Ћирилица Latinica
07.03.2021.
Политика

Кривокапић се исправља: Космет је дио Србије, за народ Црне Горе ће увијек тако остати!

Аутор: Редакција 16 Оставите коментар

Србија је најважнији партнер Црне Горе, премијерка Србије Ана Брнабић била би дочекана у Подгорици као најрођенија, јер Црна Гора ближих од Србије нема, изјавио је црногорски премијер Здравко Кривокапић, наводећи да он независност такозване државе Косово не би признао.

Кривокапић је у интервјуу "Блицу" пред 100 дана нове Владе, која је на власт дошла после вишемесечних литија, навео да је основна промена у односима две земље то што Црна Гора сада жели добре односе са Србијом, коју види као свог најважнијег партнера.

"Србија је дружава са којом нас веже историја и традиција. Влада коју је водио ДПС није имала тај поглед на Србију, о чему сведочи и број узајмних посета званичника Србије и Црне Горе. Грађани наших држава желе ту сарадњу, а ми као одговорне владе треба да слушамо шта нам поручује народ", казао је Кривокапић.

Каже да је упутио званичан позив председници Владе Србије Ани Брнабић да посети Црну Гору и да његов позив остаје отворен.

Одговор, додаје, још нису добили, а истиче да би Брнабић била дочекана као најрођенија и најближа јер Црна Гора нема никога ближег од Србије.

"Премијерка је у Подгорицу доинела прве вакцине, донацију Србије, и тада сам рекао да јој се надамо ускоро, да је дочекамо како нама Црногорцима доликује и како председник Владе Србије заслужује", нагласио је.

На питање како планира да интегрише и онај део Црне Горе који је против зближавања са Србијом, Кривокапић каже да је годинама претходна црногорска власт радила на томе да народ убеди да је Србија Црној Гори исто што и било која суседна земља, па чак и подгрејавала тезу о великосрпским претензијама и атацима на црногорску државност.

"Док су народ тровали причом о Србији, одвијала се првобитна акумулација капитала у Црној Гори, која је постала феуд неколико породица. И шта имамо данас? Независну Црну Гору коју Србија није угрозила ничим и пребогате појединце који су угрозили Црну Гору", наводи црногорски премијер.

Верује да су грађани Црне Горе "научили лекцију" и да им више нико не може подваљивати причу о угрожености државе.

Према његовим речима, држава може бити угрожена ако се не врате традиционалним вредностима, ако се не ослободе корупције.

"И неће бити угрожена споља, као што није била ни до сада. Биће угрожена изнутра, баш као што је била свих година своје независности", додаје Кривокапић.

Црногорски премијер, на питање када би се могло очекивати решење двојног држављанства, каже да је Црна Гора наследила још озбиљнији проблем и у том смислу наводи да имају известан број становника који у тој земљи живе скоро три деценије, имају породице, децу, плаћају порез, а немају држављанство.

"То је питање које ће јако брзо доћи на дневни ред јер је недопустиво да се држава на такав начин односи према својим становницима. Када се уреди то питање, онда на ред долази и питање двојног држављанства", додаје.

Говорећи о питању Косова и Метохије и томе како се види у Црној Гори, Кривокапић наводи да је питање Космета за део становништва емотивно питање пар екселанс и да они сматрају да је неотуђиви део Србије.

"Тај део нашег народ ће то мислити ма какав на крају буде договор Београда и Приштине. Да сам био председник Владе ЦГ у ситуацији када Црна Гора још није признала Косово, никада не бих дао сагласност да се то деси. Али, све је завршено пре мог доласка у владу и пре ове владе", наводи Кривокапић.

Каже и да када би донели сада одлуку да се признавање независности Косова повуче, Влада би "пала" на првом следећем скупштинском заседању.

"ДПС би урадио све да поново формира владу и поново донесе исту одлуку за Косово. Све друго је имагинација базирана на жељама", каже Кривокапић.

На питање каква је улога Српске православне цркве у Црној Гори, Кривокапић каже да као и кроз историју играти веома важну улогу у црногорском друштву, поштујући принципе секуларизма.

"С обзиром на то да је питање Закона о слободи вероисповести решено у складу с Уставом, да је СПЦ тим законом изједначена са другим верским заједницама у Црној Гори, нема више разлога да се СПЦ не врати својој мисији, а да држава настави да брине о својим пословима. На тај начин ће чувати једна другу", додаје.

На питање како функционише релација са Милом Ђукановићем након низа његових потеза који су довели у питање стабилност државе и сарадњу са Владом, Кривокапић оцењује да је Ђукановић исувише искусан политичар да зна да је и за Црну Гору, а и за њега самог боље да сарађују.

Сматра и да ће кохабитација трајати до следећих председничких избора на којима ће, како каже, изгубити кандидат ДПС-а, ма ко то био.

Извор: ТАНЈУГ

Коментари
Горан Радовић
Горан Радовић: Часније је неучествовати у влади која и даље признаје Косово него радити противно својој вољи и вољи народа. И Душко Марковић је јавно рекао да 85 % становника Црне Горе не признаје Косово али Влада га признаје, и његова и твоја.
07.03.2021 10:44
Lepa
Lepa: Tako je Zdravkic! Nego opozovi,ako mozes,isto to priznanje...
07.03.2021 10:46
Badi
Badi: Dritane nemoj ovome vise da dajes brlju, vidis cim ga pustis u tzv. Republiku Srpsku bočne da benavi. Uškopi ga
07.03.2021 10:53
Maja
Maja: Здравињо, честита ли ти главосјечама шиптарским "дан независности" или је то био само ружан сан народа Црне Горе???????
07.03.2021 10:56
Dzoni
Dzoni: Naravno kosovo I metohija su sastavni dio srbije povuci ce se jednom okupatori a onda....
07.03.2021 10:57
Mino
Mino: Rukoljub se treba okrenuti svojim problemima, dali je Kosovo država ili ne odlučit će malo moćniji od njega.U svjetskoj politici on je beznačajan.
07.03.2021 12:06
Baranka
Baranka: Metohija je srce Crne Gore
07.03.2021 12:51
Baranka
Baranka: Kosovo je srce Crne Gore
07.03.2021 13:06
XYZ
XYZ: Krivokapiću, ako si faca povuci priznanje Kosova...imaš punu podršku Branke,Dzonija!
07.03.2021 18:57
Dzoni za xyz
Dzoni za xyz: Siptar miran
07.03.2021 19:25
Nemanja
Nemanja: Koliko ima srba u Cg, a avetinje? 28 %! S kim ćete da rušite NATO i otpriznajete Kosovo? Hoćete li da nas svedete na ispod 25 odsto? Ponašate se kao Milošević prije rata, kao da nas ima milijardu. Pi!
07.03.2021 20:51
Za krivokapica
Za krivokapica : Ne pitas se za "njicevo" tavaris👀👀👀
07.03.2021 20:55
Рашо
Рашо: "Немања" ти си неки Шабан, и више бих те цијенио да се својим арбанашким именом потписујеш, јер Арбанасе поштујем иако их не волим
07.03.2021 20:55
Za Raša
Za Raša: Hvala ti na uzvraćenu ljubaf , aj vozi
08.03.2021 14:32
Gano
Gano: Krivokapiću ako si faca gledaj svoja posla
09.03.2021 17:26
Za. Rasa
Za. Rasa: Raso ne diraj Sabana da ti ne uvali balabana. A to sto ti cijenis Arbanase malo morgen nego si plasliv ko 🐇🐇🐰🐰i treba da te strah za sva zlodjela sto ste pravili Arbanasima ali necete vise.
11.03.2021 00:36
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
17.09.2021.
23
Црногорци
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar