Ћирилица Latinica
01.03.2021.
Политика

И Милица Бакрач уз највећу листу: Марко Ковачевић - наш човјек за градоначелника Никшића

Аутор: Редакција 5 Оставите коментар

ПИШЕ: Милица Бакрач

Чекали смо Ковачевић Марка!
Политика није за писце. За пјеснике, још мање. Лоше политичко искуство ме научило да се не бавим њоме, али, испоставило се – политика се већ деценијама бави и поиграва са свима нама.

Свакодневно се сјетим Домановићевог "Вође". Сјетим се народа, који деценијама срља и гази за вођом. Вођа ипак није ни слијеп ни глув, најмање је неук. Народ ходи, вођини „најоданији“ пратиоци се ипак осипају и склањају. Народ остаје го и бос. И тако. Тај ход за вођом у земљи, у којој живимо, започео је можда прије рођења човјека о коме пишем.

Моје слово је намијењено Марку Ковачевићу. Кандидату за будућег градоначелника Никшића, испред Коалиције за будућност овог уништеног града!
Немам амбицију да се додворим. Маре је мој пријатељ, деценијама, цио живот. Можда и прије свих постања. Причесник и молитвеник.

Понеко, са стране пита, ко је тај момак? Трудим се укратко да га представим. Њега је обичним ријечима најлакше представити, истинито и вјерно: млад, храбар, образован, Србин, Светосавац, младић са литија, диван песник, прогоњен и хапшен, јер је бранио своје, саслушаван (и сваки пут је говорио само истину). Појац хора "Свети Новомуеник Станко" из Никшића. Граховљанин. Никшићанин. По схватању савремене политике – демократа. Неко ће рећи националиста, да, али онај који воли своје док поштује и штити све „туђе“. Лојалан народу. Држави. Породици. Марко, тата једног Немање. Једноставно, Марко Ковачевић је наш човјек. Да, наш човјек за градоначелника Никшића.

Онај који зна да народу треба дати хљеба и поштовања, сигурности и благостања, а да се од народа узима само знање, поштени рад и човјечност.
Нећу претјерати ако кажем да је Марко искорачио из "Примјера чојства и јунаштва" Марка Миљанова, и обрео се код нас. Нећу претјерати ни ако кажем да се његов глас чује у готово сваком Колу Његошевог "Горског вијенца". То је природно, јер су Петровићи наши преци. Већ поменух да је Светосавац и још за крај да додам, са Косовским завјетом на у срцу и на уснама.
Срећно, Маре!

 

Извор: Фејсбук

Коментари
Sanja
Sanja: Milica draga, velicanstvena zena, veliki covjek i humanista. Desanka Maksimovic naseg vremena. Kakva je privilegija biti njen savremenik. Ne preferiram politiku ali tamo gdje je Milica tamo je i srce moje. Pridruzujem se svemu sto je ona napisala.
01.03.2021 23:04
Ана
Ана: Милица је сестра и краљица. Књижевно-пјеснички џин. Ненадмашни !!! Била је предсједница странке Марка Милачића (конвертита) за Никшић али је убзо укапирала о каквом се гилиптеру и преваранту ради и напустила ту комби странчицу. Браво Светосавко наша, најплеменитији створе!!!
01.03.2021 23:17
Mijo
Mijo: Pesnikinja i nadasve čovek. Dobitnica je više nagrada, onih najznačajnijih u našoj kulturi, nego što su mnogi pročitali pesama u životu. Za njom ići nema greške. Ona je putokaz za čestite, odvažne, hrabre i nacionalno dostojanstvene.
01.03.2021 23:21
Za. Sanju
Za. Sanju: Sanja kazes pridruzujes se svemu sto je napisala a sto je napisala NISTA izreklamirala Marka a glavne odlike su mu sto je Srbin, svetosavac i naravno litijas pa nije ovo jos Srbija nego CG a cim je bila i kod Milacica sve je jasno blago Crnoj gori sa ovakvim politicarima pjesnicima piscima koji pljuju po svojoj drzavi a sanjaju tudju to je fenomen kojeg malo dje ima osim kod nas kukala nam majka s vama.
02.03.2021 09:47
Mirko
Mirko: Sanja to je samo tvoje misljenje o Milici, mnogo nas ne misli tako, a inace Marko Kovacevic nije neka moralna velicina, vidjeli smo neke njegove slike sa kokardama, inace je Grahovljanin iz partizanske porodice Kovacevic, ali je on daleko na svaki nacin od njih i moralno i ljudski i ideoloski.
02.03.2021 15:35
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
17.09.2021.
24
Црногорци
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar