сопственом злурадошћу, овај Општински одбор партије која врши власт на државном нивоу, се заправо накалемио на беспризорну хајку коју је истим поводом покренула најприземнија медијска машинерија, предвођена порталима који свакодневно несметано одашиљу отворене фашистичке и дискриминаторске поруке.

 

Плативши данак неискуству и очигледној полтичкој наивности, барски одбор Демократа нашао се самопозван да стави шлаг на тој гадљивој торти бруталних лажи и увреда. Тиме су својим некадашњим бирачима послали јасну поруку којем ешалону припадају. Биједан покушај завријеђивања политичких поена како би се умјесто три евентуално дошло до четири одборничка мандата, на коначном политичком салду Демократа показаће се као дебео минус. Ипак ће бити да је тоталитаризам ваша нација, а оних који ће у Бару подржати овакав приступ је на сву срећу веома мало.

И да останемо у духу Кундерине фикције, која је у Црној Гори, нажалост, реалност. Далеко од тога да се изговорена ријеч од само три слова може назвати шалом, нити је то намјера ове успоредбе, али јој се мора одати признање да упечатљиво сублимира сав презир и отпор према политичком муљу, мржњи и лажима који понижавају Црну Гору, трујући и разарајући њено грађанско биће.

 

Лицемјеран је ваш покушај наводне одбране мултиконфесионализма и вјерског склада, али ако вам је истински стало до тих вриједности, а нарочито до утврђивања елемената кривичног дјела изазивања националне, расне и вјерске мржње, имамо за вас неколико задатака који захтијевају вашу промптну реакцију.

 

Објасните грађанима Бара када је и зашто прекинут традиционални мултиконфесионални обред изношења крста светог Владимира на врх Румије уочи Тројчиндана, као наша највриједнија нематеријална културна баштина?

 Да ли вас је узнемирила изјава истакнуте функционерке ваше партије којом је културне дјелатнике назвала “лажним умјетницима” и оптужила их да “носе слово У на реверу и у срцима” и да би “најрадије водили Јасеновац”?

 Ако је ваш преосјетљиви слух за међувјерски склад нарушила једна ријеч, како сте поднијели отворене увреде бројних функционера ваше партије на рачун поглавара друге православне вјерске заједнице? Да ли показујете бригу за међувјерски склад у случајевима када се једној вјерској заједници ускраћују њена Уставом загарантована права, док се негира њен идентитет, преиспитује њено поријекло, узурпирају и отимају њене богомоље, одриче право на постојање и када јој се насилно намеће вјерска идеологија која јој је неприхватљива не само са религијског, већ и са етичког аспекта? Да ли сте морали да зачепите уши док су поједини локални функционери у хору са поповима пјевали пјесме чији текст иде отприлике овако: “..лелечу Турци, кукају буле...”?

 Да ли сте били у принудном карантину када је тиватски четнички покрет данима пријетио да ће црногорска Пријестоница бити друга Сребреница?

 

Да ли сте се забринули за безбједност ваших суграђана када се јавно изражавало очекивање да ће на мирном грађанском протесту “симболично бити 8372 Милогорца”?

 

Да ли је у духу међувјерског склада изјава предсједника Општинског одбора Демократа Бијелог Поља и одборника у том граду који је грађане који су учествовали на мирном окупљању на Цетињу 22. августа окарактерисао као “шаку јада, углавном зле и несрећне”?

 

Да ли сте осјетили потребу да се због тих квалификација и увреда извините грађанима Бара који су били на том скупу? 

 

Да ли међувјерском складу у секуларној држави доприноси насилно извођење једног црквеног чина који сте и поред свих негативних безбједносних процјена и великог ризика по људске животе, отворено заговарали, а чак се и отимали за свој дио заслуга након тог “успјешног” десанта?

 

Да ли су грађани сами себе гађали гуменим мецима, шок бомбама и сузавцима или је то био благослов међувјерског склада? 

 

Да ли је у духу вриједности европске демократије, за које се декларативно залажете, да се једна грађанска парола као што је “Мрш фашизму!” третира као кривично дјело или је такав приступ слободи говора ипак ближи неким другим облицима владавине? Како бисте превели ту ријеч на неки европски језик?

 

 Да ли су ваши функционери привилеговани грађани, па нијесте нашли за сходно да преиспитате да ли спада у корпус подстицања мржње и нетрпељивости неовлашћено снимање приватних разговора и њихово објављивање, злоупотреба гостопримства и јавно исмијавање старијих лица због њиховог политичког опредјељења, омаловажавајуће саркастичне опаске на рачун службеног језика који је Уставом дефинисан као такав, етикетирање грађана на вјерској основи и јавно објављивање њихових личних података уз позивање на насилно поступање и социјално изопштавање? За функционере Демократа Устав не важи?

 

На крају, у најдобронамјернијем маниру, лично одборнику Лековићу бисмо поручили да умјесто правних акробација и немуштог тумачења Етичког кодекса, узме књигу у руке и спрема испите, како не би, као несвршени студент, остао међу ријетким кадровима Демократа који нијесу распоређени по дубини

Коментари
Maki
Maki : DPS-" Pandorina kutija"
30.09.2021 13:16
Gano
Gano: Lekoviću knjigu u šape jer ćeš ostati đe ti je i mjesto.Zagrij stolicu pametan si ti dečko,možeš ti to.Nemoj se predati jer imaš potencijala
30.09.2021 23:12
Za gana
Za gana: Budi dobar 😂😂😂😂😂😂😂😂
01.10.2021 09:03
Saša B.
Saša B.: Imate pozdrave od Purulije Branke napravi Vas ov...cama meee
01.10.2021 09:05
Sasa
Sasa: Neko ko je radio sve i svasta 30 godina ,kritikuje druge ,dosta je bilo.Ne citirajte Kunderu kao papagaji ,jer nijeste knjigu procitali.
01.10.2021 09:31
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
17.09.2021.
24
Црногорци
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar