Ћирилица Latinica
27.03.2018.
Политика

Душко Марковић у разореном и посвађаном Бару: Ово је слика Црне Горе, Русе ћемо протјерати

Аутор: Редакција 5 Оставите коментар

Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић је током радне посјете Општини Бар изразио увјерење да су у данашњим разговорима Влада и руководство општине Бар дали добру основу како да се може урадити више да би се у Бару, а самим тим и у Црној Гори, живјело љепше и квалитетније.

„Бар је мјесто и град по којем се Црна Гора препознаје. Није то само мјесто и простор које има ресурсе и простора за развој и раст наше економије. Бар је у ствари слика Црне Горе, мултиетничког, мултиконфесионалног склада. Овдје живе људи различитих вјера и нација у најбољем складу, у ономе што чува Црну Гору и њене вриједности. Овдје је културна баштина Бара, није само позната у Црној Гори него и широм планете.

Дакле, бити у Бару је заиста задовољство, посебно предсједнику Владе, али и разговарати у Бару о развоју потенцијала Бара је такође изазов, али и привилегија. Ја вјерујем да смо ми данас дали једну добру основу како заједно Влада и руководство општине Бар односно администрација локалне самоуправе може да уради више да би се у Бару живјело љепше и квалитетније, а самим тим и у Црној Гори“, истакао је предсједник Марковић у одговору на новинарско питање о резултатима посјете Бару.

Протјераћемо Русе

Одговарајући на новинарско питање да ли ће Влада пратити одлуке европских земаља које су одлучиле да протјерају руске дипломате, премијер је нагласио да је обавеза Црне Горе слијеђење европске спољне политике и солидарности и партнерства са чланицама из НАТО-а.

„Држава Црна Гора је чланица НАТО а, она је и кандидат за чланство у ЕУ, најбољи и прва наредена чланица Европске уније. Из тог чланства и тог процеса произилазе обавезе за нашу државу. Те обавезе произилазе у потреби слијеђења европске спољне политике, али наравно и солидарности и партнерства са чланицама из НАТО-а.

Ово што се десило у Лондону указује на то да је одговорност на руској страни, видјели сте снажну реакцију међународне заједнице у цјелини Америке, ЕУ и других земаља и наравно Црна Гора као одговорна држава, озбиљан и солидаран партнер, ће се данас или већ сјутра и сама одредити у односу на ту ситуацију”, казао је премијер новинарима у Бару.

Циљ Владе је да чува државне ресурсе и државни новац

Коментаришући објављивање списка државних службеника који су тужили државу и одговорности због судких трошкова насталих тим поводом, премијер је рекао да су то су јавни спорови који воде државни службеници, тражећи заштиту својих права, те да никада нико у овој земљи не смије да закине право ниједном грађанину иниједном запосленим, али да је, истовремено, регистровано да постоје шпекулативне и кримилане активности које штете државном буџету.

„Нема потребе да те материјале држимо под ознаком интерно. То су јавни спорови који воде државни службеници, тражећи заштиту својих права. Моја одлука да скинемо ознаку интерно са таквих материјала има два, да кажемо, два кључна разлога. Први је да никада нико у овој земљи не смије да закине право ниједном грађанину, ниједном запосленим, био он министар, био директор, па био и сам предсједник Владе.

Имамо случајева да неодговорним односом руководећег састава у државној администрацији трпе службеници и њихова су права закинута. А у финалу то плаћамо из Буџета. Пошто сам ја рекао да је државни новац светиња и да сваки еуро мора завршити у буџету, а не у приватбном џепу, сам одлучио да то учиним транспарентним. Да упозорим све државне чиновинике да не смију да закидају права запосленима.

Али истовремено смо регистровали да на овом простору имамо шпекулативних и кримиланих активности које штете државном буџету. Нећете ми рећи да је цјелисходно да неко остварује своје право, тужи државу за 3 еура из 2008. године. Знате због чега тужи – због тога што та тужба од 3 еура заврши са пресудом вриједности од 500, 600 еура. А то дијеле они који креирају такав амбијент. Дакле, због тога смо то урадили. Они који су остварили своје право у правоснажним судским поступцима то им право припада, па био то предсједник Апелационог суда, био то предсједник Врховног суда, очигледно су та права њихова закинута и та су права остварили. И то су разлози.

Нема скривене агенде, него само чистог и јасбног односа. Ми не откривамо личне податке никог никоме, јер нијесу матични бројеви, нијесу бројеви личне карте него подаци о именима и презименима и предметима који се воде против државе. Нека се љуте колико год хоће сви. Нека покрећу поступке цјелисходности тог нашег рјешења. Мој је циљ и циљ ове Владе да чувамо државне ресурсе и државни новац, па било ко да га узима или државни службених или приватник“ поручио је предсједник Марковић.

На додатно питање тим поводом, предсједник је рекао да је задовољан радом Заштитника имовинско-правних интереса, у складу са оним што су му законска овлашћења, али је нагласио да се мора мијењати закон, да се морају давати јача овлашћења Заштитнику која треба да ојачају његове инстистуционалне капацитете, што је један од закључака поводом овог материјала.

„Више се исплаћивање трошкова по овом основу неће исплаћивати из централног буџета, него са позиција сваког Министарства и сваког органа управе, па ћемо знати ко прави ту штету и ко ће онда да одговара.

Овако кажу то није наш новац из неког министарства, то је новац министра финансија из центарлног буџета, не види се одакле иде и има неодговорности. Од идуће године у сваком ресору у сваком органу управе у свакој институцији ће бити планирана средства за судске трошкове, а онда ћемо пратити да ли су цјелисходна или нијесу цјелисходна. Ако су нецјелисходна те старјешине неће моћи радити свој посао“, закључио је предсједник.

Одговарајући на питање о пресуди којом је поништен конкурс за избор директора вртића “Ђина Врбица”, предсједник је рекао да треба сачекати какав ће бити исход поступка, а онда је за Владу и минситре неупитно поштовање и извршавање судских одлука.

„Морам да Вам кажем да сам тек у колима јутрос у медијима видио ту пресуду. Наравно, о томе не могу да говорим док не будем имао увида у цијелу. Могуће је да је дошло до неког процедуралног пропуста. Не вјерујем да је иједан мој министар, а посебно министар Шеховић склон било какавој врсти злоупотребе и дискриминације, већ насупрот.

Сачекаћемо правоснажност поступка и, нарвно, видјели сте да ми немамо никакв компромис у поштовању судских одлука и ставова надлежних судских органа. Дакле, да сачекамо да се поступак оконча, како би наш народ рекао – не реагујемо на прву лопту, него да видимо какав ће његов исход бити и онда за Владу и моје минситре нема – упита поштоваћемо и извршавати судске одлуке“, рекао је предсједник Марковић.

Обећава регионални пут преко Сутормана

Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић поручио је данас руководству Општине Бар и државим функционерима из Бара да је задовољан високим степеном реализације пројеката у барској општини, али је затражио од руководства Бара да потенцијале Општине не сагледава само са локалног аспекта већ да активира све потенцијале којима Бар може и треба да доприноси развоју цијеле Црне Горе. Премијер је у том контексту истакао значај Аутопута Бар-Бољаре, будуће Јадранско-јонске цесте, пруге Бар – Београд и Луке Бар.

Након што је информисан о локалним развојним пројектима премијер је информисао руководство општине Бар на челу са предсједником Општинедр Зораном Срзентићем и предсједником Скупштине општине Радомиром Новаковићем, да ће Влада снажно подржавати Бар као и остале општине које успјешно реализују своје пројекте и тиме допринесе повећању животног стандарда и квалитета живота грађана.

Премијер Марковић је затражио од руководства Општине Бар да одмах покрену одговарајуће процедуре како би садашњи локални путни правац Владимирске круте – Бар – Суторман – Вирпазар био реконструисан али и прекатогоризован у регионални пут чиме би Бар и Улцињ добили нови квалитетан алтернативни путни правац ка унутрашњости Црне Горе.

На састанку је разрађено неколико идеја рјешавања проблема саобраћајних гужви у туристичкој сезони при чему је заузет став да ове сезоне треба проблем ријешити макар привремено уколико до сезоне не буде могуће имплементирати трајно рјешење. Премијер је нагласио да ће за такав важан пројекат обезбиједити финансирање чим локално руководство обезбиједи одговарајуће пројекте и процедуре.

Опет бајке о новим радним мјестима

Предсједник Владе Црне Горе и руководство Општине Бар размијенили су мишљења и о другим развојним темама од локалног значаја као и од важности за Црну Гору у цјелини.

Премијер је рекао руководству Општине Бар да је установио праксу одласка у локалне заједнице како би отвореним разговорима са руководствима општина убрзао реализацију развојних пројеката. „На тај начин треба да брже и успјешније валоризујемо потенцијале и креирамо у Црној Гори нову вриједност која треба се рефлектује у отварању нових радних мјеста, запошљавању људи и повећању стандарда грађана“ – рекао је предсједник Владе.

Додао је да посебно важним сматра праксу коју је увео данашњом посјетом да овим састанцима присуствују и државни функционери из општине о којој је ријеч.

Састанку су присуствовали и потпредсједник Скупштине Црне Горе Бранимир Гвозденовић и министар саобраћаја и поморства Осман Нурковић као и државни функционери из Бара: потпредсједник Привредне коморе Црне Горе Данило Гвозденовић, извршни директор Аеродрома Црне Горе Данило Орландић, директор Управе поморске сигурности Сафет Кочан, директорица Управе за заштиту културних добара Црне Горе Анастазија Мирановић, генерални директори Директората за поморски саобраћај Владан Радоњић, спорт Милош Лалевић, културно-умјетничко стваралаштво Драгица Милић, јавно здравље и програмску здравствену заштиту Др Миро Кнежевић, савјетник потпресједника Владе политички систем, унутрашњу и вањску политику Ален Никезић и посланик у Скупштини Црне Горе Мићо Орландић.

 

www.gov.

Коментари
Savatije
Savatije: E stid te bilo spijune placenicki, izdajnice i izrode. Samo te pare zanimaju. Milo ti udara samare dje stigne a ti mu ljubi noge samo. Crna kutijo Crne Gore !!!
27.03.2018 18:04
Bal vampira
Bal vampira: Oni su prvi jeli jagnjad a ovo sad jedu ljude!
27.03.2018 18:06
Bobana Pančić
Bobana Pančić: Na jednom mjestu ovoliko NE LJUDI ne vidjeh odavno ....
27.03.2018 19:01
Mufljuzi
Mufljuzi: Vidji im stomachine nesrece... :)
28.03.2018 04:17
za Bobanu Pancic
za Bobanu Pancic: Gospodjo, jeste li vi kvalifikovani da ocjenjujete takvim kvalifikacijama, koliko vidim po prezimenu nijeste sa nasih prostora, zar ne.
31.03.2018 10:53
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar